Könyves élőlánccal lett Riga az új európai kulturális főváros

  Tizennégyezer lett alkotott élőláncot szombaton Rigában, hogy átköltöztesse Riga régi nemzeti könyvtára állományának egy részét az új, szupermodern könyvtárépületbe. Ezzel vette kezdetét a lett főváros 2014-es Európa Kulturális Fővárosa programsorozata a hétvégén. Az intézmény további, több mint négymillió könyvét teherautókon szállítják majd át a Daugava folyó partján álló Gaismas Pils nevű szupermodern épületbe. Riga, amely idén a svédországi Umeával viselheti az Európa Kulturális Fővárosa címet, több mint 200 rendezvénnyel - koncertekkel, tánc- és színházi előadásokkal várja a látogatóit. Nézze meg galériánkban, hogyan ünnepelt és mit kínál a lett főváros ebben az évben!

    

  Jekabs Kazaks lett művész Menekültek című festménye az 1914 című kiállításon. Az I. világháborúnak a művészetekre egykor és ma gyakorolt hatását középpontjába állító kiállítás az Európa kulturális fővárosa eseménysorozat egyik kiemelkedő rendezvénye és az első világháború kitörésének centenáriuma kínálta hozzá az alkalmat
  Galéria: Riga Európa kulturális fővárosa
  Fotó: Valda Kalnina / MTI
  Jekabs Kazaks lett művész másik festménye az 1914 című kiállításon a rigai Lett Nemzeti Művészeti Múzeumban
  Galéria: Riga Európa kulturális fővárosa
  Fotó: Valda Kalnina / MTI

   

  Balti borostyánkövek a Borostyánkő a korszakokon át című kiállításon, amely szintén az eseménysorozat egyik rendezvénye
  Galéria: Riga Európa kulturális fővárosa
  Fotó: Valda Kalnina / MTI
  Az új nemzeti könyvtár fényárban úszó épülete a Daugava folyó partján. Az új nemzeti könyvtár Lettország közelmúltjának egyik leginkább vitatott épülete. Riga polgármestere szerint egy hatalmas szupermarketre emlékeztet. Mások szerint sípályára, mitológiai óriáshal hátára vagy hegyre hasonlít óriás koronával a tetején
  Galéria: Riga Európa kulturális fővárosa
  Fotó: Valda Kalnina / MTI

   

  Ebből az alkalomból tűzijáték világította meg az égboltot vasárnap este Rigában
  Galéria: Riga Európa kulturális fővárosa
  Fotó: Valda Kalnina / MTI

  További képeinket a galériában találja, kattintson bármely fotóra!

   

  Újabb cikkünk ebben a témában:

  A város, amit már csak színei miatt is látni kell!
  Kanyargó, macskaköves utcák, Hanza-városok múltját őrző kereskedő házak, és egy hajózható apró csatorna - ez Riga gyönyörű, színes épületekben gazdag óvárosa. Tartsanak velünk a Baltikum Párizsának nevezett Rigába!

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!