Így kísértik bikákkal a sorsot Pamplonában

Több ezren teszik próbára bátorságukat és gyorsaságukat a szombaton kezdődött pamplonai ünnepen, ahol évente közel háromszázan szinte menetrend szerint megsérülnek. Mindezek ellenére a reggelente kiengedett hat bikával akár egymást taposva is megküzdenek. Így ünnepelnek a spanyolok.

Ugyan a bikák előli futás hagyományosan a fiatal férfiak sportja,a vasárnapi sérültek között egy 26 éves amerikai nő is volt. Ő futás közben a szűk utcák egyikén esett el, de csak az arca sérült meg. Rajta kívül egy 24 éves ausztrál férfit könnyű fejsérüléssel, egy 44 britet pedig térdsérülésekkel szállítottak kórházba, míg egy 36 éves helyi férfinak a karja tört el.

Reggelente hat bikával kísértik a sorsukat

A spanyol város védőszentjének tiszteletére 1591 óta évente megrendezett kilencnapos fiesta egyik fő attrakciója a reggelenkénti bikafuttatás. A hagyományos San Fermín-ünnep szombaton kezdődött, az első bikafuttatást pedig vasárnap reggel tartották. E hét vasárnapig minden reggel nyolc órakor kiengednek hat erre a célra tenyésztett bikát.

A bátor futóknak a macskaköves szűk utcákon közel 850 métert kell megtenniük az aréna felé hajtott, több mint 600 kilogramm súlyú bikák előtt. A hagyományosan fehér ruhát és vörös sálat viselő versenyzők egymást taposva, egymáson átesve rohantak a bikák előtt. A cél, hogy a résztvevők a lehető legközelebb kerüljenek a bikákhoz anélkül, hogy megsérülnének. Az utóbbi években a szórólapok általában olyan mondatokkal figyelmeztetik angolul és spanyolul a látogatókat, hogy "A bikafuttatás nagyon veszélyes. A bika megölhet. Ha elesel, maradj fekve, amíg a csorda el nem vonul", de sokan nem törődnek ezzel.

Egy-egy menet kb. négy percig tart, és 2000-3500 futó kísérti meg a sorsot. Évente rendszerint 200-300 sérülést számlálnak, ezek három százaléka súlyos. 1911 óta 15 halottja volt a bikafuttatásnak, legutóbb 2009-ben halt meg egy 27 éves spanyol férfi.

Hemingway miatt lett turistacsalogató az ünnep

A baszkföldi Pamplonában megrendezett San Fermin fesztivál az egyik leglátványosabb és legmozgalmasabb ünnepség: amikor spanyol és külföldi turisták özönlik el a 200 ezer lakosú Pamplonát. Az észak-spanyolországi városnak évente 75 millió eurós bevétele származik az ünnepből. Az eseményt Ernest Hemingway Nobel-díjas író tette világhírűvé. Az író - San Fermín ünnepének nagy rajongója - 1923-ban járt először a bikafuttatáson, élményeiről előbb a Toronto Post című lap hasábjain, majd a Fiesta című 1926-os művében írt.

Nézze meg a bikafuttatásról készült galériát!

Galéria: BikafuttatásFotó: Javier Lizon / MTI
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek