Magyar zimankó helyett maláj álomnyaralás

Finomhomokos tengerparton pihenhetünk rá 2014-re, de sasetetésen is részt vehetünk, vagy éppen lenyűgöző függőhídról csodálhatjuk az elénk táruló hihetetlen panorámát Langkawi szigetén. Tíz indok, miért meneküljünk pont ide a tél elől.

A nagy sikerre való tekintettel folytatjuk az álmodozást a trópusi úti célokról. Ezúttal egy kevésbé ismert célpontot ajánlunk olvasóink figyelmébe: ez a malajziai Langkawi paradicsomi szigete. A Travelo 2013 nyarán vendégeskedett itt, de kétségkívül akkor a legnagyobb élmény ide utazni, amikor a magyar télből indulva a maláj nyárban találjuk magunkat. Az alábbiakban felsoroljuk azt a tíz okot, ami miatt érdemes például a megszokott januári családi síelést egy trópusi nyaralásra becserélni Langkawin.

Langkawi 99 állandó és 5 időszakos szigetből áll
Galéria: Miért éppen Langkawi?
Fotó: Ázsiaspecialista

 1. Nyár van!

Képzeljen maga elé világos, finomhomokos tengerpartokat, türkizkék vizet és langyos szellőben hajladozó, karcsú derekú pálmákat – na, Langkawi pont ilyen. Főszezonban, vagyis amikor itthon tél van, a szárazföldtől 30 kilométerre fekvő Langkawi szigeténél a tengervíz akár 32-38 fokosra is felmelegedhet, a levegő átlaghőmérséklete pedig 30 fok körül alakul. Pantai Cenang és a hozzátartozó Pantai Tengah a sziget legnépszerűbb partszakasza, ahol a remek strandok mellett helyi fogásokat kínáló éttermeket és bárokat találunk. És persze különböző vízi sportokat is kipróbálhatunk itt, fél óra jet skizés 120 maláj ringgitbe, két óra kajakozás 50 ringgitbe kerül.

Hogyan juthatunk el ide?

Langkawi repülővel, szingapúri vagy Kuala Lumpur-i átszállással közelíthető meg. Budapestről – Turkish Airlines járattal, Isztambuli átszállással – a repülési idő 14 óra. Kuala Lumpurból és Szingapúrból is az Air Asia üzemeltet járatokat a szigetre. Kuala Lumpurból óránként indulnak gépek, és egy óráig tart az út. Szingapúrból másfél óra alatt repülhetünk át Langkawira, viszont innen csak napi egy járat indul. A reptérről legegyszerűbben taxival juthatunk el, fix áron (körülbelül 18 maláj ringgitért 1-4 főre). A sofőrök nem alkudoznak, nagyon szervezetten és korrekten működik a rendszer.

 

 2. (Még) nem árasztották el a turisták

Bár az Andamán-tengeren található, 99 állandó, és 5 időszakos – csak apálykor előbukkanó – szigetből álló Langkawi szigetcsoport nagyon kedvelt üdülőhely, a lelketlen tömegturizmus még nem tört be ide. A zavartalan pihenést emellett az is garantálja, hogy Langkawira nem jellemző a más üdülőhelyeken borzasztóan idegesítő tengerparti árusítás vagy éppen koldulás.

Zavartalanul pihenhetünk
Galéria: Miért éppen Langkawi?
Fotó: Ázsiaspecialista

 3. Izgalmas természet mangrove erdőtől rizsföldig

2007-ben az UNESCO Geoparkká nyilványította Langkawi azon részét, ahol a Machincang-hegység 400 millió éves mészkővonulatai húzódnak végig a szigeten, lélegzetelállító látványt nyújtva. A sziget természeti csodáinál maradva: a Sungai Klim nemzeti park több mint 100 négyzetkilométeren terül el, érintetlen mangrove ligetek, apró öblök, merészen előtörő mészkősziklák és kéklő lagúnák várják az ide látogatókat. A Kilim folyón végighajózva közeli betekintést nyerhetünk a mangrove mocsarak élővilágába. De a szigeten egy rizsültetvényt (a Laman Padit) is meglátogathatunk, és megismerhejtük az itt folyó munkafolyamatokat.

A sziget névadói
Galéria: Miért éppen Langkawi?
Fotó: Huszti István / Index

 4. Gazdag állatvilág: etessen egzotikus madarakat!

Aki a helyi élővilággal szeretne barátságot kötni, az a mangrove-erdő megtekintésével, denevérekkel teli cseppkőbarlanglátogatással és sasetetéssel egybekötött félnapos hajókirándulást válassza! Ez utóbbi már csak azért is kihagyhatatlan program, mert a sziget ezekről a hatalmas madarakról kapta a nevét: a sasokat a malájul ugyanis helangnak hívják, ennek rövidítése a "lang", kawi pedig vöröses-barnát jelent. Madárrajongóknak ajánljuk a madárpark meglátogatását is. Ebben a trópusi kertben több mint 150 különböző, egzotikus madárfaj él, mint például a tukán, flamingó vagy a szarvcsőrű madár. Nemcsak megcsodálni lehet az állatokat, de a közelükbe kerülni és etetni is. Sokféle különleges kiállítást is találunk a parkban, így akár egy egész napot el tudunk itt tölteni.

5. Itt van a világ egyik legfantasztikusabb függőhídja

A sziget legnagyszerűbb látványossága a 708 méter magasan futó a Skycab, melynek kis kabinjaiban 2,2 kilométer hosszan utazhatunk fel a Mat Chincang hegység vonulatai közt. Az oda-vissza 30 maláj ringgitet kóstáló út alatt megcsodálhatjuk az Andamán-tenger gyönyörű panorámáját, valamint a zöldellő szigetet. Felérve újabb látványosság várja az utasokat: 125 méteres futurisztikus függőhíd köti össze a végállomást a hegycsúccsal. A hidat egyetlen 87 méter magas ferde oszlop tartja egyensúlyban, nyolckábeles felfüggesztés segítségével. A híd két vége egy-egy kilátóban végződik, de a szerkezet teljes súlyát a középső oszlop tartja. A drótkötélpálya középső és végállomásánál egyaránt található panorámaterasz és számos túraútvonal is indul a környék erdőibe.

A futurisztikus Skybrige
Galéria: Miért éppen Langkawi?
Fotó: Ázsiaspecialista

 6. A hajókázás élménye örökre beleég az emlékezetünkbe

Képzeljen el egy vitorláshajót, aminek a fedélzetén kényelmes matracokon napozhat, ha úgy tartja kedve a vízbe is belecsobbanhat egy hálóba kapaszkodva, a legénység rendületlenül hordja a koktélokat, majd a naplementében egzotikus fogásokat kóstolgathat, miközben a hangulathoz tökéletesen passzoló zene szól. Ez nem egy szép álom, Langkawin ilyen a valóság. A sunset cruise néven futó hajózás árában a korlátlan ital és ételfogyasztás is benne van, és ha ránk hallgatnak, a nyaralás alatt mindenképp beneveznek egy ilyen útra.

Mennyibe kerülnek a kirándulások?

Privát motorcsónakos túrák Tanjung Rhu Beach különleges tengerpartjáról:
• 1 órás: 120 MYR
• 2 órás: 170 MYR
Hajókirándulás katamaránnal:
12 fős katamarános kirándulásra is befizethetünk. Ennek ára 300 MYR fejenként, a borsos árért cserébe a hajózás keretében barlangokat látogathatunk, megebédelhetünk, részt vehetünk mangrove túrán, de persze strandolni is lehet.

 7. Vámmentes sziget

Langkawi duty free vagyis vámmentes státusszal rendelkezik, így alkoholt és parfümöt érdemes itt vásárolni. Jó tudni, hogy míg Malajzia többi részén az alkoholtermékeket 300 százalékos adó sújtja, addig itt olcsóbb a sör, mint a kóla.

8. Fantasztikusak az ételek

Nyári körutunkon keresztül-kasul bejártuk Malajziát a szmogos Kuala Lumpurtól az üde Cameron felföldig, és rengetegféle ételt megkóstoltunk, a legjobbakat az egész országban itt, Langkawin ettük. Leginkább a frissen fogott és a szabad ég alatt grillen megsütött tengeri herkentyűk, és a hozzájuk kínált pikáns szószok vettek le minket a lábunkról. Kóstolgassanak bátran, nem fognak csalódni!

Tenger(ny)i finomság
Galéria: Miért éppen Langkawi?
Fotó: Huszti István / Index

 9. Bármilyen szállást keressünk is, itt biztos van olyan

Vágyaink tárgya legyen akár egy minél olcsóbb, hippis beütésű hostelszoba, egy tengerparti bungaló vagy éppen egy luxusresort hatalmas medencékkel és minden igényt kielégítő spa kezelésekkel, Langkawin biztosan megtaláljuk a nekünk – és a pénztárcánknak – való helyet. Azt viszont mindenképp tudnunk kell, hogy a szálloda kategóriájától függetlenül megvan az esélyünk rá, hogy a helyi élővilággal – gyümölcsevő denevérekkel, gekkókkal vagy akár majmokkal – osztozzunk a szálláshelyen.

Szállástippek bungalótól a luxusig

Berjaya Langkawi Resort: A családok számára ideális üdülőfaluban akár a víz fölött, cölöpökön álló bungalókban is lakhatunk. A természetközeli, különleges élményt a resortban élő majmok fokozzák.
Holiday Villa Langkawi Resort: Középkategóriás, átlagos berendezésű és konyhájú hotel. Ami viszont kiemelkedő, az a remek elhelyezkedése Patai Tengah fehérhomokos partján.
Meritus Pelangi Beach Resort and Spa: Langkawi legszebb tengerparti részén, a Pantai Cenangon fekvő óriási komplexum, gyönyörű medencével, mesés konyhával és teljeskörűen felújított, elegáns berendezésű szobákkal. Nyári élménybeszámolónkat ide kattintva olvashatja el a helyről.

 10. Közel van Penang

Némileg kalandvágyónak kell lenni ahhoz, hogy a körülbelül háromórás hajózást bevállaljuk Penangig, de ha így döntünk, nem bánjuk meg. (Mehetünk egyébként repülővel is, csak ez valamivel költségesebb megoldás.) És hogy miért érdemes átruccannunk ide, ha már Langkawin nyaralunk? A világörökség részét képező óváros gyarmati épületeivel önmagában elég indok lenne, de találunk itt még kígyók őrizte kínai szentélyt, fantasztikus trópusi fűszerkertet és pillangóparkot is.

Az Ázsiaspecialista segít a szervezésben

Magyarországról a japán tulajdonú, 100 éves háttérrel rendelkező JTB csoport egyik tagjával, az Ázsiaspecialistával juthatunk el legegyszerűbben Langkawira. A cég januárban és februárban a Turkish Airlines-szal fixen induló csoportos utakat kínál, melyek garantálják a kedvező repülőjegyárakat, de szabad választást hagynak az igény szerinti szállodák kiválasztásában. (x)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek