A Burggarten füvén nyaralnak az utánpótláscsikók

A Burggarten füvén nyaralnak az utánpótláscsikók

Egy belvárosi parkban kaptak karámot a híres bécsi Spanyol Lovasiskola utánpótláscsikói, legalábbis rövid városi vendégeskedésük idejére. Míg a lovasiskola híres lipicai ménjei egy vidéki telepen, Heldenbergben tartják éves nyári pihenőjüket, addig a stájerországi Piber tenyészméneséből hozott fiatal állatok anyjukkal együtt a városban nyaralnak. Idén először nemcsak a Hofburg melletti 16. századi műemlék istállóépületben, hanem a császári vár melletti parkban is megcsodálhatják az érdeklődők a csikókat.

A hat-hat csikó és kanca július 23-től augusztus 3-ig naponta egy órát tölt, délután öt és hat óra között, a Burggarten füvén és árnyas fái alatt. A korábbi években az istálló udvarán leterített gyeptéglákkal kellett beérniük, azok azonban könnyen kiszáradtak a nyári melegben. A műemléki védettséget élvező parkban most egy hatszáz négyzetméteres területet kerítettek el nekik.

A karám valamelyest kárpótlást nyújt a fiatal állatoknak a piberi legelőért, de a turisták figyelmére is biztosan számíthat. A program "nemcsak nagyon szép alkalom arra, hogy a csikókat az anyjukkal együtt közvetlen közelről látni lehessen, hanem betekintést nyújt a vendégeinknek a piberi ménesben folyó fontos munkába is" - fogalmaznak a lovasiskola közleményében. A csikók néhány hónaposak, szőrük még barna vagy szürkés árnyalatú, csak később vált a kifejlett állatokra jellemző fehér színre.

A 440 éves múltra visszatekintő, a klasszikus lovaglóművészet hagyományait követő lovasiskola a város egyik kiemelkedő idegenforgalmi nevezetessége. A piberi tenyészménesből a legkiválóbb képességű fiatal méneket választják ki és többéves munkával tanítják be a különleges lépésekre.

A bécsi lovasiskola előadásai a lovasiskola barokk épületében addig sem szünetelnek, amíg a mének Heldenbergben vannak: távollétükben a leendő tenyészkancák és a fiatal mének mutatkoznak be.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek