Szemétdombbá válik a Mount Everest

Bár önkéntesek igyekeznek felvenni a harcot a Mount Everestet borító szemétkupacokkal, a több tonnányi hulladéktól csak apránként tudnak megszabadulni - főleg, hogy az érkező csoportok rendszeresen újratermelik azt.

Sajnos az már nem számít újdonságnak, hogy a Föld legmagasabb hegyét, a 8848 méter magas Mount Everestet több tonna hulladék borítja – a Hütte blog már 2010-ben beszámolt róla. A képügynökségek most újabb fotókat közöltek az önkéntesekről, akik igyekeznek visszaállítani a hegy korábbi szépségét.

Szemétszedők
Galéria: A szemetes Mount Everest
Fotó: Esa / Barcroft Media / Northfoto

A Daily Mail cikke szerint körülbelül négyezren mászhatták meg a hegyet azóta, hogy 1953-ban az új-zélandi Edmund Hillary és a nepáli Tenzing Norgay meghódították a csúcsot. Bár a Csomolungmára induló hegymászóknak 4000 dolláros letétet kell fizetniük, ami csak akkor jár vissza, ha a hegyet elhagyva nem marad utánuk szemét, a helyzet továbbra is kritikus.

A témával foglalkozó aktivisták állítása szerint nagyon nehéz ugyanis ellenőrizni, hogy valóban nem hagyott-e maga után szemetet az adott hegymászó. Hiszen a hátrahagyott hulladék nagy részét a téli időszakban hó fedi, és csak a nyári időszakban bekövetkező olvadáskor derül ki mekkora kupi maradt a hegyen az expedíciók és turistacsoportok után.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek