Óvatosságra intik az Egyiptomba utazókat

A Kairói Magyar Nagykövetség konzulátusa arra kéri az Egyiptomban tartózkodó magyarokat, hogy a január 25-i forradalmi események három éves évfordulója közeledtével legyenek különösen körültekintőek.

A biztonságuk érdekében kerüljék el a tömegmegmozdulásokat, ha ilyet látnak, a legrövidebb időn belül hagyják el a helyszínt! Fényképeket ne készítsenek se a tüntetőkről, se a rendvédelmi erők munkatársairól, még mobiltelefonnal sem! Érdemes folyamatosan nyomon követni az eseményekről tudósító híradásokat. Amennyiben hivatalos ügyintézés céljából szeretnék felkeresni a Belügyminisztérium Idegenrendészeti Hivatalának Tahrír téren található központját (Mogamma) azt javasolják, hogy mindenki előzetesen érdeklődjön telefonon az említett intézménynél, hogy biztonságos-e annak megközelítése.

Egyiptomban egyre fokozottabb a helyzetFotó: Anadolu Agency / Europress / Getty

A Külügyminisztérium konzuli szolgálata az országot visszasorolta az „II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek" biztonsági kategóriába, kivéve a Sínai-félsziget északi és középső területeit, melyek továbbra is az „I. Utazásra nem javasolt térségek" biztonsági kategóriába tartoznak.

A kairói magyar nagykövetség konzulátusa az alábbiakat javasolja

- Magyar állampolgárok még szervetten se látogassanak a Sínai-félsziget északi és középső területeire.

- Az utazási irodák által szervezett utak Sarm al-Seikh és Dahab városokba biztonságosnak tekinthetők, de az esetleges fakultatív programok, például sivatagi kirándulások során kellő elővigyázatosság javasolt. Szintén nem javasolt a beutazás a Nílus völgyének Kairó déli és Luxor északi határa közé eső területére.

- Egyiptom Nílus-delta vidékére és a Szuezi-csatorna körzetének nagyvárosaiba (pl. Port Szaíd, Szuez, Iszmailíja) csak a szükséges esetekben utazzanak magyar állampolgárok, mivel itt előfordulhatnak szórványos biztonsági fenyegetések.

- Kairó és Alexandria alapvetően biztonságosnak tekinthető, de kellő körültekintés javasolt, mert kisebb tüntetések továbbra is várhatók, elsősorban péntekenként. Biztonságos az átszállás a kairói nemzetközi repülőtéren.

- Felső-Egyiptomban Luxor, Asszuán és Abu Szimbel látogatása szervezett utak keretében biztonságosnak tekinthető, beleértve a szervezett nílusi hajóutakat is Luxor és Asszuán közt. Szintén biztonságosak a vörös-tengeri üdülőhelyek, úgymint pl. Hurghada, Marsza Alam, Sarm al-Sejk, Taba, Dahab, stb.

- Minden magyar Egyiptomban tartózkodónak javasolják, hogy regisztráljanak a kairói nagykövetségen, ami vészhelyzet esetén megkönnyítheti a velük való kapcsolattartást, és elősegítheti a róluk történő konzuli gondoskodást.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek