Skótok százai rohantak a jeges vízbe

Sőt, ezernél is többen gázoltak jelmezben a jeges vízbe, hogy a hagyományoknak megfelelően ezzel köszöntsék az új esztendőt. Persze volt olyan is, akit a szerelem fűtött, ezért mert igent mondani a fagyos lánykérésre.

A világ számos táján köszöntik az új évet közösségi fürdőzéssel: Hollandiában tízezrek mártóznak meg ilyenkor a jeges vízben, az Egyesült Államokbeli Marylandben pedig jótékonysági akcióval kötik össze minden évben a kollektív pancsolást. Az újévi hideg vízben fürdőzőket már hosszú évtizedek kötik egy klubhoz Vancouverben, de Barcelonában és Franciaország déli részén is az ünnepi vigadalom része ez a hagyomány. Aztán itt van nekünk Szigliget települése, ahol a legbátrabbak idén harmadik alkalommal kezdhették az újévet csobbanással a három fokos Balaton vizében.

Tiszta Hawaii - Van még kép, kattintson!
Galéria: Loony Dook
Fotó: Jeff J Mitchell / Getty Images

Skóciában a jótékonysági akcióval egybeekötött újévi fürdőzést Loony Dook névre keresztelték, amely a négynapos Hogmanay, azaz a világ legnagyobb újévi ünnepségsorozatának része, koncertekkel, színházi előadásokkal és híres utcabállal. Az újévi mártózást a South Queensferry-ben rendezték meg, ahol a jéghideg vízben mártózás pont annyi kihívást jelentett a résztvevőknek, mint kitalálni, hogy milyen jelmezt öltsenek magukra arra a néhány másodpercre, amit a vízben töltenek.

Márpedig a 25 éve élő skót hagyománynak megfelelően idén ezernél is többen rohantak be fürdőruhában vagy pólóban a skóciai Firth of Forth nevű öblének jéghideg vízébe, hogy így köszöntsék a 2014-es évet. A jelmezes emberek között voltak alulöltözött hula-lányok, és volt, aki buborékfóliával tekerte körbe magát, hogy a hideg ellen minél biztosabban védekezhessen. Az esemény szóvivője szerint volt olyan férfi is, aki nyakig elmerülve a jeges vízben, kérte meg barátnője kezét, mire az, gondolkodás nélkül igent mondott.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek