Döglött denevérek hullanak az égből Ausztráliában

Százezernyi repülőróka pusztult el az ötven fokos hőségben. Veszettséget is terjeszthetnek, a lakosok a bűzre panaszkodnak, az állatvédők mentik a bébiket.

Az észak-amerikai fagyrekordok ellenpólusaként a déli féltekét rendkívüli hőség tikkasztja: Ausztráliában csütörtökön több helyen 50 Celsius-fokot mértek (árnyékban), Brazíliában 49-et. Rio de Janeiro állatkertjeiben jégkrémet kapnak a vadak, hogy könnyebben viseljék a kánikulát.

Ausztráliában denevérek potyognak a fákról, kenguruk csuklanak össze, papagájok pusztulnak el hőguta miatt. Denevérből több tízezer, egyes becslések szerint több százezer döglött meg Queensland állam délkeleti részén. A repülő rókák hőség okozta kínjukban magukra vizelnek a fák ágairól fejjel lefelé lógva, hogy hűtsék testüket, ám ez nemigen segít, írja az MTI.

"Szörnyűséges, kegyetlen módja ez a halálnak" - mondta Louise Saunders környezetvédő a The Courier Mail című helyi újságnak, hozzátéve, hogy 43 Celsius-fok felett a denevérek gyakorlatilag leájulnak a fáról. Ők pedig csak annyit tudnak tenni, hogy elaltatják azokat a példányokat, amelyek halálukon vannak.

Az állatok tetemeinek bűze már az olyan nagyvárosok lakóit is zavarja, mint Brisbane. A helyi önkormányzat az utcákról zsákokba gyűjti a sok ezernyi döglött denevért, ám a közeli bozótosban továbba is ott fekszenek a tetemek. A helyi lakosoknak gumikesztyűt osztottak, és naponta szállítják el a szemetet, hogy ne álljanak az utcán napokig a denevérekkel teli kukák.

Közegészségügyi szakemberek arra figyelmeztették a queenslandi lakosokat, hogy a vírusveszély miatt ne nyúljanak az élő denevérekhez, amelyek haraphatnak vagy karmolhatnak. Így is 16 ember szorult orvosi ellátásra, mert nem fogadta meg a tanácsot: őket antivirális szerekkel kezelik, mivel a denevérek lyssavírussal és veszettséggel lehetnek fertőzöttek.

Természetvédők attól tartanak, hogy a hőhullám katasztrofális hatással lehet az állam vadvilágára. A Brisbane-től délnyugatra fekvő Ipswichben egyetlen parkból több mint ezer repülőróka-tetemet gyűjtöttek össze szombaton, írja a Sydney Morning Herald. A queenslandi denevérvédő szervezet (Bat Conservation and Rescue Queensland) kétszáz szürkefejű és fekete repülőróka-kölyköt vett gondozásba, ám félő, hogy az elárvult állatok közül is sokkal végez a kiszáradás.

Az állatvédők mentik a bébiket (archív fotó
Galéria: Denevérek tömeges elhullása Ausztráliában
Fotó: David Hardenberg / Europress / Getty

A vadpusztulásnak a meleg mellett a szárazság is oka. Ötven Celsius-fokos hőségre Ausztráliában 1960 óta nem volt példa, akkor 50,7 fokot mértek a déli Oodnadattában.

A mostani hőhullám karácsony táján köszöntött Ausztráliára. December 27-e óta 34 helyen dőlt meg abszolút melegcsúcs. A meteorológusok előrejelzései szerint a hőség a jövő héten sem enyhül. Az ötödik földrész ráadásul rekordmeleg évet ért meg tavaly: 2013 átlaghőmérséklete 1,2 Celsius-fokkal haladta meg a sokévi átlagot. A korábbi hőrekorder esztendő, 2005 a 2. helyre szorult a hőmérsékletcsúcs-tabellán.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek