Tordai sóbánya a világ hihetetlen helyei között

Több méteres, lámpafényben kristályként csillogó sócseppkövek, föld alatti csónakázótó és óriáskerék várják a látogatókat a több száz éves sóbányában.

A világ 25 hihetetlen látványossága közé sorolta a tordai sóbányát az amerikai Business Insider magazin. A Kolozsvár közelében található, több száz éves bánya komoly turistaattrakciónak számít: található benne amfiteátrum, óriáskerék és játszótér is. Megtekinthető benne a kitermelt sótömbök felszínre szállítására épített, 150 éves, fából készült kiemelőszerkezet, a Gizella-tárnában pedig barlangterápiás központot hoztak létre.

A terápia fontos részét képzi a testmozgás, így a fontos elemek jobban hatnak a tüdőre. Galéria: A világ 25 hihetetlen látványossága közé sorolták a tordai sóbányátFotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Nyaranta fürödni is lehet a barlang régi kamráiban kialakult, szabadtéri sóstavakban. Nemrég a Mária Terézia-tárna is megnyílt a turisták előtt, melyben 112 méternyire a földfelszín alatt, egy sós vizű tavon csónakázhatnak.

A bánya egyik leglátványosabb része a Rudolf-tárna, mely egy 42 méter mély, 50 méter széles és 80 méter hosszú kamra. Ez volt az utolsó kitermelési hely a sóbányában. 172 lépcsőfok vezet itt a bánya aljához, 13 emeleten keresztül, mindegyik emelet falába vésve megtalálhatjuk az évszámot, melyben az adott szinten dolgoztak.

A Rudolf-tárna kamrájának észak-nyugati oldalán az évek során hatalmas sócseppkövek alakultak ki, áll a bánya weboldalán. Ezek tökéletes sókristály-forrásnak számítanak, 99,9%-ban NaCl-ból állnak. Évi növekedési sebességük 2 cm, a maximális hosszúságuk pedig mintegy három méter. Az itt közlekedő panorámalift tökéletes látványt nyújt a turistáknak az egész bányáról.

A tordai sóbánya minden nap 9-től 4-ig tart nyitva, a belépő felnőtteknek 20, gyerekeknek 3 év felett 10 lej. Az óriáskeréken egy 8 perces kör 5 lej, a csónakázás pedig fejenként 10 lejbe kerül.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek