Bécsi kiállításmegnyitó Paul McCartney-val

Linda McCartney-nak a 60-as évek rock and roll szcénájáról készült ikonikus képei a mai napig meghatározzák a swinging sixties-ről az emberekben élő képet.

Az egykori Beatles-tag Paul McCartney jelenlétében nyitották meg a héten a bécsi Kunst Haus Wien legújabb kiállítását, amely felesége, Linda McCartney életművét mutatja be – tájékoztat a Compress hírügynökség.

A tárlat a világ első átfogó retrospektív kiállítása, amely Linda McCartney, a 20. század egyik legérdekesebb fotográfusának munkásságát mutatja be.

 

Galéria: Bécsi kiállításmegnyitó Paul McCartneyFotó: MPL Communications LTD

Linda McCartneynak a 60-as évek rock and roll szcénájáról készült ikonikus képei a mai napig meghatározzák a swinging sixties-ről az emberekben élő képet. A fiatal fotográfus számára egy véletlen lehetőség hozta az áttörést: 1966-ban egy sajtótájékoztatón lefényképezhette a Rolling Stonest az Aftermath című albumuk bemutatóján. 1968-ban pedig ő volt az első nő, akinek abban a megtiszteltetésben volt része, hogy megjelenhetett az Eric Claptonról készült képe a Rolling Stones magazin címlapján. Paul McCartneyval 1967-ben ismerkedett meg, amikor a Beatlest fotózta a Sgt. Pepper's Lonely Heart Club Band című albumuk bemutatóján.

Jimi Hendrixről, Janis Joplinről, Jim Morrisonról, Aretha Franklinről és a Simon & Garfunkelről készült felvételei egyaránt a közelség és a bizalom atmoszférájáról álulkodnak – ami annyira egyedivé teszi Linda portréképeit. „Linda teljesen fesztelen, melegszívű egyéniség volt, rengeteg humorral és sok-sok szeretettel. És ez minden munkáján érződik" – mondta 1998-ban elhuny feleségéről Paul McCartney a kiállítás megnyitója alkalmából.

Négygyermekes anyaként Linda művészete a családja, és a természet felé fordult. A családja iránti odaadó szeretet légkörében a mindennapokról készült felvételei ugyanakkor arról árulkodnak, hogy mindvégig megőrizte a pillanat hangulata, a humor, a szürrealitás és a tökéletes időzítés iránti érzékenységét.

Linda McCartney képei 2013. október 6-ig láthatók a Kunst Haus Wienben.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek