Karácsonyozzon kezében pina coladával!

A Travelo tippjei külföldi karácsonyozáshoz. A pompás nürnbergi vásárt, a Rockefeller Center legendás karácsonyfáját, a mesés kubai tengerpartot vagy egy gleccser tetején található jégpalotát is megnézhet magának, aki idén a külföldi karácsonyozásra szavaz a szokásos otthoni ünneplés helyett.

Előre utálja az elfelejtett ajándékok utáni last minute rohangálást, az odaégetett bejglit, a kiégett karácsonyfaizzót, a talpba faraghatatlan fát? Pakolja össze családját, és próbálják ki, milyen úgy karácsonyozni, hogy nem kell sem a díszítéssel, sem a menüvel törődnie, csak hátradőlni és élvezni az együttlétet a többiekkel! Ha pedig a hideg rázza az egész famíliát a hópelyhektől, idén formabontó módon vehetnék a irányt akár melegebb éghajlat felé is.

Nürnberg, Németország

Minek bajlódna a lakás díszítgetésével, ha máshol az egész város karácsonyi fényárban úszik? Andalogjon forralt borral a kezében Németország legpompásabbnak tartott adventi vásárában, Nürnbergben. A világ legkülönlegesebb színű és formájú gyertyáit, a finom forralt bort no meg a mézeskalácsot a romantikus hangulatú Christkindlesmarkt kétszáz fabódéjában szerezhetjük be, amelyeket a macskaköves lejtőkön állítottak fel a Haumptmarkt tér óvárosi negyedében.

Nürnberg
Galéria: Karácsony külföldön
Fotó: theboybg / Flickr.com

A vásárt 1628-ban tartották először, igaz, akkor még főleg a kézzel készített fadíszekből volt ott kiállítás, de ezek a mai napig is a város jellegzetes kézműves termékének számítanak. A vásárban a gyerekeknek külön birodalma van a templom mögötti téren. Az esti órákban a piac több száz apró fényforrásának köszönhetően összefüggő fényárban úszik, a környező templomokban karácsonyi dalokat éneklő kórussal és betlehemes színháztársulatokkal találkozhatunk. 

Karácsonyi csillagtúra a legromantikusabb német városokban

A Travelo ajánlja: A fantasztikus nürnbergi vásár mellett a festői Passaut, a középkori hangulatú Rothenburg ob der Taubert, és a világörökség részét képező regensburgi óvárost is bejárhatjuk a négynapos, karácsonyi buszos túra keretében. Többet szeretne tudni az útról? A további részletekért ide kattintson.

 New York, USA

Kíváncsi, milyen a megannyi karácsonyi filmből ismerős Rockefeller Center gigantikus karácsonyfája mellett állni, korcsolyázni egyet a Central Parkban, minden sarkon giccses kirakatokba és Mikulásokba ütközni, elvegyülni a metropolisz ünnepi nyüzsgésében? Próbálja ki, milyen a karácsony New Yorkban!

A Rockefeller Center legendás karácsonyfája

"1931-ben, amikor még javában folyt a Rockefeller Plaza építése, néhány munkás úgy gondolta, be kellene csempészni egy kis karácsonyi hangulatot a zord, hideg falak közé. Ezt egy hat méter magas balzsamfenyővel oldották meg, amit saját költségükön díszítettek fel december 24-én. A dekoráció egyszerű volt, néhány konzervdoboz, és papírdíszek alkották.
Az eltelt nyolc évtized alatt állítása a város egyik legismertebb hagyománya lett. Minden évben külön ceremóniát tartanak felállításakor, amit ezrek követnek. A fa magasságát egyébként 100 lábban (30,48 méter) korlátozza a város, mivel ennél nagyobb darabhoz akkora szállítójárműre lenne szükség, ami már nem férne el a manhattani utcákon" – írja az 548 óra New York-ban blog.

Ha nem akar teljesen magára maradni a New York-i forgatagban, válasszon olyan utat, ahol privát reptéri transzferrel és magyar nyelvű programmal teszik otthonosabbá a tartózkodást. Ennek részleteiről ide kattintva olvashat tovább. Ha viszont családjával együtt inkább a magányos farkasok típusába tartoznak, olvassák át tippjeinket kezdőknek, haladóknak és profiknak, és úgy vágjanak neki a Nagy Almának!

Varadero, Kuba

Mindig is arról álmodozott, milyen lehet fürdőruhában, kezében piña coladával karácsonyozni? Vágjon bele egy szokatlan és fantasztikus karácsonyi kalandba Kubában! Például Varaderóban, ahol ugyan a december az év leghűvösebb hónapja, de itt ez azt jelenti, hogy nap közben 27-28 fok, esténként 17 fok körül alakul a hőmérséklet – derül ki a Holiday-weather.com statisztikájából. Itt található Kuba egyik legszebb tengerpartja, a víz alatt akár 30 méteres is lehet a látótávolság, így búvárkodáshoz is tökéletes hely.

 

Kuba
Galéria: Karácsony külföldön
Fotó: Gert Vervoort / Flickr.com

Az otthoniaknak az ajándékokat a helyi kézműves piacon szerezhetjük be, ahol a bőráruktól a kubai hangszerekig minden megtalálható. A látnivalók közül pedig a Josone Parkot érdemes felkeresni, ahol csodálatos kertek, halastavak közt bóklászhatunk, miközben akár egy helyi jazzbanda muzsikáját is meghallgathatjuk. Ugyanitt barátságot köthetünk a helyi vadvilággal is, de koktélozni is ezen a paradicsomi helyen a legjobb. Már csomagolna is? A Travelo ezt az utat ajánlja.

Fidel Castro és a karácsony

A kubaiak többsége valamilyen módon tartja a karácsonyi hagyományokat, ilyenkor ők is összegyűlnek a családi asztal körül, előveszik az ünnepi terítéket és megfőzik az ünnepi fogásokat – rizst, fekete babot, sült banánt, salátát, és sült malacot. A karácsony hagyományát még Fidel Castro tiltó rendelete sem tudta megakadályozni annak idején – a diktátor 1969-ben eltörölte az ünnepet, mégpedig azzal az indokkal, hogy a 25-i munkaszüneti nap megtöri a munkát a cukornádföldeken, nagy bevételkiesést okozva ezzel az országnak –, hiszen a többség nem változtatott szokásain, és ha kifelé nem is mutatták, de otthonaikban ünnepi volt a hangulat decemberben.
Lévén a képmutatás a diktatúrák és a diktátorok egyik sajátos jellemzője, a vezetés természetesen nem foglalkozott a cukornádföldekkel és a veszteséggel, így a karácsonyról ők sem mondtak le. Sőt, míg az emberek a ház valamelyik sötét sarkában állították fel fájukat, hogy a fényeket ne lehessen látni, addig a vezetés tagjai szemérmetlen pompával ünnepeltek.
Igazi változást csak II. János Pál Pápa 1998-es látogatása hozott, amelyet követően Castro 'visszaállította' a karácsonyt, a hivatalos médiumok ugyanakkor a mai napig nem utalnak semmilyen formában az ünnepekre, csupán a hotelekben és éttermekben látni karácsonyi dekorációt" – olvasható a Viva Cuba Libre blogon.

 Zillertal, Ausztria

Kubánál – de még Németországnál is – közelebbi célpontra vágyik? Pakolja össze a családot és irány Ausztria, azon belül is a mesebeli Tirol! Egyik kedvenc környékünk Zillertal, ahol nemcsak a síelő családtagok fogják jól érezni magukat, és ahová érdemes fürdőruhát is csomagolni egy nagy közös csobbanáshoz, például a fügeni élményfürdőben. 

Zillertal
Galéria: Karácsony külföldön
Fotó: Flickr.com

Havas-jeges kiránduláshoz a völgyet lezáró Hintertux gleccsert ajánljuk, ahol a síelők a friss porhavat hasíthatják, a kirándulók pedig addig ugyanitt felfedezhetik a lélegzetelállító kilátást és a jégpalotát.

Megszállni pedig a már említett Fügenben érdemes. Már csak azért is, mert a fügeni tájházban (Heimatmuseum) érdekes kiállítást láthatunk a Csendes éj, vagyis a Stille Nacht dal megszületéséről és elterjedéséről. Ennél stílszerűbb programot el sem tudunk képzelni karácsonyra. Az itt található hotelek közül a síbusz-, és a völgyet átszelő kisvonat megállójában, a fürdőtől és a fantasztikus sajtokat gyártó helyi üzemtől nem messze – tehát stratégiailag az egyik legjobb helyen – található Malerhaus például ideális választás lehet.

Nincs a fentiek között álmai karácsonya?

Böngésszen a Travelo külföldi karácsonyi ajánlatai között, biztosan megtalálja köztük kedvencét!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek