Capoeira, mangólé és tengerparti piknik

Tippek a brazil nyaraláshoz

Ha már végigjártuk a Corcovado, riói strand és favelatúra háromszögét, érdemes közelebbről is megismerkedni a helybéliekkel. Akár szambázni tanulunk, focizunk az utcagyerekekkel vagy a helyi konyhát kóstolgatjuk, biztosak lehetünk benne, hogy mosolyogva, barátságosan fogadnak, ha közös nyelvet nem is beszélünk.

Brazíliába indulás előtt mindenképpen érdemes vásárolni egy miniszótárt, amelyben a legfontosabb kifejezések szerepelnek. Vigyázzunk, a brazil portugál nem azonos a Portugáliában beszélt nyelvvel! Remek útitárs például a Lonely Planet brazil portugál phrasebook-ja, legalábbis angolul tudóknak. De ha van rá időnk és pénzünk, érdemes elindulás előtt néhány órás gyorstalpaló nyelvleckét venni. Mi így tettünk: magántanártól próbáltuk ellesni a legfontosabb mondatokat, melyeknek nagy hasznát vettük utunk során. Brazíliában ugyanis relatíve kevesen beszélnek angolul.

Barnulás a híres Copacabanán
Galéria: Capoeira, mangólé és tengerparti piknik
Fotó: Ulrich Baumgarten / Europress / Getty

Capoeira a helyiekkel

Persze portugálul tanulhatunk érkezésünk után is, a nyelvtanulást azonban érdemes valami izgalmasabbal összekötni: járhatunk például capoeira-tanfolyamra, vagy tánciskolába is. A capoeira félig tánc, félig küzdősport, sőt vannak, akik játékként definiálják ezt a népszerű testedzési formát. Egy szimpla Google kereséssel tucatnyi, turistáknak szervezett tanfolyamra bukkanhatunk, de választhatunk autentikusabb élményt is, ha elég bátrak vagyunk. Legegyszerűbben úgy találunk capoeira- vagy szambaiskolát, ha megkérdezzük a helyieket.

Legegyszerűbben úgy találunk capoeira- vagy szambaiskolát, ha megkérdezzük a helyieket
Galéria: Capoeira, mangólé és tengerparti piknik
Fotó: Mario Tama / Europress / Getty

Öltözzünk fel kényelmes és nem túl márkás ruhákba - a legjobb választás a helyi piacon vásárolt nadrág és felső. Ügyeljünk a biztonságra: hagyjuk a szálláson a fényképezőgépet, az óránkat, az ékszereket és csak annyi pénzt tartsunk magunknál, amennyire aznap szükségünk lehet. Volt kolléganőnk, az origós Brazil blogot szerkesztő Vincze Barbara Rióban is tanult capoeirázni: mint mondja, a legtöbb capoeira-iskola tárt karokkal vár mindenkit. "Nagyon szeretik a gringókat a csoportban és nagyon befogadók. El fogják kérni az árát, de a legtöbb helyen tényleg szuper tudást adnak majd cserébe, kitűnő hangulatban." Mint mondja, még akkor is bevonják az embert, ha teljesen kezdőként érkezik.

Ha Brazíliára gondolunk, a foci után valószínűleg a kávé az első dolog, ami eszünkbe jut. És nem véletlenül: Brazíliában lehetetlen rossz kávét inni. Mi is tanúsíthatjuk, hogy a hotel luxuséttermében és a sarki termoszos embernél egyformán csodásan illatozó és méregerős kávét kapni. A helyiek általában feketén isszák, sok cukorral, de önthetünk bele tejet is: ebben az országban a nagyobb gyerekek tejeskávét szoktak kapni reggelire.

Finom falatok

A csapvíz nem iható Brazíliában, ellenben az utcai árusok remek frissen facsart gyümölcsleveket árulnak, számtalan trópusi gyümölcsből. Mindenképpen kóstoljunk meg egyet: a helyiek például azt tartják, a brazil banán a világon a legfinomabb. Barbara szerint semmiképp se hagyjuk ki az acai gyümölcsből készült turmixot és a mangólevet, a kis pékségekben pedig próbáljuk ki a pao de queijo nevű apró sajtos pogácsákat.

Brazília a STA Travellel
Brazília csodálatos ország! Ha felkeltette érdeklődésed a cikk, itt több brazíliai városról is találsz részleteket, szállást vagy éppen repülőjegy ajánlatot is kereshetsz, de a tucatnyi Brazíliát és környékét bejáró túra közül is választhatsz. Titkos tipp: az Iguazu-vízesést ki ne hagyd! Repülőjegyet Rióba már kb. 220 ezer forinttól találsz a STA Travelnél.

Ár/érték arányban a restaurante por kilo a legjobb, ahol irgalmatlan svédasztalról válogathat az ember a tányérjára, a pénztárnál lemérik, és a súlynak megfelelően kell fizetni. Általában mindenütt remek a marhahús, a rákocskák pedig nagyon olcsók, mondja Barbara, mi pedig bólogatunk: vegetariánusként főleg a gyümölcsökkel kapcsolatban vannak kellemes élményeink az országból.

Görögdinnyelé egy parti bárban
Galéria: Capoeira, mangólé és tengerparti piknik
Fotó: Mct / Europress / Getty

Turistaként se vétsünk az etikett ellen: még az utcai árusnál vett ételt vagy italt sem illik sétálva elfogyasztani. Álldogáljunk a büfékocsi mellett, amíg be nem fejeztük, de piknikezhetünk is a tengerparton.

A klasszikus turistaprogramok közül semmiképpen se hagyjuk ki a Krisztus-szobrot a Corcovadón, már csak a panoráma miatt is megéri. Vegyünk online jegyet és érkezzünk a reggel nyolcas nyitásra, hogy elkerüljük a tömeget. Ha pedig már felmegyünk a fogaskerekűvel, tegyük el jól a jegyünket, mivel azzal kedvezményt kapunk a hegy lábánál található MIAN belépőjéből. Hogy mi a MIAN? A világ legnagyobb naiv művészeti múzeuma - ha valakinek bejönnek a bumfordi figurák és gyerekrajz-szerűen ábrázolt témák, itt tobzódhat a műalkotásokban.

Meccsek és parasztmenyecskék

Már egy hónap sincs hátra a futballvilág legnagyobb látványosságáig, a júniusi világkupáig. A mérkőzéseket 12 brazil városban rendezik, így a focirajongók bejárhatják az egész országot a viadalt követve. De júniusban nemcsak meccseket nézhetünk: 24-én tartják minden évben a Festa Juninát, a júniusi fesztivált, Keresztelő Szent János születésének ünnepét. Az északkeleti országrészben ekkor ér véget az esős évszak, így a fesztivál egyben a földeket öntöző eső és általában a paraszti életforma ünnepe is. Az országszerte megrendezett utcabálokra parasztembereknek és parasztlányoknak öltözve özönlik a nép: a férfiak szalmakalapot tűznek fejükbe, a nők piros kockás ruhát öltenek, copfba kötik hajukat és szeplőket festenek arcukra. A fesztivál az ország északkeleti részén két hétig is eltart: koncertek, tűzijátékok és néptáncbemutatók szórakoztatják az egybegyűlteket többek között Recife, Salvador, Caruaru és Campina városaiban.

Travelo tipp
Miután az egész napot végigloholtuk Rióban, érdemes beülni az Azul Marinho étterembe az Arpoador strandon, ahonnét fantasztikus a kilátás. Innét belátjuk az egész Ipanema strandot, háttérben a Dois Irmãos hegyekkel, naplementenézésre ideális hely. Ha spórolunk, érjük be egy üveg sörrel, de kipróbálhatjuk az étlapról a sókéregben sült halat, vagy a moquecát, a kókusztejes hallevest is. Az Ipanema amúgy is jobb strand a Copacabanánál, mivel sokkal tisztább a vize.

Cikkünk elkészítését az STA Travel utazási iroda támogatta.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek