Tucatnyi áldozata van a szumátrai vulkánkitörésnek

  A Sinabung vulkán forró kőzetdarabokat és hamut lövell a magasba, több mint huszonhatezer embert kellett eddig kitelepíteni a közeléből.

  Legalább tizenhat ember vesztette életét az elmúlt hetekben a nyugati-indonéziai Sinabung vulkán kitörésének következtében - jelentették szerdán helyi tisztségviselők. "A legfrissebb adatok szerint tizenhatan haltak meg a kórházakban és az óvóhelyeken" - tájékoztatott az indonéz nemzeti katasztrófavédelmi központ vezetője.

  Sibintun falu egyik, hamuval borított kukoricaföldje, háttérben a vulkánnal Galéria: Vulkánkitörés IndonéziábanBinsar Bakkara / MTI

   A Szumátrán található tűzhányó kitörése szerdán is folytatódott, a vulkán több mint hétezer méter magasba lövellte hamufelhőjét. A Sinabung a mostani időszakban több mint harmincszor tört ki, forró kőzetdarabokkal és hamuval terítve be a környéket.

  A lávafolyam számos környékbeli és távolabb eső települést is veszélyeztet, írja az MTI.

  "A hideg láva veszélye hosszú időn keresztül fennáll, az izzó kőtörmelék az utóbbi napokban beleömlött a folyókba, és attól tartunk, hogy ez felduzzasztja a vízszintet, ami pedig átszakítja a gátakat" - mondta az igazgató.

  Az ügynökség 21 milliárd rúpiát (462,6 millió forint) különített el a katasztrófa kezelésére.

  A veszélyzónából több mint huszonhatezer ember kényszerült eddig lakóhelye ideiglenes elhagyására. A légitársaságokat is értesítették, hogy kerüljék el a vulkánhoz közeli légifolyosókat.

  A Sinabung vulkán a tudósokat is meglepve, négyszáz év szunnyadás után 2010 augusztusában lépett először működésbe, s a váratlan katasztrófában két ember életét vesztette. Tavaly szeptemberben ismét aktivitást mutatott a tűzhányó, emiatt a körzetben akkor tizenötezer embert evakuáltak.

  Indonézia a csendes-óceáni "tűzgyűrű" része, itt különösen gyakoriak a földrengések, illetve a vulkáni kitörések. Ez a Föld legaktívabb vulkanikus területe. Az ország több mint tizenhétezer szigetén ötszáz vulkán található, közülük százhuszonnyolc aktív, és ebből hatvannyolc veszélyesnek számít.

  Az egyik legveszélyesebb indonéziai vulkán, a Jáva szigetén található Merapi 2010-es kitörései több mint háromszázötven ember halálát okozták.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!