Nézze meg Jézus legrégebbi portréját!

Öt év restaurálás után ismét látogatható Rómában a Priscilla-katakomba, mely a Google Maps térképszolgáltatásra is felkerült. A katakomba a korai keresztények föld alatti temetkezési és istentiszteleti helye volt a keresztényüldözések korában. A Priscilla-katakomba őrzi Szűz Mária és a gyermek Jézus legrégebbi ismert ábrázolását is, mely a második századra datálható.

Teljesen új színben és fényben láthatók a katakomba labirintusrendszerének falaira festett freskók, amelyeket lézertechnológiával állítottak helyre. A Lázárról elnevezett sírkamrában előtűntek a korábban alig látható bibliai jelenetek, többek között a Péter és Pál apostolt ábrázoló freskók. Restaurálták a katakombákban talált hétezer darab fehér márványból vésett szarkofág-töredékeket is, amelyek az ókori római szobrászat mesterművei.

Galéria: A Priscilla-katakomba RómábanFotó: Gregorio Borgia / MTI

A Vatikán műemlékvédelmi felügyelőségéhez tartozó katakombát Gianfranco Ravasi a Kultúra Pápai Tanácsának elnöke nyitotta meg kedden. A bíboros hangsúlyozta, hogy a legmodernebb eszközökkel végzett restaurálás megmutatta, az ókori kultúra több úton is találkozhat a mai korral. Hozzátette: reméli, a katakombát nem csak a tudósok látogatják majd.

A Róma északi részén, a városból kivezető via Salaria út mentén a 2-4. század között vájt katakombák a földterület egykori ókori tulajdonosáról, Priscilláról kapták a nevüket. A tizenhárom kilométer hosszú alagútrendszer egyike Róma számos katakombájának, mégis a "királynő" címet viseli az itt eltemetett számos mártír és püspök miatt. A Priscilla-katakomba őrzi Szűz Mária és a gyermek Jézus legrégebbi ismert ábrázolását (230-240). Feltételezések szerint a freskókon az első keresztény közösségek nőpapjai is láthatók. Fabrizio Bisconti a Vatikán műemlékvédelmi felügyelője szerint a papi ruhához hasonló öltözéket viselő alakok egyszerűen imádkozó nőket ábrázolnak.

View Larger Map

A katakombába 8 euro a felnőtt és 5 euro a gyerekjegy (7-15 éves korig), 6 év alatt ingyenes a belépés. A múzeum hétfőnként zárva tart.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek