A világ legboldogabb futóversenye

Április hetedikén zajlott le Portugáliában Európa első színfutása. A tarka futóversenyt 2011 óta rendezik meg világszerte, idén már több mint egymillióan állnak rajthoz, hogy az indulásnál még hófehér ruhájuk a rendezvény végére a szivárvány színeiben pompázzon.

Április hetedikén, vagyis tegnap tartották Európa első színfutását a portugál Matosinhosban. Az ötkilométeres futóverseny lényege, hogy az indulók talpig fehérben állnak rajthoz, és tarka-barkára színezve futnak be a célba. Minden egyes kilométernél más és más színű porral szórják be a futókat, majd a célba érők újabb nagy adag tarka port kapnak a nyakukba.

Ez a portugál futó nem bízta a véletlenre, eleve tarkán indult neki az öt kilométernek
Galéria: Színfutás
Fotó: Paulo Duarte / MTI

 Az első színfutást 2012 januárjában rendezték meg, 2012-ben már 50 ilyen vidám futóversenyt tartottak 600 000 résztvevővel világszerte. 2013-ban pedig összesen 100 színfutást tartanak Amerikától Ausztrálián át Európáig, több mint egymillió résztvevővel – olvasható a rendezvény oldalán. Németországban például idén kilenc nagyvárosban – többek között Berlinben vagy Münchenben – lehet részt venni a színes mókában. A tegnapi után Portugáliában még hat helyszínen lesz lehetőség tarkán befutni a célba, természetesen Lisszabonban is.

Nem veszélyes a futókra szórt színes por?
Az esemény honlapja szerint a futókra kerülő vidám, színes porok száz százalékig természetes anyagból készülnek, használatuk teljesen biztonságos. Természetesen arra nem árt odafigyelni, hogy a futók szemébe ne jusson a szinezőanyagokból, de ezt egyszerűen meg lehet akadályozni azzal, ha a kilométerenként esedékes színfürdőnél a résztvevők lehajtják a fejüket. A színes port egyébként direkt úgy célozzák, hogy ne történjen baj. Aki teljesen tutira akar menni, szemüveget is viselhet, és elkendőzheti a száját. Az is segíthet, ha középtájon futunk, így ugyanis kevesebb szín jut ránk – persze így a ruhánk sem lesz olyan tarka, mint a többieké.

Bárki lehet egyébként színfutó, kétévestől nyolcvan évesig terjed az indulók életkora, és profi atléták éppúgy nekiindulnak az ötkilométeres távnak, mint azok, akik életükben először tesznek meg futva ennyit. A színes kavalkád sokak házasulási kedvét is meghozza: a színfutások történetében tíz leánykérést és egy esküvőt is számon tartanak.

A résztvevők jó közérzete és vidám hangulata mellett a jótékonyságra is komoly hangsúlyt fektetnek. Minden városban, ahol megrendezik a színes futóversenyt, választanak egy jóétkonysági szervezetet, akinek a színfutáson gyűjtenek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek