Ilyen az élet a világ leghidegebb városában

Mióta beköszöntött az igazi tél, egyre csak a hidegre panaszkodik? Nézze meg az oroszországi Ojmjakonban készült képeket, és máris elégedettebb lesz sorsával. Ez a világ leghidegebb lakott területe, az itt mért legalacsonyabb hőmérséklet -71,2 Celsius fok volt, telente átlagosan -50 Celsius fok szokott lenni.

Az 521 lakosú Ojmjakon Oroszországban, Kelet-Szibériában, Jakutföldön található, Moszkvától 5310 kilométerre, a tengertől pedig 460 kilométerre. A település eredetileg rénszarvas pásztorok pihenőhelyeként szolgált az itt található meleg vizű forrás miatt. Ma a világ leghidegebb, folyamatosan lakott területeként tartják számon. 1926-ban -71,2 Celsius fokot is feljegyeztek. A januári átlaghőmérséklet -50 Celsius fok körül alakul. A képen a település egyetlen boltja látható.
Galéria: A világ leghidegebb városa
Fotó: Amos Chapple / Northfoto
Az itt lakókat garantáltan megviselik a körülmények: decemberben a nappal hossza csak 3 óra. Az évi hőingás a legszélsőségesebb esetben elérheti a 100 fokot, nyáron feljegyeztek 30 foknál magasabb hőmérsékletet, télen pedig mínusz 60 foknál hidegebbet is. A képen Alexander Platonov, nyugdíjas tanár látható.
Galéria: A világ leghidegebb városa
Fotó: Amos Chapple / Northfoto
Ojmjakon két napi autóútnyira található a régió központjától, a világ leghidegebb nagyvárosától, Jakutszktól. A képen a jakutszki fagyott halpiac látható, a fotó készültekor -25 Celsius fokot mértek. Január a leghidegebb hónap, akár -50 Celsius fok is lehet.
Galéria: A világ leghidegebb városa
Fotó: Nick Hannes / Northfoto
A buli az Jakutföldön is buli! Jakutszki nők táncolnak a Club Europe nevű szórakozóhelyen, miközben odakinn tombolnak a mínuszok. További képekért kattintson!
Galéria: A világ leghidegebb városa
Fotó: Nick Hannes / Northfoto

forrás: Wikipédia

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek