Újrahasznosítják Titót az ex-jugoszláv tagállamok

Szlovénia, Macedónia, Bosznia, Szerbia, Horvátország és Montenegró vezető idegenforgalmi vállalatai megállapodtak, hogy Tito-emléktúrákat szerveznek közösen. Elsőre furcsának hangzik az ötlet, de valószínűleg bőven lesznek jelentkezők a múltidézésre.

"Jugoszlávia úgy látszik olyan, mint a Rolling Stones: a tagok már baromira nem bírják egymást, de ha jó a gázsi, összeállnak egy turné erejéig. Valami ilyesmit csinál ugyanis most Szlovénia, Macedónia, Bosznia, Szerbia, Horvátország és Montenegró" – írja a Cink.hu a Napi Gazdaság cikkére reagálva, miszerint a hat volt jugoszláv állam vezető idegenforgalmi vállalatai megállapodtak, hogy Tito-emléktúrákat szerveznek közösen.

Tito Cadillacje a Brijuni-szigeteken
Galéria: Tito-túrák
(Fotó: mimi / Travelo)

Elsőre valóban furcsának hangzik az elképzelés, az pedig pláne, hogy a turisztikai vállalatok állításuk szerint olyan eladható sztorit szeretnének kreálni Titóból, aminek semmi köze a politikához, hanem mintegy celebként használnák fel nevét az idegenforgalom fellendítéséhez. Kérdés, hogy ha a politikát tényleg ki akarják hagyni a buliból, miért pont Titóra esett a választásuk. Mindenesetre az tény, hogy a retró és a balkán-romantika mostanában nagyon divatos, így biztosan lesz igény egy ilyen túrára.

Ezt támasztja alá az is, amit pár éve Horvátországban volt szerencsénk megtapasztalni a Brijuni-szigeteken. Hosszú éveken át itt volt ugyanis Josip Broz Tito magánrezidenciája, ahová csak magas rangú állami vendégek látogathattak el. Majd Tito halála után három évvel, 1983-ban nemzeti parkká nyilvánították a szigeteket, 1985-ben pedig a nagyközönség előtt is megnyitották. Mi leginkább a szép természeti környezet és a szigeten található szafaripark miatt találtuk érdekesnek a programot, de a helyszínen kiderült, hogy a legnagyobb vonzerőt messze nem ezek, hanem a Titóhoz köthető látnivalók jelentik.

Szafaripark is van a szigeten
Galéria: Tito-túrák
(Fotó: mimi / Travelo)

A mai napig a sziget lakója Koki, Tito papagája, akinek ketrece köré nagy csapatokban gyűlnek a turisták, és próbálnak vele beszélgetni. De a jugoszláv vezető egykori Cadillacje is megtekinthető ugyanitt, és a magas rangú vendégeitől kapott egzotikus állatait is meg lehet nézni kitömött állapotban. De van fotókiállítás is Titóról és vendégeiről – van közös képe Kádár Jánossal is. Úgy tűnt, a látogatók többségének nagyon tetszett ez a múltidézés, így biztosan sokan kaphatók lesznek a nagy jugoszláv Tito-kalandra is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek