Bejárható Street View-val a wieliczkai sóbánya

Egy újabb legenda került fel a Google Street View-ba. A hatalmas föld alatti katedrálisáról nevezetes, nyolcszáz éves wieliczkai sóbánya mostantól virtuálisan is bejárható.

 A wieliczkai sóbánya 1978 óta az UNSESCO Világörökség programjának része, és évente egymillió látogatót vonz. Mostantól nem csak személyesen, de virtuálisan is bejárható a bánya a Google Street View-val. Az „UNESCO Világörökségek és a Világ Csodái" cimű program keretében ugyanis a Google feltérképezi Földünk legszebb és legérdekesebb helyszíneit, amelyek így akár online is megtekinthetőek. Ebbe a programba került be most a dél-lengyelországi sóbánya is.

Galéria: Wieliczka Google Street ViewFotó: Wikimedia Commons

 A wieliczkai sóbánya Európa egyik legrégebbi és legtovább működő bányája volt. A kitermelés az 1200-as években indult meg és folyamatosan zajlott egészen 1996-os bezárásáig. Erre a folyamatosságra sehol sincs példa a kontinensen, ám mégsem ez a múlt, vagy a bányagépek vonzanak évente egymillió látogatót a bányába.

A wieliczkai sóbánya igazi nevezetessége az az egyedülálló, sóból faragott katedrális, ami a föld mélyén található. A katedrális méreteit jól mutatja, hogy a második világháború alatt repülőgép-alkatrészek összeszerelésére használták a németek. Emellett a bányában számtalan kisebb-nagyobb kápolna, sószobor, és tárna várja a látogatókat. A korabeli munkaeszközöket és munkagépeket bemutató bányászati múzeum mellett a sóbánya híres gyógyüdülő is. Különleges mikroklímáját asztmás gyermekek gyógyulására használják – írja a bestmachinery.hu.

A wieliczkai bánya külön érdekessége, hogy művelését magyar bányászok kezdték meg a tatárjárás után. IV.Béla lánya, Kinga, Lengyelország királynéja volt, aki apjától, IV. Béla királytól kérte el a máramarosi sóbányákat a tatárjárás által sújtott Lengyelország számára. A birtokbavétel jeléül beledobta gyűrűjét egy aknába. A legenda szerint a gyűrűt nem sokkal később az általa alapított wieliczkai bánya egy sótömbjében találták meg. Azóta Kinga a Krakkó környéki bányászok védőszentje.

 

Galéria: Wieliczka Google Street ViewFotó: Wikimedia Commons

 A Google Street View programjába egyébként már korábban is bekerültek bányaterületek. A Japán Iwami ezüstbányáit több válogatásban is a tíz leglátványosabb Street View helyszín közé választották. A Csatahajó-sziget egykori tenger alatti szénbányáira épült szellemváros pedig misztikus légkörével amellett, hogy James Bond filmek ihletője volt, szintén bejárható virtuálisan a Google segítségével.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek