Londonban luxushotelben alhatott Lázár

Nem tudni, pontosan hol aludt Lázár János londoni útján, de az biztos, 920 ezer forintból a legdrágább luxushotelekben, köztük a Savoyban vagy a Claridge's-ben is kijött volna két szoba. Végignéztük, hol hajthatja álomra fejét egy magyar úr, aki ad a szállására. Illetve akinek adnak az adófizetők. Külföldön nem egy politikus bukott már bele külföldi útjainak kreatív költségelszámolásába.

A brit főváros legdrágább luxushoteljeiben is megszállhatott Lázár János és kísérője az adófizetők pénzén. A legújabb közfelháborodást kiváltó sztori, hogy a Miniszterelnökséget vezető államtitkár többször is különösen drágán szállt meg külföldi hotelekben: Londonban, Svájcban és Olaszországban.

A Claridge’s egyik lakosztálya
Galéria: Luxushotelek Lázárnak
Fotó: Claridge’s

 Egyelőre kevés részlet nyilvános a szállodaszámlákaról. Nem árulták el a hotelek nevét, és azt sem lehet tudni, vajon a 2012-es, londoni 3 napos út alatt két vagy három éjszaka szállás értendő. A svájci és olaszországi utak esetében még a város nevét sem közölték egyelőre.

Az azonban egyértelmű, hogy a közel egymillió forintos költségvetésből London legdrágább luxusszállodáiban is álomra hajthatta fejét a fideszes politikus, és egyelőre meg nem nevezett útitársa. Ha feltételezzük, hogy két külön szobát béreltek, két éjszakára, akkor választhatták mondjuk a Forbes útikönyvek által London hat legjobb szállodája között számon tartott Four Seasonst, ahol idén november végén 720 ezer forintért kaphatunk két, a Hyde parkra vagy a Westminster apátságra néző szobát.

Szintén a Forbes toplistáján szerepel az art deco stílusú Claridge's, ahol már 675 ezer forintért kapunk két hasonló kategóriájú szobát, igaz, a reggeli további 12 ezer forintba kerül. A Selfridges és a Hyde Park között található Claridge's Hotelben gyakran szállnak meg a brit királyi család tagjai, de lakott már itt a japán császár, a U2 zenekar, Oscar-díjas sztárok és számos államfő is, Kate Moss pedig itt ünnepelte harmincadik születésnapját. Több mint száz éve szolgálnak fel délutáni teát, mely sokak szerint London legjobbja (fejenként 50 font, pezsgővel 61), de vacsorázhatunk is híres Fera nevű éttermében, melyet Michelin-csillagos chef vezet. A különlegesen kedves vendégeket a hotel saját Bentley Mulsanne-jával hozza-viszi a reptérről.

 

Egy lakosztály a Savoyban
Galéria: Luxushotelek Lázárnak
Fotó: The Savoy

 De ha esetleg három éjszakát is Londonban kellett tölteniük, akkor sem kellett öt csillag alá adni az igényt. A Covent Gardentől nem messzire található Savoyban például két szobát kapunk három éjszakára 810 ezer forintért, kristálycsillárral, dolgozóasztallal, lapostévével és gigantikus esőztető zuhannyal a fürdőszobában. A reggeli azonban nincs benne az árban. A 125 éves hotel rengeteg elismerést begyűjtött az évek során, idén például a Condé Nast magazin és a Forbes toplistáján is szerepel. A Savoy amellett, hogy rengeteg film helyszíneként szolgált, otthont adott Claude Monet-től Frank Sinatrán át Sophia Lorenig számos hírességnek, de itt lakott VII. Edward későbbi angol király, Charlie Chaplin és Marilyn Monroe is.

Ha spórolni akarunk, válasszuk az ötcsillagosok közül a London InterContinentalt, ahol csak 550 ezer forint három éjszakára két 28 négyzetméteres standard szoba, lapostévével, márvány fürdőszobával, de reggelivel együtt is csak 600 ezer. A többit leihatjuk a minibárból.

Svájc esetében arra tippelünk, Genf vagy Zürich lehetett az úticél tavaly márciusban, és megint csak nem tudni, a kétnapos út egy, vagy két éjszaka szállást jelentett. Ha csak egy éjszakát töltöttek Genfben, a Genfi tó partján álló, ötcsillagos Four Seasons remek választás: márciusban két 30 négyzetméteres standard szobát már 390 ezer forintért megkapunk egy éjszakára, igaz, az idegenforgalmi adó és a reggeli ebben még nincs benne. Lázárék szállása tavaly 469 ezer forintba került. Zürichben a tündérkastélyra emlékeztető szuperluxus Dolder Grand Hotellel nem nyúlhatunk mellé: itt már 342 ezerért kapunk két szobát reggeli nélkül. A tárgyalások okozta fáradtság egykettőre leolvad vállainkról a panorámás jacuzziban ülve, éhünket pedig két Michelin-csillagos éttermében csillapíthatjuk.

 

A genfi Four Seasons egyik lakosztálya
Galéria: Luxushotelek Lázárnak
Fotó: Four Seasons Geneva

 A harmadik komoly költségvetésű út Olaszországba vezetett, ám nem tudni, pontosan hova. Tételezzük fel, hogy Róma, az Örök Város volt a célpont a fülledt júliusban. Az olasz szállásra 582 ezret költöttek Lázárék: ennyiből gyakorlatilag Róma bármelyik luxushotelében megszállhatunk egy éjszakára, de kettő is könnyedén kijön belőle. Például a Jumeirah Grand Hotel Via Venetóban, ahol 375 ezer forintért szállhatunk meg két éjszakára két superior szobában - a carrarai márvány fürdőszobában Bulgari kozmetikumokkal moshatjuk le magunkról az út porát.

Külföldön nem egy politikus bukott már bele külföldi útjainak kreatív költségelszámolásába. Németországban annak idején, 2002-ben lemondásra kényszerült Gregor Gysi, Berlin városállam gazdasági minisztere, miután kiderült, hogy hivatali repülőútjai során magáncélra gyűjtötte a légitársaságok mérföldjei után járó pontokat. Ezeket később ingyen repülőjegyre váltotta egy kubai nyaralás során.

Kanadában idén márciusban hatalmas felháborodást váltott ki, hogy Alberta tartományi miniszterelnöke, Alison Redford 45 ezer dolláros költséggel utazott egy magánrepülőgéppel Nelson Mandela temetésére Dél-Afrikába. A miniszterelnök végül a teljes összeget saját zsebből visszafizette az államkasszába, ám ez sem békítette ki választóit, így Redford végül lemondásra kényszerült.

Ön melyik hotelt választotta volna?
Four Seasons London - 93
Savoy London - 146
Claridge's London - 92
London InterContinental - 12
Four Seasons Genf - 49
Jumeirah Grand Róma - 19
Dolder Grand Zürich - 27
Olcsóbbat választottam volna - 326
Nem tudom - 46
Szívélyes fogadtatás a Savoyban
Galéria: Luxushotelek Lázárnak
Fotó: The Savoy

 Szintén Kanadában 2011-ben a nemzetközi kapcsolatok minisztere, Bev Oda csábult el, és költözött át a napi 287 kanadai dollárba kerülő londoni Granges St. Paul Hotelből a Savoy egyik szobájába, melyért napi 665 dollárt fizetett. A három éjszakás kaland így mintegy 2000 kanadai dollárjába került az adófizetőknek, plusz a 287 dolláros szobalemondási díjat is az állam állta. Miután egy évvel később kiderült a dolog, Oda elnézést kért, és saját zsebből fizette be az államkasszába a lemondási díjat és azt az összeget, amennyivel a Savoy drágább volt a St Paulnál.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek