Rómát látni és jóllakni

Világjáró tippek Anthony Bourdaintől. Anthony Bourdain sztárszakács tippjeivel egy nap alatt végigehetjük Rómát, vagy éppen Amszterdamot. A szókimondó, sokat látott séf turistaként sem szereti a kijelölt útvonalakat, főleg, ha kevés ideje van. Tapasztalatból ajánlja alábbi tippjeit is: hogyan érdemes kihasználni egy villámlátogatás minden egyes percét.

Ha Amszterdamban járunk – ami Anthony szerint Európa Bangkokja – , ne a múzeumokra és a klasszikus látnivalókra koncentráljunk. A város legvonzóbb tulajdonságai közé a kellemes bárok és a pezsgő éjszakai élet tartoznak, aminek felfedezésére akár 36 óra is elég. Érkezés után igyunk egy kávét Amszterdam egyik legöregebb bárjában, a Cafe int Aepjen-ben, majd pattanjunk biciklire! Közhely, de igaz: ezt a várost két keréken lehet a legautentikusabban és a legegyszerűbben megismerni. Jó választás ehhez a Fréderic kerékpárkölcsönző, aminek azonos nevű tulajdonosa évtizedek óta üzemelteti vállalkozását. Fehér bulldogjával sokat ücsörög az üzlet előtt, mottója: Amszterdamban bármit lehet csinálni biciklin ülve.

Rómában kötelező a napszemüveg
Galéria: Anthony Bourdain tippjei
Fotó: Spektrum TV

Ha bejártuk a várost, tele vagyunk az új élményekkel, lazításképp üljünk be egy vagy több belvárosi sörözőbe, és töltsük ott a délutánt. A legtöbb bárban melegkonyha üzemel, így megkóstolhatjuk az egyik helyi specialitást, a különböző ízesítéssel készülő krokettet, ami sörkorcsolyának is tökéletes. A hollandok imádják jól érezni magukat, sok vendéglőben van élőzene, így, ha leszállt az este, beállhatunk énekelni a barátságos helyiek közé. Másnap, indulás előtt – macskajajra is tökéletes – reggelizzünk friss heringet, például a Frens Haringhandel büfében, a kanális partján.

Colosseum és Bourdain. Megviselték az évek
Galéria: Anthony Bourdain tippjei
Fotó: Spektrum TV

Egy gyors római kirándulás alatt viszont – amennyire egy 30 órás látogatás lehetővé teszi – le kell lassulni. Spóroljunk időt a közlekedésen. A reptérről vonattal menjünk a belvárosba, használjuk a villamost, a bátrabb utazók béreljenek robogót, így elkerülhetjük a szinte állandó közlekedési dugókat. A drága hotelek helyett válasszunk panziót, foglaljunk jó előre. Rómában érdemes a napot egy tökéletes capuccinoval kezdeni, például a Café Faggianiban, vagy bármelyik más szimpatikus kávézóban. Eszünkbe ne jusson a szálláson reggelizni! A városnézés elején nélkülözhetetlen egy igazi olasz napszemüveg beszerzése is, ebédre pedig egy kitűnő malacsült az I Porchettomi teraszán, a bohém Pigneto negyedben.

A szinte kötelező –egytől-egyik a belvárosban található - látnivalók mellett időzzünk el Pons Fabriciuson is, Róma legrégebbi hídján, majd a Tiberis- szigeten található trattoria Sora Lellában, vagy próbáljuk ki a tőkehalat a centrumban lévő Fretti Di Baccalában. Ha megszomjaznánk, bátran használhatjuk a város kútjait, de a délután négy óra szigorúan a fagylalt ideje, például a Gelateria Dei Gracchiban. Ja, és ki ne hagyjuk a – súlyra vásárolható - pizzát a Pizzáriumban, a Prati negyedben. A nap végén nézzük meg a naplementét a Giancolo dombon, vagy, ha nyáron járunk az örök városban, üljünk be a Cinema al Belvedere kertmozijába, közel a Colosseumhoz.

Friss hering az amszterdami Frens Haringhandel büfében
Galéria: Anthony Bourdain tippjei
Fotó: Spektrum TV

Anthony Bourdain mesterszakács televíziós műsoraival többször körbeutazta a világot. Anthony igazi fenegyerek, akinek első könyve, a 2000-ben kiadott „A konyhafőnök vallomásai" alaposan felkavarta a gasztronómiai világ állóvizét. A világjáró séf további, néhány órás városlátogatások során használható tippjeit a „Külön utakon" című sorozatban mutatja be a Spektrum január 15-én, 17:10 órakor, majd hétköznap esténként ugyanebben az időpontban vetíti.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek