Menekülőútvonalak október 23-ra Rómától Madridig

Október 23. alkalmából nézze meg magának az örök várost, vagy szabaduljon be egy brüsszeli csokoládéboltba! Csak két nap szabival kell megtoldani a nemzeti ünnepet, és máris van ideje egy külföldi kiruccanásra.

Úgy döntött, ráhúz még pár napot az október 23-i szünnapra, és kerekít belőle egy korrekt hosszú hétvégét? Mindjárt itt az idő, de még mindig nem tudja merre induljon? Belföldi tippjeinket itt találja, most pedig javaslunk pár olyan külföldi menekülőútvonalat is, amiket ilyen rövid határidővel, a lehetőségekhez mérten jó áron megkaparinthat. Hátha valakibe most nyilall a felismerés: szívesebben töltené a nemzeti ünnepet tengerparton korzózva, csokit habzsolva vagy éppen a Colosseumot vizslatva, mint itthon. Mi meg tudjuk érteni.

Nemzeti ünnep a Colosseum tövében

Hol? Róma, Olaszország

Mit csináljak itt? Colosseum, Forum Romanum, Pantheon, Trevi-kút, Spanyol lépcső, Vatikán, Angyalvár, Trastevere, életteli piazzák, isteni olasz fagyi és finomabbnál finomabb tésztaételek – és még hosszasan sorolhatnánk, miért kihagyhatatlan célpont az örök város. Egy biztos: az itt töltött pár nap alatt unatkozni nem fog.

Milyen az idő októberben?
Nagy kánikulára ne számítson, aki októberben indul az olasz főváros felfedezésére, de városnézéshez nincs is rá szükség. Főleg, hogy farkasordító hidegtől egyáltalán nem kell tartani: átlagosan 17 fok körül alakul ilyenkor a hőmérséklet, de nem ritka a 22 fokos, napsütéses idő sem. Az esték azért hidegek tudnak lenni, így pulóvert, könnyű kabátot ne felejtsünk el magunkkal vinni.

Colosseum, Róma
Galéria: Október 23 külföld
Fotó: mimi / Travelo

 Mindezt mennyiért?

A Vista utazási iroda kifejezetten október 23. alkalmából kínálja 4 éjszakás városnéző csomagját 66 500 forintért. Ebben az árban a reptéri parkolás, a repjegy, szállás a Vatikánnál található Hotel Marc Aurelióban reggelivel, kétágyas szobában van benne. A reptéri illetéket és a transzfert sajnos nem tartalmazza.

Róma a Travelón

Nagy kedvencünk az olasz főváros, írtunk is róla jópárszor a magazin hasábjain. Ha az összes Rómához kapcsolódó cikkünket átnyálazná utazás előtt, ide kattintson értük.

Milyen egy nyüzsgő dél-olasz kikötőváros októberben?

Hol? Bari, Olaszország

Mit csináljak itt? Bari Nápoly után Dél-Olaszország második legnagyobb városa. A folyton nyüzsgő kikötő, a tengerparti sétány és az ódon városfalak felfedezése közben októberben is úgy érezhetjük magunkat, mintha éppen a nyári vakációnkat töltenénk.

Milyen az idő októberben? Strandidővel persze itt se számoljunk, de kellemes húsz fok és simogató napsugarak még bőven valószínűek ilyenkor.

Mindezt mennyiért? Október 22-26. között a Wizz Air utanként 16 990 forintért kínálja a repülőjegyeket ide. (Ne felejtsük el, hogy ezért az árért csak egy kisméretű kézipoggyászt vihetünk magunkkal. De pár napra, – főleg ha olyan helyre utazik az ember, ahol jó idő lesz – nem lehetetlen küldetés egy kicsi táskába összepakolni.) Szállást a Booking.com-on néztünk, öt éjszakára, két fő részére már 41 ezer forintért egészen pofás szállásokat is lehet találni.

 

Régi kikötő, Bari
Galéria: Október 23 külföld
Fotó: Wikimedia Commons

Három nap a lagúnák között

Hol? Velence, Olaszország

Mit csináljak itt? Vaporettózzunk végig a Canal Grandén, nézzük meg a Szent Márk teret, vesszünk el a kesze-kusza sikátorok között, látogassuk meg a Dózse-palotát, fotózzuk le a többi turistát kicselezve a túloldalról a Sóhajok hídját és csábuljunk el pár boltban a Rialtón és környékén. Ha egy kis nyugalomra vágynánk a turisták hordáitól távol, andalogjunk a Piazzale Roma, vagy a vasútállomás (Ferrovia) útjelzőket követve. Ahogy egyre messzebb kerülünk a Rialtótól, a turistatömeg is egyre kisebb lesz, és akár olyan utcákra is tévedhetünk, ahol rajtunk kívül senki sincsen.

Milyen az idő októberben? Mivel Velence Észak-Olaszországban fekszik, Rómánál vagy Barinál jelentősen hűvösebb idővel kell számolnunk. Átlagosan 14-15 fok a jellemző ilyenkor, de persze itt is lehet napsütéses 18 fok, ugyanakkor sajnos eső és 10 fok is előfordulhat. Pulóvert és esőkabátot csomagoljunk – az esernyővel valószínűleg meggyűlne a bajunk a kis sikátorokban.

Mindezt mennyiért?
A Ryanair október 24-26. között utanként 16 374 forintért visz el Velencébe. (Ezért az árért a szokásos kabinbőröndünket vihetjük magunkkal a fedélzetre.) Szállást a városközpontban két főre hetvenezer forinttól találhatunk két éjszakára, a határ persze a csillagos ég. De ha nem ragaszkodunk ahhoz, hogy a nyüzsgés közepén lakjunk, ennek feléért is találunk egyszerű szobát.

 

Velence egy nap alatt

Idén nyáron kipróbáltuk, mi minden férhet bele egyetlen Velencében töltött napba. Hogy mire jutottunk? Itt olvashatja el.

Két nap a csokoládé, a sör és Tintin bűvöletében

Hol? Brüsszel, Belgium

Mit csináljak itt? Brüsszel főbb látnivalóit a Grand Place-tól a pisilő kisfiúig egy rövid séta alatt letudhatjuk, hogy aztán az élvezeteknek hódolhassunk. Ezt ki a sörben, ki a csokoládéboltok rengetegében, ki az utcai gofri és krumplisütő egységeknél találja meg. Gyerekekkel érkezőknek az Atomiumot, a Mini Európát és a Természettudományi múzeum óriási dinókollekcióját ajánlanánk. A művészetek rajongói pedig a Horta múzeum szecessziós kincsei, a Magritte múzeum vicces képei és a zenemúzeum fülhallgatói között találják majd meg a számításukat.

 

Mini Európa és Atomium, Brüsszel
Galéria: Október 23 külföld
Fotó: mimi / Travelo

Milyen az idő októberben? Mivel júliusi látogatásunkkor is jól jött a pulóver és az esőkabát, nincsenek illúzióink az októberi időjárást illetően. Az évnek ebben a szakában átlagosan 12 fok van, de egészen 15 fokig is felkúszhat a hőmérő higanyszála. No meg le is eshet akár 8 fokig is. Vegyünk magunkra pulóvert és vízálló kabátot, fogjunk a kezünkbe egy nagy adag forró sült krumplit és minden rendben lesz.

Mindezt mennyiért?
A Wizz Airrel október 23-24. között oda 10 990 forintért, vissza 13 990 forintért utazhatunk el Brüsszelbe. De tény, hogy ha nem ragaszkodunk az október 23-i dátumhoz, ezeknél olcsóbb jegyeket is kifoghatunk. A belváros közelében már 17 000 forintért eltölthetünk ketten egy éjszakát.

Brüsszel gyerekekkel zseniális célpont

Júliusban felkerekedtünk, és két kiskorú társaságában fedeztük fel Brüsszelt gofriárusoktól a Pisilő kisfiú szobrán át a Mini Európáig. Olvassa el, milyen volt.

Ingyen tapas és építészeti csodák

Hol? Madrid, Spanyolország

Mit csináljak itt?
Korzózzon a Gran Víán, egyen egy jó sütit a Puerta del Solon, nézzen be a király palotájába és fotózzon naplementét egy egyiptomi templomnál Madrid kellős közepén. Vagy sétáljon egy nagyot a Retiro parkban, majd hagyja magát sodródni az árral a múzeumok elképesztő gazdagságú tárlatai között Reina Sofíától Pradóig. Este pedig irány egy klassz bár, ahol kis szerencsével akkora adagokban érkezik az ital mellé a tapas, hogy vacsorára külön már nem is kell költenie.

Milyen az idő októberben?
Akár 20-22 fok és hétágra sütő nap is fogadhat Madridban, de az átlagot ilyenkor azért a 15 fok képviseli. A pulóver és az esernyő tehát ide indulva se maradjon otthon, de mi azért szurkolunk, hogy ne legyen rájuk semmi szükség.

Cibeles, Madrid
Galéria: Október 23 külföld
Fotó: Jean-Pierre Lescourret / Northfoto

Mindezt mennyiért?
Bár a javaslataink közül messze ez a legdrágább repülőjegy – 25 990 forintba kerül utanként a Wizz Airnél október 23-27. között – madridi viszonylatban mégis egészen jó vásárnak számít. Legalábbis, mi eddig akárhányszor néztük, ennél csak drágábban láttunk Madridba repjegyet. A szálláson viszont bőven spórolhatunk: mi a Puerta del Sol közvetlen közelében található egyszerű, jó hangulatú és tiszta Hostal Mattheu-t ajánlanánk jó szívvel. Ottjártunkkor fejenként 4500 forintot fizettünk éjszakánként.

Tippek Madrid meghódításához

2013 márciusában, amikor itthon a fél ország a hó fogságába esett, mi Madrid napsütötte utcáit róttuk, hogy felderítsük, rövid idő alatt, kis költségvetésből mire futja a spanyol fővárosban. Láttunk szelíd mókusokat, degeszre ettük magunkat paellával és még a Prado, a Reina Sofía és egy egyiptomi templom is belefért az időnkbe. Ha az étkezési lehetőségekre kíváncsi ide kattintson, ha a látnivalókra akkor ide.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek