Melk történelmi belvárosa is víz alá került

A tizenegy évvel ezelőtti, "évszázad árvizeként" emlegetett vízszintet is meghaladja helyenként a Duna és az Inn vízállása.

Tovább emelkedik a Duna és az Inn vízállása Ausztriában az előrejelzések szerint ma, június 3-án, míg a nyugatabbra fekvő tartományokban már nagyrészt levonult az árhullám a folyókon – számol be a turizmusonline.hu.

Különösen Felső- és Alsó-Ausztriában, az Inn és a Duna mentén romlott a helyzet hétfőre virradóra. A folyók vízállása továbbra is megközelíti, helyenként meghaladta a 2002-es nagy árvízkor mért szintet. A Duna Kienstocknál hétfő reggel 9,59 méteren állt, délutánra 10,92 méteres vízállást jeleznek. Az Ausztriában és Németországban az "évszázad árvizeként" emlegetett 2002-es áradáskor 10,9 méter volt ezen a helyen a Duna vízállása.

 

Galéria: Árvíz EurópábanFotó: Erwin Scheriau / MTI

Vasárnap óta több száz embert helyeztek biztonságba Ausztriában az ár elől.

Az Inn mentén, a német határ közelében Schärding és Braunau település került víz alá. A Dunához hasonlóan az Inn vízállása is várhatóan tovább emelkedik hétfőn.

Kritikus a helyzet a cseh-osztrák határ és a Duna között elnyúló Wachau térségben is. Az apátságáról híres Melk történelmi belvárosát vasárnap elöntötte a víz, és a hatóságok nem zárják ki, hogy máshol is átcsap az ár a mobil gátakon.

Nyugatabbra, Linznél a Duna tetőzését hétfő délutánra várják. A folyó előző nap kilépett a medréből, és hétfőn már több bevezető utat is le kellett zárni, de egyelőre nem okozott jelentős károkat az áradás.

Áll a víz a Bécshez közeli Klosterneuburg városka üdülőtelepén is, de az előrejelzések szerint az 1980-as években elkészült Új-Duna csatornának köszönhetően a fővárost nem veszélyezteti az árhullám.

Valamelyest enyhült a helyzet a nyugati országrészben, Salzburg és Tirol tartományokban. Salzburgnál a Salzach folyó már elérte legmagasabb szintjét, miután átlépte az árvízvédelmi töltést.

 

Galéria: Árvíz EurópábanFotó: Roland Schlager / MTI

Salzburg tartomány hegyvidéki részein, Pinzgau és Pongau körzetében változatlanul veszélyesen áradnak a hegyi patakok és nemcsak az elöntésekkel, hanem földcsuszamlásokkal is küzdenek a tűzoltók. Két embert továbbra is eltűntként tartanak nyilván, és legalább egy ember biztosan meghalt a természeti katasztrófában.

Visszahúzódóban van az ár Tirolban, Kössen térségében, ahol vasárnap több száz parasztgazdaságot öntött el egy hegyi patak. A takarítási munkálatokat ennek ellenére csak napok múlva tudják majd elkezdeni.

Az áradások jelentős fennakadásokat okoznak Ausztriában a vasúti közlekedésben. A Bécsből nyugatra tartó egyik vasúti fővonalon nem közlekednek szerelvények. Számos utat, főútvonalat is lezártak Ausztriában, elsősorban a Duna mentén.

Az időjárás-előrejelzések szerint ma mérséklődik a csapadék mennyisége. Míg szombat, június elseje óta négyzetméterenként 200-220 liter eső esett Ausztria egyes nyugati és középső területein, hétfőn már csak 2-10 liter várható.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek