Londoni kerékpárút a vasút felett

A londoni kerékpárosok fellélegezhetnek, több mint kétszáz kilométer bicikliút épülhet a levegőben, a vasúti sínek felett.

Novemberben két hét alatt hat kerékpáros vesztette életét London egyetlen útszakaszán. Az első haláleset után például néhány órával több száz bringás tett tiszteletkört kerékpárján a Bow csomópontban, majd ahogy véget ért emlékező demonstrációjuk, néhány százméterrel arrébb egy társukat ütötték el, ő sem élte túl. A városban a kerékpáros balesetek száma 2006 és 2011 között mintegy 50 százalékkal nőtt.

Ma még csak álom, holnap lehet, hogy már valóságFotó: spacesyntax.com

 A zsúfolt közlekedésű brit fővárosban azonban a bringások talán fellélegezhetnek, ha a város vezetése elfogadja azt a projektet, amely szerint 219 kilométernyi kerékpárút épülne az elővárosi vonatok vasúti pályája fölé. A SkyCycle-nak elnevezett kerékpárút terve szerint húsz év alatt készülne el az a tíz pályaszakasz, amelynek első etapja London keleti része és a Liverpool Street Station között teremtene kapcsolatot. A szakaszt mintegy 220 millió fontból (79 milliárd forintból) építenék- írja a Dailymail.

A három emelet magasságúra tervezett autómentes utakra kétszáznál is több helyen lehetne fel- és lehajtani, ráadásul pont azon a területen épülne, amelynek vonzáskörzetében több millióan élnek. A szakaszokon óránként 12 ezer kerékpáros tekerhetne, amely akár 29 perccel is lerövidíthetné számukra a közlekedést.

Így aztán a terv több szempontból is ígéretesen hangzik: nemcsak a kerékpáros közlekedés válhat szervezetebbé és biztonságosabbá, de a becslések szerint a levegőben futó kerékpárutat még felépíteni is kevesebbe kerül, mintha alagutakat vagy új felszíni utakat alakítanának ki.

A brit nemzeti kerékpáros jótékonysági szervezet (CTC) szerint mindenesetre a tervezőknek még alaposan dolgozniuk kell azon, hogyan oldják meg, hogy akkora magasságban a bringásokat ne zavarja a szembeszél, és, hogy megfelelő meredekségűre tervezzék a lebegő kerékpárútra felhajtó rámpákat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek