Ezerötszáz étteremmel vár a nyugalom szigete

A helyiek nemes egyszerűséggel a nyugalom szigetének becézik Mallorcát, ahol strandolással, kellemes kirándulásokkal, festői falvak meglátogatásával és mennyei helyi fogások elfogyasztásával tölthetjük jól megérdemelt nyaralásunkat.

A legjobb nyaralócélpontokat bemutató sorozatunkban volt már szó a Török Riviéráról, Bodrumról és a bolgár Napospartról is. Ezúttal a Baleár-szigetek gyöngyszemével, Mallorcával folytatjuk nyaralási tippjeinket, ahol változatos természeti környezet, ezeréves olajfák, hegyi szerpentinek, pompás kilátók, kis öblök, és gyönyörű strandok várják a vakációzókat.

Mallorcát ajánlja a Neckermann is

Mallorca a Neckermann kínálatában mindig is kiemelt fontosságú úti cél volt, hiszen ezen a gyönyörű szigeten mindenki megtalálja a neki legjobban megfelelő nyaralási formát. A sziget nem csak az évtizedek óta működő szórakozóhelyeiről, diszkóiról híres, hiszen egyedi élményt nyújtanak az ókori műemlékek és a több kilométeren elnyúló széles homokos strandok is, melyek kifejezetten alkalmasak a kisgyermekes családok számára. A sziget hegységei kirándulásra, túrázásra hívnak, a kristálytiszta tengerben pedig számos sportolási lehetőség kínálkozik – mondta el dr. Szvoboda János, a Neckermann cégvezetője. (x)

Húsos zöldségleves vaníliás csigával

A szigeten, ahol évente hat hónapon át süt a nap, a pihenés mellett festői falvak, régi kolostorok, romantikus terek és a végtelen, kék tenger teremt tökéletes díszletet egy igazán jól sikerült nyaraláshoz. Palma de Mallorca, a sziget fővárosa, és Playa de Palma zenés bárjai és diszkói változatos éjszakai szórakozást kínálnak. De a sziget sokkal többet tartogat egy egyszerű bulinyaralásnál: a turisztikai központoktól távol például bepillanthatunk a helyiek életébe, és kis éttermeikben a mallorcai specialitásokat is megkóstolhatjuk.

Palma Nova öböl
Galéria: Mallorca
Fotó: Frank Fell / Northfoto

Ezekből pedig akad bőven a helyiek által egyszerűen csak Isla de la Calmának, vagyis a nyugalom szigetének becézett helyen. A szigeten több mint 1500 étterem található. Ezek egyaránt kínálják a nemzetközi, valamint a mallorquin konyha remekeit. Mindenképpen érdemes megkóstolni a gyakran nehéz, de igen ízletes helyi ételeket. Ilyenek például a sopas mallorquin, a frito mallorquin illetve az ensaimada. Az első egy csirkehúsos zöldségleves, a második máj-, szív-, vese- és burgonyadarabok fokhagymás olajban sütve, a harmadik pedig egy mallorcai, kelt tésztás, csiga formájú péksütemény-különlegesség. Lisztből, tojásból, zsírral készítik, vaníliakrémmel vagy lekvárral töltik.

Spanyolország többi részéhez hasonlóan itt sem ismeretlen a tapas intézménye, ami a kis étvágygerjesztő falatkáknak az összefoglaló neve. A legismertebbekhez tartozik datiles con baicon, vagyis a datolya baconnel, a fokhagymás majonéz, vagyis az ajoli, és termeszetesen a nevezetes jamon serano, vagyis a híres, szárított sonka. Ha autentikus gasztroélményre vágyunk, érdemes például Palma de Mallorca városában megnézni a Plaza Olivar téren, vagy a Santa Catalina negyedben található piacot, és a helyiek között válogatni és kóstolgatni a friss, finom falatokat.

Séta a nyüzsgő óvárosban, pihenés a fehérhomokos parton

Hogy a mallorcai üdülésünk után is ránk jöjjön a kedvenc nyári ruhánk, érdemes lemozogni a finom falatokat. Kellemes gyalogtúrákra indulhatunk a sziget festőien szép belsejébe, ahol érintetlen, meredek és kopár sziklák törnek a magasba. De persze ne hagyjuk ki a 350 000 lakosú Palma de Mallorca felfedezését sem. Érdemes a várost közelebbről megismerni, mert minden modernsége mellett megőrizte hamisítatlan, mediterrán kisugárzásat és báját. Feltétlenül nézzük meg itt Spanyolország legjelentősebb gótikus építményeinek egyikét, a La Seu-t, vagyis a fény katedrálisát. Nevét színes üvegablakai miatt kapta: itt található a világ legnagyobb köralakú mozaikablaka.

La Seu, Palma de Mallorca
Galéria: Mallorca
Fotó: Frank Fell / Northfoto

A spanyol királyi pár hivatalos rezidenciája, a Palacio Real de la Almudaina minden héten szerdán ingyenesen látogatható, gyönyörű bútorzata, gazdag festménygyűjteménye miatt érdekes. Ha érdeklődünk a modern művészetek iránt, a Palau March és az Es Baluard múzeum se maradjon ki a városnézésből. Az előbbi egy milliárdos család egykori lakhelye, egy kis, ám annál szebb múzeummá átalakitva, utóbbi 2004 januárjában nyitotta meg kapuit, a modern művészet jelentős gyűjteménye. Érdekessége, hogy beleépítették a régi városfal egy részét. A falról szép kilátás nyílik a palmai háztetőkre.

Irány Mallorca! eXtra 60 €/fő kedvezménnyel!

Óriási élmény óriási akcióval! Foglaljon május 5-ig mallorcai nyaralást a Neckermann-nál most még kedvezőbb áron! Az akció részleteit ide kattintva ismerheti meg. (x)

Persze egy spanyol szigeten vétek lenne kihagyni a gondtalan pihenés élményét, főleg, hogy Mallorca 550 kilométeres partszakaszán 180 strand sorakozik. A legjobbak között tartják számon a Playa de Plamát a sziget déli részén, az Es Trenc fehérhomokos, kristálytiszta vizű strandját a sziget délkeleti csücskében, a homokdűnés Cala Mesquidát az északkeleti részen, és Bahia de Alcudiát, ami Mallorca leghosszabb, 14 kilométeres strandja.

Mallorca mindenkinek tartogat valamit

„A szigetben a remek konyha és a gyönyörű természet fogott meg leginkább, egyedül a turistatömegeket vonzó üdülőterületek nem tetszettek annyira. Ettől függetlenül mindenkit csak bárotítanék hogy ellátogasson ide, mert Mallorca mindenki számára tartogat valamit" – meséli a dán Litte, aki nemrégiben járt a szigeten. Kérdésünkre kihagyhatatlan látnivalóként Cap de Formentort említette, ami a sziget legészakibb csücskében található. Rajongással beszél az északon található Pollença városáról, ahol egy 365 fokból álló lépcsősor vezet egy festői kápolnához. „Ha pedig nagyvárosi hangulatra vágysz, vásárolni és városnézni szeretnél, Palma a te helyed" – fejezi be Mallorca-ügyi gyorstalpalóját.

Paella Palma de Mallorca főterén
Galéria: Mallorca
Fotó: Frank Fell / Northfoto

Szintén lelkesen emékszik vissza tíz évvel ezelőtti nyaralására László, aki immáron gyerekestül készül újra itt nyaralni. „Leginkább a sziget változatossága tetszik: a déli részen a turistás tengerpart, északon a nyugisabb hegyes-sziklás partok, a művészek és a hippik. Bár nem olyan bulis hely, mint Ibiza, de azért itt is van bőven szórakozási lehetőség a fiatalok számára. Családoknak pedig nagyon barátságos hely, lehet kirándulni, strandolni. Aki teheti, béreljen autót és kiránduljon északra, felejthetetlen élmény."

Jó tudni!

Beutazási szabályok: Érvényes úti okmány (útlevél vagy személyi igazolvány) szükséges a beutazáshoz. Az útlevél mellett/helyett inkább az új, kártya formátumú személyi igazolvány használata javasolt.

Ivóvíz minősége: A vezetékes víz Mallorca területén nem alkalmas a fogyasztásra. Palackozott ivóvizet (aqua sin gas) a szupermarketek mindegyikében kaphatunk.

Dohányzás: Spanyolország területén új, dohányzással kapcsolatos törvény lépett életbe, mely szigorúan szabályozza a dohányáruk árusítását és fogyasztását is. Középületekben, repülőtereken és tömegközlekedési eszközökön tilos a dohányzás. A törvény érinti a vendéglátás területét is, éttermeket, bárokat és szállodákat. A kisebb bárok tulajdonosai egyelőre eldönthetik, engedélyezik-e egységeikben a dohányzást, a későbbiekben azonban ennek szigorítása is várható.

Üzletek nyitva tartása: Az üzletek általában reggel 9.00-10.00 óra körül nyitnak ki, a déli órákban bezárnak és csak 16.00 óra körül nyitnak ki újra, és a legkisebb üzletekben is egészen este 7.00-9.00 óráig vásárolhatunk.

Nyelvhasználat: Ahogyan a mallorcaiak egymás közt beszélnek, az a katalán egyik változata, a mallorquin. Ez az elsődleges hivatalos nyelv. A második hivatalos nyelv pedig az, amit mi spanyol alatt értünk, ez a castellano.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek