Hívők milliói vesznek rituális fürdőt a Gangeszben

Hindu hívők többmilliós hada sereglik a Gangeszhez minden évben, hogy rituális fürdőz vegyen. Bár a víz piszkos és hideg, mégis úgy érzik, erősebben, egészségesebben térnek haza: ez az Indiában jelenleg is zajló ünnep, a Magh Mala.

Zarándokok milliói sereglenek minden év elején Indiába a Szangamhoz, vagyis a Gangesz, a Dzsamúna és a Szarazvati torkolatához, hogy rituális fürdőt vegyenek, ezzel megtisztulva bűneiktől. Ezt a hindu ünnepet Magh Malának hívják, és egy hónapon át zajlik Alláhábád városában. "Hívők többmilliós hada sereglik ilyenkor a Gangeszhez, bár a víz piszkos és hideg, mégis úgy érzik, erősebben, egészségesebben térnek haza" – írja a National Geographic.

Hindu hívők ezrei vesznek rituális fürdőt a Szangamnál, azaz a Gangesz, a Dzsamúna és a mitikus Szarazvati egymásba torkollásánál - További képeinkért kattintson!
Galéria: Hindu ünnep
Fotó: Stringer Xinhua / Eyevine / Northfoto

És hogy milyennek kell elképzelni egy ilyen, több milliós hindu ünnepet? "Egész sátorváros nő ilyenkor ki a földből, asramokkal, bölcs tanításokat átadó gurukkal, szent emberekkel, pontonhidakkal, ingyenes ételosztókkal és persze rengeteg zarándokkal. Olyasmi ez, mint egy hindu Sziget fesztivál, csak itt a hangszórókból kántálás és fülbemászó vallásos zenék szólnak irdatlan hangerővel. A fesztivál 12 évente Kumbh Mealává válik (legutóbb 2013-ban volt ilyen), mely több tízmillió embert vonz erre a helyre, amivel kiérdemli a Földgolyó legnagyobb szabású eseménye címet" – írja blogjában Gilicze Bálint fotós.

A Magh Mala 2014-ben január 14-től február 28-ig tart.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek