Luxusapartmanok a pekingi művésznegyedben

A pekingi művésznegyed, a 798 sorsa megpecsételődni látszik: a kínai kormány bejelentette, hogy a következő két évben 50 milliárd jüanból egy víziközpontot, luxusapartmanokat és egy szállodát épít az állami tulajdonú egykori katonai gyártelepen.

Rájár a rúd manapság a művésznegyedekre és kulturális örökségi helyszínekre. Nemrégiben számoltunk be a berlini East Side Gallery bontásáról, ami útjában van egy luxusberuházásnak. Ezúttal a kínai kormány jelentette be, hogy a következő két évben 50 milliárd jüanból (vagyis 1801 milliárd forintból) egy víziközpontot, luxusapartmanokat és egy szállodát épít az állami tulajdonú egykori katonai gyártelepen létesült, 798 névre hallgató művésznegyedben. Luxushotel egyébként jelenleg is üzemel a turisták körében rendkívül népszerű helyen, ez a harminc szobás Grace Peking.

Graffitikkel telerajzolt alkotás és megrongált szobrok Peking 798 nevű művészeti negyedében
Galéria: Pekingi művészeti negyed
Fotó: Adrian Bradshaw / MTI

A negyed 2002 óta örvend nagy népszerűségnek, amikor a Tokiói Galéria felújította a központi gyárápületet, és útjára indította a Peking-Tokió Művészeti Projektet. Ez volt az első komolyabb felújítás a negyedben, a megnyitó kiállításra pedig több mint ezren voltak kíváncsiak. Azóta művészeti galériák, loftlakások, kiadók, dizájncégek, menő szabászatok, trendi klubok, kávézók és éttermek lepték el a környéket. 2003-ra már 30 művésznek és egyesületnek volt itt stúdiója vagy irodája, és körülbelül 200-an voltak várólistán - írja a Wikipedia vonatkozó szócikke.

A negyed 2009-ben
Galéria: Pekingi művészeti negyed
Fotó: Johndhackensacker3d / Wikimedia Commons

Mivel a művészeti negyed stratégiai helyen, a reptér és a pekingi belváros között található, a jövője mindig is kétséges volt – a most bejelentett hatalmas beruházással pedig megpecsételődni látszik. Tiltakozó hangok persze vannak, rámutatva a terület kulturális értékére, és hasonlóságára a New York-i Greenwich Village és Soho művésznegyedekkel, de ezek az érvek süket fülekre találtak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek