Magyar fiatalok képei egy londoni kriptában

Egy kriptából lett galériában mutatkoztak be április 19-27. között Közép- és Kelet-Európa legtehetségesebb fiatal fotósai Londonban. Helyi emberünk, a megrendelésre személyre szabott útiterveket készítő Neverordinary London tulajdonosa ellátogatott a kiállításra, ahol három magyar művész is bemutatkozott.

Aki kicsit is konyít a fényképészethez, az tudja, hogy mi magyarok ebben kiemelkedőt adtunk a világnak: Brassaï, Capa, Kertész, Munkácsi, csak hogy néhány nevet említsünk. Londonban a nemrégiben megrendezett New Wave Photography című kortárs fotóművészeti kiállításon három magyar fiatal is képviseltette magát. Így a magyar luxuscsokik készítői után a tehetséges fotósokkal is megismerkedhettek a londoniak.

Crypt Galéria
Galéria: New Wave Photography
Fotó: Kovács Gabriella / Neverordinary London

A United Creativity, mely Közép- és Kelet-Európa tehetséges fotósait promótálja, második alkalommal szervezte meg a New Wave Photography kiállítást a londoni Crypt Galériában. Idén tizenkét cseh, magyar, lengyel és szlovák fotóművész mutatta be több, mint ötven munkáját, a szürreálistól a minimalista tájképen és klasszikus akton át a digitális montázsig. A misztikus hangulatú helyszín bejárása után arról faggattam levélben a magyar fotósokat, hogyan kerültek ide a munkáik.

Menő galéria a kriptában
A St. Pancras plébániatemplom kriptájába 1822 és 1854 között temetkeztek – így 557 ember végső nyughelyéül szolgál ez a hely –, majd a világháborúk alatt óvóhelynek használták. 2002-ben alakítottak ki kortárs művészeti galériát a kriptában. A hely misztikus atmoszférája remekül passzol az itt kiállított művek hangulatához, így a Crypt galéria népszerű kiállításhelyszínné vált az évek során.

A kiállítás meghívóján Kóti Réka egyik képe szerepel, ez a magyar kortárs divattervezőknek készített Driftwoods sorozat egy darabja. „A United Creativity képviseletében Maria Loades kért fel a részvételre, mivel más fórumokon már találkozott a munkáimmal és megtetszett neki a képi világom" – írta Réka, aki amúgy jogász végzettségű, négy éve kezdett el komolyabb foglalkozni a fotózással.

Szeret kísérletezni a misztikum és a hétköznapiság vagy esendőség kontextusával, szereti az analóg fotózást és a lomográfiát. Készített borított már például a Zagarnak és az amerikai Iconology is bemutatta. Korábban számos magyarországi kiállítás mellett már részt vett csoportos kiállításon Hollandiában, de ez volt az első csak fotóművészetre koncentráló külföldi kiállítása.

Kóti Réka munkája, mely a kiállítás meghívóján is szerepel
Galéria: New Wave Photography
Fotó: Kovács Gabriella / Neverordinary London

Bán Saroltát hasonló módon találták meg, neki az utóbbi másfél évben több kiállítása volt külföldön, például Hollandiában, Los Angelesben, Japánban legutóbb pedig Olaszországban. London mindig is egy olyan helyszín volt, amiről álmodott, hogy egyszer majd lesz ott kiállítása és ez az álom most valóra vált. „Még sosem jártam Londonban, de így legalább a képeim eljutnak oda. Szerintem egy nagyon erős, jó csapat jött össze, és a kiállítási helyszín is nagyon érdekes volt" – fűzte hozzá Sarolta. Sarolta eredetileg ékszertervező, ő is néhány éve fordult a digitális fotómanipuláció felé.

Számos könyv- és cd borítót készített, többek között a Quimbynek vagy a Moognak. 2011-ben kiérdemelte az Elle magazin Young Talent díját a képzőművészek kategóriájában. Képei sajátos, szürreális hangulatot árasztanak, szeretné, ha mindenki felfedezné a képeiben a számára szóló mesét, emléket vagy hangulatot, azt, ami különlegesnek számít neki.

Bognár Benedek nem tudja pontosan, hogyan is találták meg, de a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem – ahol jelenleg fotográfia MA szakos hallgató – folyamatosan támogatja a diákok külföldi megjelenéseit, így valószínű, hogy ezen az úton jutottak el hozzá. Volt már néhány kiállítása külföldön, Luxemburgban, Tallinnban, Helsinkiben. Benedeket főleg az építészeti fotózás érdekli, különösen az emberi fejlődés és civilizáció szociális problémáira kíván reflektálni képeivel. „A kiállítástól újabb kapcsolatokat, esetleg további felkéréseket várok, növekedő nézettséget a honlapomon" – írta Benedek.

A három fotóművész képei megvásárolhatóak limitált példányszámban a United Creativity honlapján. A kiállítás következő állomása Krakkóban lesz, június 13. és 28. között.

szöveg: Iványi Orsolya / Neverordinary London lifestyle ügynökség

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek