Strandolás türkiz öbölben, fehér mészkőteraszon

Ha úgy tetszik, egész héten fel sem kell kelnünk a homokból, ha a Török Riviérán vagy Bodrumban nyaralunk. De ugyanitt türkizkék vízeséshez kirándulhatunk, bazárban vásárolgathatunk, Pamukkale különös tájain strandolhatunk, vagy diszkóba is mehetünk.

Nem tudja, merre induljon idén nyaralni? Segítünk a választásban! A Travelo új sorozatában a legnépszerűbb üdülőhelyeket mutatjuk be. Első állomásunk a magyar turisták egyik kedvence, Törökország. Azon belül is a Török Riviéra és Bodrum.

Török Riviéra – Citromültetvények, píneafenyők, türkizkék víz

A 630 kilométer hosszú tengerparttal és három nemzeti parkkal büszkélkedő Antalya tartomány legnépszerűbb üdülőhelyei a névadó Antalya, az egykori nagy jelentőségű kikötőváros Side, és a banán- és citromültetvények között fekvő Alanya. De a gyönyörű kertekkel körülvett szállodákról nevezetes Belek, a finomhomokos partjáról híres Incekum, vagy az antik romokkal büszkélkedő Karaburun is sok turistát vonz. Felsorolásunk nem lenne teljes a Riviéra legfiatalabb települése, Lara, valamint Kemer városa nélkül, ahol a tenger és a part olyannyira tiszta, hogy megkapták a kék zászló minősítést.

KemerGaléria: Törökországi nyaralás(Fotó: Wikimedia Commons)

„A Török Riviéra tele van hatalmas, all inclusive ellátást nyújtó hotelekkel, így azoknak a leginkább ideális, akiknek a nyaralás során a szép tengerpart és a szálloda a legfontosabb tényező. A hoteleknek általában a parton is van saját kávézójuk, ahol a hotel karszalagjával lehet enni-inni, így egész nap zavartalanul heverhet az ember a homokban. A kényelem miatt idősebbeknek, illetve a kiszámíthatóság és a szállodai animátorok miatt kisgyerekes családoknak ajánlanám főként ezt a környéket. Ha gyerekeim lesznek, biztosan visszatérek majd" – állítja kolléganőnk, aki egy törökországi körút során töltött el pár napot Sidében.

Neckermann EXTRA 25 EUR KEDVEZMÉNY a Török Riviérára!
Foglaljon április 21-ig nyaralást a főszezonra eXtra 25 euró/fő kedvezménnyel, a július 11. és augusztus 22. között hétfőn vagy csütörtökön induló járatokra. A kedvezményes ajánlatot itt találja.

Persze az is talál különleges látnivalókat a Török Riviéra vonzáskörzetében, aki egy átlagos tengerparti nyaralásnál izgalmasabb élményre vágyik. Az egykori halászfalu, Side története az időszámításunk előtti 7. századig nyúlik vissza. A várost egy ókori, görög törzs, az aiolok alapították, és neve ősi nyelven gránátalmát jelent. Több, jó állapotban fennmaradt, ókori emlék is található itt, például a várost övező fal. A Pamphylia kikötőjében is feltártak néhány épületmaradványt, így az egykor több mint 15 ezer ember befogadására alkalmas színházat, vagy a közeli agorát. Az Apolló-templom korinthoszi oszlopai is időtállónak bizonyultak, és naplementekor a legszebbek.

Side és a naplementeGaléria: Törökországi nyaralás(Fotó: Marc Chapeaux Tips Rf / Northfoto)

Egy közeli kisvárosban, Manavgatban felépítették az isztambuli Kék mecset kicsinyített mását, négy toronnyal. A városon keresztül vezető folyót is Manavgatnak hívják, amelyen egy bő fél órás hajóúttal eljuthatunk a tengerig. Ugyanitt található a Manavgat vízesés is, amelynek gyönyörű, türkízkék vize a Taurus hegységből zúdul le. Egy teraszon állva bele lehet lépni az erős sodrású vízbe, de fürdésre túl hideg. A vízeséshez belépőjegyet szednek. Kemer jachtkikötője több mint háromszáz hajót tud befogadni, és akit nem vonz a tenger, innen szafaritúrára indulhat a hegyekbe. A török riviérára egyébként nemcsak nyáron, hanem télen is egyre többen utaznak, mert a környező hegyekben lehet síelni.

Fakultatív kirándulások Törökországban
Aki nem akarja egyedül felfedezni az izgalmas török tájakat, az utazási irodák telepített idegenvezetői leveszik a válláról a kirándulások megszervezésének terhét. Akár Pamukkale mészkőteraszainak meglátogatására, egy igazi hammam kipróbálására, hajókirándulásra a Manavgat folyón, vadvízi evezésre, vásárlásra egy bazárban, vagy éppen Isztambul meglátogatására vágyunk, a fakultatív kirándulások között biztosan találunk kedvünkre valót. Ezek aktuális árairól és indulási napjairól az utazási irodában, vagy már helyben, a telepített idegenvezetőtől célszerű érdeklődni.

Bodrum – A török St. Tropez

Az ókori Halikarnasszosz, vagyis Bodrum napjainkban Törökország egyik legkedveltebb üdülőterületének számít. A város híres a kikötő körüli élénk éjszakai életéről, ahol számtalan étterem, bár és szórakozóhely várja a nyaralókat, többek között egy a hatalmas szabadtéri diszkó, a Halikarnas is. A félszigeten türkizszínű öblökn csábítanak fürdőzésre. Ha meguntuk a tengerpartot, nézzük meg a keresztes lovagok által emelt Szent Péter várat, vagy látogassuk meg a Bodrumtól 18 kilométerre fekvő Turgutreisban szombatonként nyitva tartó heti piacot. Bár pár órát utaznunk kell érte, ha már Törökországban nyaralunk, érdemes megnézni Pamukkale természeti csodáját is.

Szent Péter vára és a bodrumi kikötőGaléria: Törökországi nyaralás(Fotó: Frank Fell Tips Rf / Northfoto)

A hófehér, csipkézett szélű, kis teraszokkal teli hegyoldal emeletes tortára, vagy megfagyott zuhatagra emlékeztet. A különös képződményt a közeli fennsík vulkanikus eredetű, mész és széndioxid-tartalma miatt gyógyhatással bíró, meleg forrásai alakították. Már az ókorban is népszerű hely volt. A legenda szerint II. Eumenész pergamoni uralkodó lánya megbetegedett, de nem tudták megállapítani, mi baja.

Egy idős orvos javasolta a lánynak, hogy igyon a fennsíkon fakadó vízből, és fürdőzzön benne. A lány ettől meggyógyult, hálából apja várost építtetett itt, melynek neve Hierapolisz lett. Manapság a teljes területet mezítláb lehet végigjárni, a bejáratnál le kell venni a cipőt, és egy kijellt medencében fürödhetünk is. Belépőt csak napközben szednek, este ingyen, reflektorok fénye mellett lehet strandolni, ezt is érdemes kipróbálni.

PamukkaleGaléria: Törökországi nyaralás(Fotó: Travelo / Travelo)

A hegy tetején áll az ősi város, Hierapolisz, vagyis Szent Város maradványai. A város egykor római fennhatóság alá tartozott, ekkor színházakkal, fürdőkkel, templomokkal bővült. Kétszer érte pusztító erejű földrengés, az első után újjáépítették, de a második karasztrófát követően, az 1330-as évek után elnéptelenedett. A romokat nagy részben feltárták, és a leletek bemutatásával a nyolcvanas években megnyílt a Hierapolis Régészeti Múzeum. A romváros történelmi emlékei közé tartozik a Domitianus kapu, Apollo temploma, a Plateia-oszlopos utca, a színház, és a nekropolisz sírkamrái, de a város helyreállítási munkái még most is zajlanak. A múzeumba egyébként külön belépőt kell fizetni a pamukkalei belépőn túl.

Jó tudni!
Beutazási szabályok: Magyar állampolgárok érvényes útlevél és vízum birtokában léphetnek a Török Köztársaságba. Legfeljebb egy hónapos tartózkodást és legfeljebb egyszeri belépést lehetővé tévő, kizárólag turista célú vízumot fel lehet venni a török közúti, vasúti, légi és tengeri határállomásokon is. A határátkelőhelyen felvett vízum díja 15 EUR vagy 20 USD, a vízumdíj megfizethető angol fontban (10 £) is. A vízum kiadásának feltétele, hogy az útlevél érvényessége legalább 6 hónappal meghaladja a kiadott vízum érvényességét, felvétele az útlevél-ellenőrzés előtt történik.
Ruházat: A legtöbb szállodában a vacsoránál az alkalomhoz illő viselet ajánlott (férfiaknak hosszúnadrág).
Strandok: A strandok helyenként kavicsosak, ezért fürdőcipő viselését ajánlják. Egyes szállodák a parti út mentén fekszenek, a strand alauljárón keresztül érhető el.
Ivóvíz: Csapvizet sehol ne fogyasszunk, kizárólag palackozott vizet igyunk!
Házirend: A török szállodák házirendje alapján nem szabad a szállodába bevinni olyan élelmiszert, amelyet a szállodán kívül vásároltunk. Ennek megfelelően előfordulhat, hogy megérkezéskor ellenőrzésekkel kell számolnunk.
Dohányzás: Törökországban 2008 óta a középületekben – és ezzel együtt a szállodák zárt helyiségeiben is – tilos a dohányzás. A szabályok megszegése pénzbüntetést vonhat maga után.
Ramadán: A Ramadán időszakában bizonyos szolgáltatásokban kisebb fennakadások lehetnek.
Hagyományok: Mecsetek és egyéb vallási épületek látogatásakor legyünk tekintettel az iszlám ország szokásaira! Nőknek a fejet, vállat, felkart és a térdet eltakaró öltözet viselése kötelező.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek