Nyomornegyedre épült Mumbai új reptere

  Átadták Mumbai nemzetközi repülőterének új terminálját. A kétmilliárd dollárból felújított és kibővített légikikötőben kortárs építészeti megoldások és több mint 3 kilométer hosszan indiai műalkotások láthatók. Az új szárny és a hozzá tartozó futópályák helyén nyomornegyed állt.

  Pénteken adják át a Mumbai Cshatrapati Sivadzsi nemzetközi repülőtér új terminálját, mely már régóta épül. Hét éve született döntés a város zsúfolt és elavult légikikötőjének felújításáról és kibővítéséről.

  Az évi több mint 24 millió utast fogadó légikikötő bővítéséhez elengedhetetlen új, négyemeletes épület mintegy kétmilliárd dollárból (körülbelül 426 milliárd forintból) valósult meg – írja az MTI. Az átadás egyébként több mint két évet csúszott, és végül 25 százalékkal többe került a projekt, mint amire eredetileg számítottak.

  Mumbaiban csaknem 14 millióan élnekFotó: Gareth Copley / Europress / Getty

  A projekt megvalósulását a Newindiaexpress.com szerint politikai viták, engedélyeztetési nehézségek hátráltatták. Az új terminál épületéhez, és a futópályákhoz szükséges mintegy 300 hektáros területen egy több mint 75 ezer fős nyomornegyed húzódott. A munkálatokhoz egy rendőrörsöt, és több mint 100 épületet kellett elbontani a Livemint.com információi szerint. Az egykori lakosok kártérítést és új otthont követelnek.

  A reptér építésénél a legapróbb részletekre is odafigyeltek - További képekért kattintson!Galéria: Új terminál az indiai reptérenFotó: Radzsanis Kakade / MTI

  A pénteken átadott, új terminál területén 188 check-in pult, 47 mozgólépcső, 73 lift, több mint 1000 lótuszvirág alakú csillár, egy 5000 férőhelyes parkoló és egy 21 000 négyzetméteres bevásárlóközpont kapott helyet. A terminál legizgalmasabb része az a 3,2 kilométeres fal, ahol tradicionális indiai ajtókat, szobrokat és más műalkotásokat – összesen mintegy 7000 kiállítási tárgyat – lehet megnézni.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!