Az idegesítően nyugodt emberek szigetvilága

Azúrkék óceán, szélfútta fehér homokos part, palackorrú delfinek és idegesítően nyugodt helyi lakosok: ez a Zöld-foki szigetek. Ideális menekülőhely a tél elől, és nincs is olyan messze, mint gondolnánk.

Izgalmas, egzotikus tájra menekülne a közelgő tél elől, ahol mindig jó az idő? Azúrkék óceán partjára, lenyűgöző vulkánok tövébe, barátságos helybéliek, palackorrú delfinek, kék bálnák és teknősök közé? Ráadásul mindezt úgy, hogy ne kelljen átrepülnie érte a fél világot? Jelentjük, van ilyen hely, és tényleg nincs vészesen messze. Ez nem más, mint a világzene 2011-ben elhunyt sztárja, Cesária Évora szülőföldje, vagyis a Zöld-foki szigetek.

Strand Sal szigetén
Galéria: Zöld foki-szigetek
Fotó: Barracuda Tours

A Zöld-foki Köztársaság Afrika legnyugatibb pontjától – a Zöld-foktól – néhány száz kilométerre nyugatra, az Atlanti-óceánon található. A portugál eredetű név a tengerbe nyúló foknak egykor buja növényzetére emlékeztet. A szigetcsoport Portugália gyarmata volt, és csak 1975-ben nyerte el függetlenségét. Az idetartozó vulkanikus eredetű szigetek közül 9 nagyobb lakott, míg 5 kisebb lakatlan – sorolja a tudnivalókat a környékről a Wikipedia vonatkozó szócikke.

Elsőre nem lesz szép, de aztán nagyon

Ebbe a turisták által alig felfedezett szigetvilágba Budapestről a TAP légitársasággal juthatunk el a legegyszerűbben lisszaboni átszállással, így egyúttal a pazar portugál fővárost is megnézhetjük magunknak, amíg a csatlakozásra várunk. A gép Sal szigetén tesz le, és bár az első benyomásaink kevésbé lesznek paradicsomiak, amint megérkezünk szálláshelyünkre és birtokba vesszük a finomhomokos partokat, majd kirándulásra indulunk a többi szigetre, már más lesz a véleményünk.

"Ha az európai telet magunk mögött hagyva vágunk neki az útnak, (átszállással együtt) nyolc óra múlva minden bizonnyal Sal nemzetközi repterén landolunk és a nagy várakozásokat kegyetlenül földbe döngölik az ott látottak, a sokra tartott első benyomás. Olyan, mintha a Marsra szálltunk volna le. Az életnek semmi jele. Nincsenek fák, növények. Nincs édesvíz a szigeten. Van viszont állandóan fújó erős, sokszor homokot magával sodró nyugati szél, mely az évszázadok alatt szinte teljesen laposra csiszolta a szigetet és a minimális nedvességből előtörni próbáló faunát, növényi életet.

De fel a fejjel, ne dőljünk be a háborús övezetet hangulatát sugalló reptérnek! Ha az alig 20 kilométerre fekvő Santa Mariáig kibírjuk, nem fogunk csalódni. Nem csak a hangulatos városka és a fehérhomokos part tesz ki magáért, hanem a helyiek is. Az itt élő emberek barátságosak, mosolyognak, vendégszeretők és már-már idegesítően nyugodtak. No stress! - ezt hirdetik mindenütt " – írja első benyomásairól egy utazó.

A vulkanikus Fogo
Galéria: Zöld foki-szigetek
Fotó: Barracuda Tours

Vulkántúra és a rabszolga-kereskedelem nyomasztó emlékei

Ha meguntuk a strandolást, piacozzunk egy jót, vagy kiránduljunk a 200 kilométeres körzetben szétszórt többi szigetre, melyek újabb és újabb izgalmakat rejtenek. Sal szigetén Santa Mariában a nagy mólónál tartanak délelőttönként halpiacot, ahol akár még tigriscápát is láthatunk. A szigetvilág felfedezéséhez hajós utakból is válogathatunk, de kisrepülővel is leküzdhetjük a távolságokat. Mi két sziget meglátogatását javasolnánk mindenképpen: az egyik Fogo, melynek neve portugálul annyit tesz, tűz. Egyetlen 3000 méteres vulkánból áll, amely a mai napig aktív.

A másik, a Fogóval szomszédos Santiago, mely a szigetvilág legnagyobb és legtöbb lakossal büszkélkedő szigete, a történelmi helyszínek iránt érdeklődőket fogja magával ragadni. Praia városától nem messze található a világörökség részét képező Cidade Velha. Ezen a tanulságos és megrázó helyen a szigetvilág nyomasztó múltjával ismerkedhetünk: a Zöld-foki szigetek egykor ugyanis kulcsfontosságú szerepet játszott a rabszolga-kereskedelemben. Ugyanitt megtekinthetjük egy 16. századi portugál erőd, a Sao Felipe romjait is.

Csónakázás indul!
Galéria: Zöld foki-szigetek
Fotó: Barracuda Tours

All inclusive luxus és olcsó apartman is van

Már csomagolna is, csak azt nem tudja, merre szálljon meg? Az all inclusive ellátás és a turistaparadicsomok hívei Sal szigetén az egyaránt ötcsillagos Riu Funana/Garopa vagy a Melia Tortuga Beach hotelre esküsznek. Aki azonban a kalandot kedveli, nagyon olcsón bérelhet apartmant a barátságos helyi erőktől, akárcsak zmeor, aki az Index fórumán osztotta meg tapasztalatait.

"Sal-on betaxiztunk Santa Mariába, majd ott a helyi arcokat kérve segítettek nekünk szállást találni: egy egyszerű apartmant egész hétre 100 euróért fejenként. Így marad bőven pénze az embernek minden nap ebédelni és vacsorázni éttermekben. Mindezt azért cserébe, hogy vettél nála egy teknőst, és látja, hogy nem a szokásos tömegturista vagy. A helyiek teljesen máshogy kezeltek, mint egy átlagos turistát. Vendégségben voltunk náluk, bementünk az iskolába, ahol a gyerekek tanulnak, átmentünk a szomszéd ház lakóihoz, akik éppen kondiztak – csatlakoztunk. Valakivel még a rövidnadrágunkat is elcseréltük egy-két dologért" – írja.

Kedvet kapott az utazáshoz?
A Travelo kínálatában szereplő Zöld-foki szigeteki utakért ide kattintson.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek