28 év után bukkant elő a víz alól egy város

Az egykor 1500 lakossal és virágzó gyógyturizmussal büszkélkedő argentin üdülővárosnak ma már csak egyetlen lakója van. Villa Epecuen területét 28 évig víz borította, de a szárazság miatt újra bejárható.

Az egykor virágzó üdülővárosként számontartott, Buenos Airestől hatszáz kilométerre fekvő Villa Epecuent 1985-ben öntötte el a közeli Epecuen tó. Ekkor tíz méter mélységben minden víz alá került, az ezerötszáz lakos pedig elmenekült a városból. A szárazabb időjárás miatt 2009-ben a víz elkezdett visszahúzódni, napjainkban pedig újra bejárható száraz lábbal a környék. Az elmúlt 28 évben minden tönkrement és elrohadt az egykor évi húszezer turistát fogadó üdülőterületen, így az most meglehetősen hátborzongatóan fest.

2013. május 6-án készült kép a Buenos Airestől hatszáz kilométerre lévő Villa Epecuen város romjairól
Galéria: Vízalatti város
Fotó: Natacha Pisarenko / MTI

Egy volt lakos, a nyolcvanegy éves Pablo Novak már vissza is költözött a városba, napjait a romok körüli kerékpározással tölti. "Minden rendben van itt, csak kicsit egyedül érzem magam. Újságot olvasok, és a város aranykorán nosztalgiázom" – mondta el a brit The Mirror című lapnak. Villa Epecuen egyébként a hatvanas-hetvenes években élte fénykorát, amikor 280 vállalkozás működött itt, és a lakók többsége a turizmusban dolgozott. A város vesztét okozó, magas sótartalmú tó gyógyító ereje évszázadok óta ismert volt, az itteni kúrát depressziósoknak, reumásoknak, bőrbetegségekkel kűzdőknek éppúgy ajánlották, mint cukorbetegeknek.

Manapság egyre többen látogatnak vissza a városba, természetesen nem gyógyulási célzattal, sokkal inkább hogy a romok között megmaradt értékekre, újrahasznosítható maradványokra vadásszanak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek