A világ legszebb egzotikus tengerpartjai

A Maldív-szigeteken a tengerre szállhatunk le repülőgéppel, a Seychelles-szigetekhez tartozó La Digue szigeten ökrös szekéren utazhatunk a strand felé, Goán pedig a nyugati fekvés miatt a világ legszebb tengerparti naplementéit fotózhatjuk. Gyűjtésünkben egzotikus tengerpartokat talál turisták, zaj és levakarhatatlan árusok nélkül.

Bár a relaxáció és meditáció nem lesz kötelező tantárgy, mégsem kizárt, hogy egyszer olyan helyzetbe kerülünk alfa állapotban, amikor egy hang arra szólít fel, képzeljük el a magunkat a kedvenc pihenőhelyünkön. Lehetőleg egy fehér homokos tengerparton, azúrkék víz mellett, egy-két távoli sziklával.

Ha a legutóbbi, vízparti emlékünk a homokzsákokkal teli Dunapart, vagy valamelyik közeli tengerpart napozó tömegtől és az otthagyott szemeteiktől zsúfolt szakasza, akkor ideje jobb vizuális ingerek után néznünk. Gyűjtésünkben - a teljesség igénye nélkül - a világ legszebbjei közé tartozó, egzotikus tengerparti díszletek szerepelnek hűtőtáskás turisták, zaj, és hamis Gucci napszemüvegekkel zaklató árusok nélkül.

Maldív szigetek: Szálljon le a tengerre!

Galéria: A legszebb egzotik tengerpartokFotó: Chad Ehlers / Northfoto

Az Indiai-óceán virága, ahogyan Marco Polo nevezte, ma már nem egy elhagyatott, vadregényes táj. A huszonhat atollból, illetve kis híján ezerkétszáz szigetből álló szigetcsoportból több mint nyolcvanat a turisták számára tartanak fenn. Vannak szigetek, ahol egy, legfeljebb két szálloda a teljes infrastruktúra.

A szigetcsoport búvár és esküvői turizmus paradicsoma, ahová charterjáratokkal lehet eljutni, részben a központi Hulule reptérről. Az atollok körül az óceán vize egész évben 27-30 fokos. Utazásra a legjobb időszak december és március között van, olyankor elviselhető a forróság és jobb a látótávolság. Azok a búvárok azonban, akik a manta szezonra tartogatják a szabadságukat, az októberi-novemberi időszakban érkeznek inkább. A szigetek élővilágában sajnos az éghajlati változások nyomot hagytak, ez a korallokon is látszik, viszont úgy tartják, hogy a nagyobb méretű tengeri halak miatt itt érdemes a leginkább merülni. A nyaralást viszonylag költséghatékonyan és luxus körülmények közt is meg lehet tervezni, a bungalótól a luxusvillákig rengeteg szálláslehetőség van.

A szigetcsoport fővárosa Male egészen kicsi, mégis hetvenezren lakják, és kevesebb mint a felük külföldi vendégmunkás. A merülésen, strandoláson és esküvőkön kívül még a repülős utazás lehet emlékezetes. Hulule kifutópályája az egyetlen a világon, amelynek kezdete és vége is a tengerbe nyúlik.

Phang Nga Bay: A James Bond-sziget

Galéria: A legszebb egzotik tengerpartokFotó: John Lambert Tips Rf / Northfoto

Azóta, hogy 1974-ben, a Roger Moore főszereplésével forgatott Aranypisztolyos férfi című 007-es filmben feltűnt a dél-thaiföldi nyaralóhely, tartja magát a James Bond-sziget elnevezés. Phukettől nem messze található a 400 négyzetkilométeres Phang Nga Bay, amely türkiz vize mellett az Indiai-óceánhoz tartozó Andamán-tengerből élesen kiemelkedő mészkőszikláiról híres. A filmben egy ikonikus sziklatömb, a Koh Tapu szerepelt. Az öböl az Ao Phang Nga nemzeti park védett része, a közeli Phuket pedig a délkelet-ázsiai ország legismertebb és egyik legkiépítettebb nyaralóhelye. Ide a legideálisabb november és március közepe között utazni, mert nemcsak a hőmérséklet kellemesebb, de a páratartalom sem fojtogató a hűsítő északkeleti szél miatt. Áprilistól júniusig forróság jellemző, majd október végéig tart a monszunokkal tarkított, esős évszak.

Thaiföld szigetei egyébként egy frissebb filmes projektben is helyet kaptak. Leonardo DiCaprio főszereplésével bemutatott A part című filmet a kilencvenes évek végén dél-thaiföldi Phi Phi szigeteken forgatták, és részben a Maya beachen.

Lanikai Beach, Hawaii: A mennyei tenger

Galéria: A legszebb egzotik tengerpartokFotó: Ruaridh Stewart / ZUMA Press

Az Amerikai Egyesült Államok legfiatalabb államában az évszakváltások nem viselik meg a helyieket, egész évben mintegy 25-30 Celsius fok van. Novembertől április végéig tart a hűvösebb idő, de a tenger javarészt átlagosan 26 fokos. A turisták számára a legtöbb látnivalót O'ahu tartogatja. Ez a leglátogatottabb és legnépesebb sziget, ahol a főváros Honolulu és a nemzetközi repülőtér is található.

Big Island a vulkánok szigete, a szigetcsoport második legnagyobb szigete, Maui pedig a szörfösök paradicsoma. A 2011-es évre mondjuk erősen rányomta a bélyegét a Japánban bekövetkezett tóhokuiföldrengés és szökőár, mivel évente több mint egymillió japán ruccan át Hawaiira, ők adják a turizmus tizennyolc százalékát. Azóta azonban visszatértek a kedvenc nyaralóhelyükre.

Aloha Állam O'ahu szigetének egyik meseszép partszakasza az apró szigetekkel, köztük a Mokulua ikerszigettel körbevett Lanikai Beach. Ezt a szigetcsoport, és ezen belül Honolulu legszebb merülőhelyeként is aposztrofálják. Az egy mérföld hosszan elnyúló szakasz nevének jelentése mennyei tenger, ahol főleg strandolni szoktak, de lehet kajak, kenu, és vitorlázás túrákat tenni, szörfözni is.

Playa Del Carmen, Mexikó: welcome bikacápa

Galéria: A legszebb egzotik tengerpartokFotó: Martyn Farr / Barcroft Media

Mexikóból nem könnyű egyetlen tengerparti szakaszt kiemelni, amelyet a legszebbnek nevezhetünk, a Karib-tenger partvidékén fekvő Playa Del Carmen városon kívül is van néhány más lenyűgöző hely. A partvidék üdülőhelyeire, Cancúnt, az Isla Mujerest, Cozumelt, a Playa del Carment, és a maja tengerpartot is beleértve egységesen el szokták mondani, hogy lehetőleg ne a június és november közötti időszakot válasszuk az utazáshoz, mert akkor trópusi viharokra, hurrikánokra lehet számítani.

Quiantana Roo harmadik legnagyobb városa Playa del Carmen, amelynek homokos partszakasza fokozatosan mélyül, búvárkodásra alkalmas. Tüskésmakrélák, barrakudák szép számban fogadják a merülő turistákat, azonban december közepétől tavaszig bikacápák is megjelenhetnek a színen, ugyanis hagyományosan itt szoktak megpihenni a téli vándorútjukon. A város egy kis halászfaluból nőtte ki magát, és az utóbbi években néhány luxus szállodával is bővült a befogadóképessége.

Nem sokkal messzebb, a maja riviéra is különleges csobbanóhely. Ahogyan a Travelón már korábban részletesebben is beszámoltunk róla, a Cancúntól 130 kilométerre, délre fekvő, tengerparti Tulum különleges hangulatát például az adja, hogy a maja romok közvetlenül a tengerparton találhatók. A tengerparti, belső várost a víz felé nyitott fal veszi körül, de műemlékvédelmi okokból nem minden épületet lehet meglátogatni.

La Digue, Seychelle-szigetek: Ökrös szekérrel a strandra

Galéria: A legszebb egzotik tengerpartokFotó: Spectrum Colour Library / HIP/ Northfoto

A természet egyik csodája az Indiai-óceánnal körülvett Seychelles-szigetek. A nyolcvanezer lakosú szigetállamnak hét nemzeti parkja is van, és olyan látványosságai, mint az Aldabra-korallzátony, illetve a Valée de Mai, vagyis a Május völgy.

A turizmus három fő szigetre koncentrálódik, amelyek közül Mahé a legnagyobb és legfrekventáltabb, de korábbi cikkünkben arról is írtunk, hogy kisebb szigeteket is érdemes felkeresni. A Praslintól 15 perces hajóúttal elérhető La Digue sziget például csendes a maga nemében, a legtöbb ember biciklivel közlekedik, a másik fő közlekedési eszköz pedig az ökrös kocsi, amely taxiként is használható. Ezen a szigeten él néhány védett fekete papagáj, de van madárrezervátum és teknőskolónia is.

A sziget partszakaszai gyönyörűek, ezek közül is az Anse Source D'Argent többször elnyerte már a világ legszebb tengerpartja címet. A víz különleges formájúra koptatta a szikláit, amelyek mellett a napfelkelte, naplemente minden alkalommal más látványt tud nyújtani.

Goa, India: a világ legszebb naplementéi

Galéria: A legszebb egzotik tengerpartokFotó: Zuma Archive / KPA/ Northfoto

Az egykori portugál gyarmat és hippi fellegvár nem igazán azoknak a turistáknak való, akik a csendes és elmélyült pihenés hívei. Amióta charter járatokkal könnyű elérni, és a trance-turizmus tombol, rengetegen érkeznek oda, de vannak szakaszok, ahol valóban nyugalom van. A közterületek India más pontjaihoz képest jóval rendezettebbek, az infrastruktúra fejlett, de a közbiztonság még mindig nem a legerősebb pontja a nyaralóövezetnek, évről-évre hírt adnak néhány turista gyilkosságról.

Gyarmati múltjából adódóan a helyi hindu és a portugál keresztény hagyományokat keresztezve különleges kulturális és építészeti egyveleg jött létre itt. Konyhája a szubkontinens az egyik legkifinomultabbja. Egyik hagyományos ételük a kókusztejes goai curry, de minden más indiai fogás is megtalálható. A strandjai hosszúak és nem zsúfoltak, és mivel nyugati fekvésűek, a naplemente a fő látványosságuk. Goa egyik legnépszerűbb strandja az Anjuna Beach, illetve a Vagator. Ez utóbbi két szakaszra osztható, az erőd alatt lévő nagyobb, nyugalmasabb részre és a Little Vagatorra, ahol rengeteg a fiatal. A közeli dombon található a Nine bár, ami a trance-turisták egyik zarándokhelye.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek