Last minute gyorstalpaló kezdőknek

Napjainkban reneszánszukat élik a last minute utak, hiszen ki ne szeretne jó áron szuper helyen nyaralni? Üdülési tippekről szóló sorozatunk aktuális epizódjában egy újabb népszerű helyszín bemutatása helyett ezt a közkedvelt utazási formát mutatjuk be. Last minute tippek kezdőknek a Travelótól.

A last minute kifejezés hivatalosan utolsó pillanatban történő értékesítést jelent, amikor az utazási iroda az esetleges veszteségek csökkentésére vagy elkerülésére árengedményt ad egy-egy utazás árából. Szigorúan értelmezve akkor beszélhetünk ilyen útról, amikor az indulás előtti maximum 3-4 héten belül hirdetik meg, és előzetesen magasabb áron is kínálták már. Manapság azonban nem csak az ilyen utakat nevezik last minute-nek, a kifejezés a kedvezményes árú utazások szinonimájává vált. Akár korábban, akár az utolsó pillanatban foglaljunk is ilyen utat, van pár szempont, amit mindenkinek érdemes szem előtt tartania. Milyen egy last minute út, és hogyan készüljünk fel rá? Ennek jártunk utána.

Kos szigete népszerű nyaralócélpont a last minute utakra vadászók körében
Galéria: Last minute
Fotó: Bildagentur-Online/chromorange / Northfoto

Mindegy, csak tengerpart legyen!

Andrea tavaly nyáron töltött egy hetet családjával a Török Riviérán, az utat last minute, egy héttel az indulás előtt foglalták. „Csak annyi volt a tervünk, hogy Európán belüli tengerpart legyen: Görögország és Bulgária jött még szóba, és végignézegettem az ajánlatokat. Gyakorlatilag ugyanannyit fizettem, mintha egy 3 csillagos szállodában szálltunk volna meg reggelivel, így viszont egy 4 csillagos tengerparti szállodában találtuk magunkat all inclusive ellátással, ami nagyon szuper volt. Ráadásul előzetesen jeleztük a szálloda felé, hogy a születésnapomat ünnepeljük, úgyhogy egy kis üveg pezsgő várt a szobában, és egy gyümölcstál is" – meséli Andrea.

Olcsóbban nyaralhat a család, ha last minute döntünk
Galéria: Last minute
Fotó: Monkey Business Images / Northfoto

A fentiekből az is kiderül, hogy felesleges aggódnia annak, aki esetleg azért tart a last minute utaktól, mert attól fél, olcsóbban nem kezelik teljes jogú utasként, hiszen Andreát érkezésekor még ajándék is várta. „Hátránya talán az lehet a last minute foglalásnak, hogy ha nem kapcsolunk időben, a legjobb ár-érték arányú ajánlatok gyorsan elfogyhatnak, és egyre kisebb a választék. De azért így is lehet jókat találni" – teszi hozzá.

Böngésszen a Börzén last minute ajánlatok között!
A Neckermann Börze nevű kiadványában és a Neckermannborze.hu oldalon már most last minute árú nyaralások nyomába eredhetünk. Mallorca, Tenerife, Kréta, Rodosz, Kos, Korfu és Zakynthos éppúgy szerepel a kínálatban, mint Tunézia, Egyiptom, Bulgária vagy éppen a Török Riviéra. Egy egyhetes, repülős nyaralást reggelivel például fejenként már 200 euróért megúszhatunk. Ha pedig vadiúj, fiatalos dizájnnal kialakított, minőségi, mégis olcsó szálláshelyen képzeljük el a nyaralást, a smartline szállodák között érdemes körülnéznünk, ahol egy kis extraként minden délután a szálloda fagyis- és gyümölcskocsijának kínálatából válogathatunk.

5+1 hasznos tipp last minute utasoknak

1. Szervezéskor ne ragaszkodjunk egyetlen úti célhoz. Nézzünk meg több hasonló opciót: lehet, hogy mondjuk a török last minute ajánlatok között sokkal jobbat találunk, mint a görögök között, vagy éppen fordítva.

2. Ha tehetjük, konkrét időponthoz se ragaszkodjunk. Minél tágabb az időintervallum, amit utazásra szánunk, annál több lehetőség közül választhatunk.

Tunéziába is eljuthatunk barátságos árakon
Galéria: Last minute
Fotó: John Lambert Tips Rf / Northfoto

3. Reagáljunk gyorsan, de legyünk körültekintők! Ha felbukkan egy kihagyhatatlan ajánlat, csapjunk le rá! Ugyanakkor, olvassuk el az apró betűs részt is, hogy biztosan azt kapjuk a pénzünkért, amire számítunk.

4. Érdemes jól utánanézni a last minute ajánlatban kínált szállásnak, mert hasonló áron kínált szállodák között nagy eltérések lehetnek. Ha már egyszer azonos az áruk, válasszuk ezek közül az igényeinknek leginkább megfelelőt!

5. Ne ragaszkodjunk görcsösen egy adott álomúthoz, lássuk meg a pozitívumokat abban, ami kedvezményesen a miénk lehet. Megeshet például, hogy szállodánk az üdülőterület központjától távolabb lesz, de így legalább kevésbé lesz zsúfolt a strand, és nyugodtabban alhatunk éjjel.

+ 1. Ha beszélünk angolul, még otthon töltsük le okostelefonunkra a Triposo nevű alkalmazást (iOS itt, Android emitt), ami helyettesíti a világ összes útikönyvét. Amikor eldől hova utazunk, indulás előtt már nem kell a neten összevadászni az információkat a célországról, vagy éppen könyvesboltba rohangálni útikönyvért, hanem egyszerűen kiválasztani, és letölteni az adott országhoz tartozó adatbázist. Fontos, hogy ezt wifis helyen tegyük meg, mert elég nagy méretűek a fájlok. Letöltés után offline is használható térképestül, szószedetestül, látnivalóstul, étterem-tippestül.

40 eurós last minute akció a Neckermann Börzétől!
Pihenjen mindössze 281 Eur/fő áron 1 hétig a smartline Meridian**** hotelben, Bulgáriában! Foglalás május 12-ig! Börze, ahol az ár az első. További ajánlatok 40 euró kedvezménnyel itt!

Sorozatunk korábbi részeire is kíváncsi? A Török Riviéráról, valamint Bodrumról szóló anyagunkat itt találja, a bolgár Naposparthoz kedvet csináló cikkünkért ide, Mallorcát bemutató összeállításunkért pedig ide kattintson.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek