San Franciscót lehetetlen megunni

Az egymástól végletesen különböző városrészeivel, a változatos pékségeivel és fagyizóival, a hatalmas parkjaival, az egyszerre jelen lévő start-up szemlélettel és a beat-korszak örökségeként megmaradt Haight-Ashbury környékkel végül San Francisco lett a kedvenc amerikai nagyvárosunk. Kötelességünk róla mesélnünk.

Cikksorozatunkban az Egyesült Államok néhány jól ismert nagyvárosát látogatjuk végig kollégánkkal, aki az utóbbi négy évben többször is visszatért Amerikába. Ezúttal San Franciscót mutatjuk meg.

1. rész: New York kezdőknek, haladóknak és profiknak

2. rész: Egy nap Atlantában CNN-től keserű IPA-ig

3. rész: Las Vegas, ahol nemcsak Fortunával flörtölhet

4. rész: Túlélni Los Angelest 24 óra alatt

Jártunk itt az utóbbi két évben Halloweent ünnepelni, óévet búcsúztatni, és egy átlagos nyári hétvégén is, megunni mégsem tudtuk. Tartson hát velünk San Franciscoba, ahol legalább olyan jó sushit kapni, mint Tokióban; ahol nincs olyan nagy meleg, hiába van Kaliforniában; ahol öregebb villamosok is járnak, mint a régi 47/49-esek voltak Budapesten; és ahol a gettótól egyetlen utcára már trendi párok sétáltatják a kis testű, manikűrözött kutyáikat zavartalanul.

Legutóbbi, Los Angeles-i írásunk kapcsán kaptunk a kommentekben hideget, meleget, pedig azzal kezdtük, hogy mindössze 24 óránk volt a városra, sőt, az időeltolódás miatt még az sem volt teljesértékű. Ennek ellenére szerettük volna bemutatni, hogy egy átszálláshoz hozzácsapott stop-over-be nagyjából mi fér bele, és hogy a várost övező sok előítéletből, mit éreztünk helytállónak, már amit ennyi idő alatt tapasztalni lehetett. San Franciscóra azonban ennél jóval több időnk volt. Itt már korábban találtunk olyan helyeket, ahová utazásról utazásra örömmel visszajártunk. Ezeket ajánljuk most olvasóinknak. Vigyázat, ismét szubjektív válogatás következik!

Galériáért kattintson a fotóra!
Galéria: San Francisco
Flickr.com

 Parkok és partok

A nonprofit Trust for Public Land csoport által végzett, az amerikai nagyvárosok parkjainak számát, méretét, megközelíthetőségét és az ott elérhető szolgáltatásokat összehasonlító kutatásban, 2012-ben az USA nagyvárosai közül San Francisco parkjai nyerték el az első helyet. Idén ugyan visszaestek a harmadik helyre Minneapolis és New York mögött, de a 2010-ben indított, a városon belüli, akár egészen apró, kihasználatlan területek parkosítását célzó „Parklet " programnak köszönhetően, jövőre újra az élre kerülhet.
A parkok mellett pedig ott az óceánpart is a futni, kutyát sétáltatni, szörfözni vagy csak egy könyvvel kikapcsolódni vágyóknak. Kedvencet nem tudunk hirdetni, inkább elmondjuk, hogy melyiket miért szeretjük.

Golden Gate Park – San Francisco legismertebb parkja. Méretben meghaladja a New York-i Central Parkot is: közel 5 km hosszú és 800 méter széles területet foglal el a városban. Megunhatatlan útvonalakat tartogat futóknak, mellette ingyenes szabadtéri programokat és jógaórákat sokszor önkéntes vagy közösségi alapokon. Méreteit jól adja vissza, hogy jutott benne hely csónakázótónak és más kisebb tavaknak, golfpályának, stadionnak, botanikus kertnek és olyan múzeumoknak, mint a hatalmas természettudományi gyűjteménnyel rendelkező Academy of Sciences vagy a modern de Young Museum. Utóbbi tornyából, a de Young Tower-ből nyílik az egyik legjobb, körpanorámás kilátás San Franciscóra. (Ide jobb délutáni időpontra látogatást tervezni, hátha kis szerencsével már feloszlott a reggeli óceáni köd.)

Ocean Beach – A város mentén hosszan elnyúló óceánparton a kedvenc részünk a kutyasétáltatókkal és szörfösökkel teli szakasz, az N jelzésű villamos végállomásától a Golden Gate Park oldalában felfelé sétálva, a Land ' s End -ig, ahonnan elször pillantható meg a Golden Gate Bridge. (A szokásos kitétel itt is áll: csak akkor, ha szerencsénk van, és nincs köd.)

Baker Beach – A partszakasz, ahonnan a legjobb látvány nyílik a Golden Gate hídra! (Igen, ha nincs köd, csak akkor! De ezt többször ebben a cikkben nem írjuk már le.) Talán meglepő, de a partszakasz a város nudistáinak egyik kedvence. A városban egyébként is komoly gyökerei vannak a ruhátlanságnak. És bár magas az általános elfogadottsága, az idei évtől a jogkövető városlakók és turisták már nem ülhetnének be étterembe például meztelenül, amit korábban pedig nem tiltottak. De felvonulásokkor vagy olyan beöltözős ünnepekkor, mint Halloween, még mindig elfogadott anyaszült meztelenül járkálni a városban. Legalábbis mi azt hittük, hogy ez csak amolyan papíron létező lehetőség, és valójában senkinek eszébe nem jutna az utcán meztelenkedni. Aztán tavaly Halloweenkor, ez alaposan megdőlt, amikor az egyik legforgalmasabb csomópontnál, a Civic Centernél egy férfi jött velünk szembe, akinek a jelmeze egy sportcipőn és egy sapkán kívül, mindössze egyetlen farokgyűrűből állt.

Presidio – A Baker Beach folytatása nem a kedvencünk, pedig van itt Disney múzeum, régi katonai bázis, és a Lucasfilm központja Yoda-szökőkúttal. Mégsem.

Mission Dolores – A park, aminek közvetlen közelében van a kedvenc fagyizónk, az egyik kedvenc sörözőnk, meg számtalan mexikói étterem, ami már önmagában elég lenne ahhoz, hogy ajánljuk, de még szabadtéri filmvetítéseket is tartanak itt, mikor jó az idő. (Kedvenc éttermek, sörözők és fagyizók nevei a cikk második felében!)

Duboce – Az egy négyzetméterre jutó kutyák száma alapján egész biztosan ez a park a kutyások kedvence San Franciscóban. A kutyákat itt egyébként is imádják, oly annyira, hogy 2007-ben már több kutya élt a városban, mint gyerek. És mivel az albérletek jelentős részénél kikötik, hogy házi kedvencet nem vihet magával a lakó, kutyát tartani mára státusz szimbólum is lett.

Séta után evés, ivás

A nagy sétáktól megéhezve jobb programunk nem is lehet, mint belevetni magunkat San Francisco másik nagy vonzerejének, a rengeteg klassz étteremnek, sörfőzdének és fagyizónak a felfedezésébe. Sok amerikai is azon a véleményen van, hogy a legjobbakat Kaliforniában, azon belül is San Franciscóban lehet enni. Valószínűleg ebben annak is része van, hogy a bio zöldségek és gyümölcsök, amelyek itt a legkeresettebbek, sokkal ízletesebbek is. Talán azért, mert a szintén egész Kaliforniában népszerű termelői piacokon (Farmers' Market) beszerzett termények jó sok napfényt kaptak.

Kattintson a képre a galériáért!
Galéria: San Francisco
Flickr.com

Ahogy a szőlő is. A szőlőből meg bor lesz. A borból pedig, ha mi ritkán isszuk is, híres a kaliforniai. Egyszer írunk Napáról is majd, de most városon belül maradunk, ahol jóval kevesebb a borbár, mint a sörfőzde és söröző. Az atlantai cikkünkből is biztosan feltűnt már, hogy nagyon szeretünk helyi söröket kóstolni. Ehhez pedig hiánytalan intézményrendszer állt rendelkezésünkre San Franciscóban. Egyik kedvencünk, a Mission Dolores Park kapcsán már említett, Cerveceria de Mateveza, ahol szinte a világ minden tájáról származó söröket üvegben, aktuális helyi sörkülönlegességeket pedig csapolva kérhetünk.

A Southern Pacific Brewing egy hatalmas hangárban árulja a helyben főzött sört a Mission negyedben. A hangár előtt sörpadokon próbálhatjuk meg kitalálni, hogy miért cool mostanában a biergarten szó San Franciscóban.

A Social Kitchen and Brewery azonban még tovább megy. Amellett, hogy helyben készült sörök közül válogathatunk, asztalunkat kérhetjük „kilátással " az üvegfallal leválasztott főzdére, és sörkorcsolyáktól a brutál burgerekig találhatunk kedvünkre valót az étlapjukon.

Az ázsiai és mexikói bevándorlók minden helyi lakos és turista örömére nagyon komoly konyhákat visznek. A Mission és a Castro környéke különösen erős mexikói éttermekben. De arrafelé található a Bar Tartine is, amelynek étlapján találtunk lángost és dobos tortát is. A kóstolást kihagytuk, lángost eszünk itthon is, inkább a mexikói éttermekre koncentráltunk. Hatalmas adagok és zamatos salsák brutál választéka volt jellemző minden étteremben, ahol jártunk. A Tacolitioustcsak azért emeljük ki, mert több étteremmel is jelen vannak a városban, így könnyebb felkeresni.

Utóbbihoz hasonlóan, a thai éttermek közül az Osha az, ahol nagyon jót ettünk. Érdemes őket keresni, mert több helyen nyitottak éttermet a városban. Személyes kedvencünknek, a Marnee Thai-nak „csak " két helyszínen van étterme, és közel sem olyan látványos és letisztult a berendezése, mint az Osha láncnak (sőt!), de az ételekkel és a kiszolgálással mindig maximálisan elégedettek voltunk.
Nem érdemes kihagyni a sushizókat sem San Franciscóban: a Kooétteremben például ugyanolyan jó sushikat ettünk, mint Japánban!

Van a városnak egy olyan része, ahová a turisták már kevésbé találják érdekesnek kilátogatni, de a környéken elterjedt start-up szemlélet nyomán remek éttermek és kávézók is megjelentek itt. Ilyen a Dogpatch, egy régi dokkvidék, ami még mindig valódi indusztriális környezet, de egy-egy raktár helyét már átvették olyan szolgáltatók, mint a felkapott francia hentes, Olivier ; a csak ebédidőben nyitva tartó, raktárhelyiségből üzemelő szendvicses, a Kitchenette; a helyes kis kávézó, a Just for You Café; a trendi és letisztult Piccino Café és a Serpentine éttermek, na meg aztán a fagyiőrültek egyik kedvenc helye, a Mr. and Mrs. Miscellaneous.

A mi kedvenc fagyizónk mégis a Bi-Rite Creamery marad a Mission Dolores Park mellett. A sós karamell-fagyijukért képesek lennénk hetente kiállni azt a sort, ami általában a bolt előtt kanyarog. Nincs is ezen mit csodálkozni, hiszen még a Foursquare Game of Cones versenyén is ők lettek az elsők!

Bár szerintünk a városban is el lehet tölteni napokat, aki csendre és friss levegőre vágyik, az autózzon át a Golden Gate hídon, sétáljon Sausalito hangulatos kikötőjében vagy túrázzon Muir Woods hatalmas fenyői alatt.

Kollégánk az Air France-KLM-Delta légiszövetség járatain utazott. Az Air France-KLM-Delta párizsi vagy amszterdami átszállással heti 14 járatot kínál San Franciscoba, jelenleg 167 600 Ft-os (adókkal, illetékekkel) induló ártól.

Újabb cikkünk ebben a témában:
Robin Williamsről neveztek el alagutat San Franciscóban - 2016.03.02.
Alagutat neveztek el a kaliforniai San Francisco közelében a 2014-ben elhunyt Robin Williams filmszínészről, komikusról.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek