Víz alatti ősi város egy kínai tóban

Faragott lépcsősorok, érintetlen fagerendák és gyönyörű épületekből álló ősi kínai város, amelyet ötven éve süllyesztettek el egy tóban. Az utóbbi időben egyre több hobbibúvár fedezi fel magának a kínai Atlantiszt.

A kínai Zhejiang tartományban található Shi Cheng városát korábban Oroszlánvárosként ismerték. Nevét az Öt oroszlán-hegységről kapta, amelynek völgyében a települést 2200 évvel ezelőtt még az első hosszabb uralkodású császári dinasztia alapította. Amikor azonban 1959-ben a kínai kormány egy vízi erőmű és egy új gátrendszer építésébe kezdett, a területet elárasztotta a víz, az ősi kínai város maradványait elnyelte a mesterségesen kialakított tó. A város romjai ma az Ezer sziget tavaként is emlegetett Qiandao tó mintegy 25–40 méteres mélységében fekszenek.

 

Galériáért kattintson!
Galéria: Kínai víz alatti város
Fotó: mymodernmet.com

A víz alatti városról hosszú időre elfeledkeztek. A kétezres évek elején aztán egy kutató búvárcsoport és egy filmes stáb merült le a romokhoz, akik gyönyörű lépcsőket, fagerendákat, épületeket találtak, és a tó által elnyelt város érintetlenségét. Az utóbbi időben egyre több hobbibúvár fedezi fel újra az ősi város víz alatti romjait, és lassan a hely tóparti turizmusa is erre épül. Idővel talán a Machu Picchu mellett a kínai víz alatti romváros beúszása is felkerül a bakancslistákra.

Egy kínai merüléseket szervező oldal már 120 ezer forinttól kínál kétnapos merülő túrát a Qiandao tó partjára, ahol a turisták vezetett útvonalon az ősi víz alatti romváros még érintetlen darabjait fedezhetik fel. A tavat persze ettől fügetlenül is sokan keresik fel kristálytiszta - a helyiek szerint - iható vize miatt, de a tóban található olyan különleges egzotikus erdővel borított szigetei miatt is, mint a Majomsziget, a Madársziget, a Kígyósziget vagy a Sziget, amely gyerekkorodra emlékeztet fantázianevet kapta.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek