Utálnak Nápolyban élni az olaszok

Az észak-olasz Trentino-Alto Adige régió székhelye, Trento kapta meg az idén a legélhetőbb olasz város címét. Nápolyban viszont senki nem él szívesen.

Az évente megismételt felmérés az itáliai városok mindennapi életének minőségét méri fel. Többek között figyelembe veszik a környezetvédelmet, közbiztonságot, az adott városban élők iskolai végzettségét, a lakosoknak kínált szabadidős lehetőségeket, valamint azt is, hány étterem és játszótér van.

Bellunót egyszerűen imádják az olaszok Galéria: Olasz városokLuigi Strano / Flickr.com

 Az IlSole24Ore gazdasági napilapban megjelent eredmények szerint a városok versenyét a 115 ezer lakosú Trento nyerte. Az első tíz helyen többnyire északolasz városok sorakoznak: Trento mögött Bolzano, Bologna, Belluno, Siena, Ravenna, Firenze, Macerata, Aosta és Milánó. A tavaly a második helyen álló Siena az ötödikre esett vissza. A Közép-Olaszország legélhetőbb városává vált Macerata, Marche tartományban, viszont tavaly még huszonkilencedik volt.

Az utolsók között viszont kizárólag déli városok szerepelnek: a szicíliai Caltanisetta és Catania, a calabriai Vibo Valentia, a campaniai Caserta, a pugliai Taranto, Reggio Calabria, a szicíliai Palermo és végül Nápoly.

Taranto, az olaszok rémálma Galéria: Olasz városokCarlitos / Flickr.com

 Ami viszont a közbiztonságot illeti, a felmérés szerint még Nápolynál is rosszabbul teljesített Torino. "Ez lehetetlen" – tiltakozott Piero Fassino torinói polgármester, aki szerint az, hogy Torinóban lopás, rablás miatt több feljelentést tesznek mint Nápolyban, nem a nagyobb bűnözést jelzi. Ellenkezőleg, azt mutatja, hogy Nápoly lakosai nem fordulnak a hatóságokhoz.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek