Századszor a bécsi Albertinában

Június 30-ig nézhetjük meg a Bosch Bruegel Rubens Rembrandt című kiállítást.

A bécsi Albertina grafikai gyűjteménye világviszonylatban is jelentős számú németalföldi rajzzal büszkélkedhet, amelyek tematikai, technikai és stilisztikai gazdagsága kiváló bizonyítékai a németalföldi művészet sokszínűségének. Ebből a mintegy ötvenezer darabot számláló gyűjteményből tekinthet meg 170 alkotást a nagyközönség a kiállítóház századik, jubileumi tárlata alkalmából.

 

Rembrandt Harmensz. van Rijn: Egy elefánt, 1637
Galéria: Albertina, Bécs
Fotó: albertina.at

A június 30-ig látható Bosch Bruegel Rubens Rembrandt című kiállítás a késő középkortól a 17. századig a kultúra kontextusában mutatja be a térség kettészakadását és felvirágzását. A Németalföld történetének meséje Jan van Eyck, Rogier van der Weyden, Petrus Christus és Dirk Bouts egy-egy kiemelkedő alkotásával kezdődik, amikor Észak-Burgundia művészete még nagyjából egységes volt és európai alkotók generációi számára szolgált ihletésül. A tárlat első csúcspontját Hieronymus Bosch és Id. Pieter Bruegel munkái jelentik, a 16. század Gossaert, Heemskerck és Goltzius alkotásaival folytatódik.

A németalföldi művészetet ekkorra már a sokoldalúság jellemzi: az ókor és az itáliai reneszánsz hatására egy sor iskola jött létre egy-egy város körül, amelyek egy-egy stílusra és témára specializálódtak. A vallásos művészet mellett – főleg az északi tartományokban – profán témák is teret nyertek, akárcsak a tájkép és a zsánerművészet.

A terület kettéválásával egyre egyértelműbbé vált a különbség a holland és a flamand művészet között. Míg a katolikus délen a bibliai és mitológiai ihletésű historikus festészet hódított és a Rubensi barokk uralta a flamand művészetet, addig a kálvinista, polgári északon a profán művészet élte virágkorát. Olyan témákban születtek rajzok, festmények, amelyeket korábban „papírra nem valónak" bélyegeztek. A zsáner- és tájképek, tengeri jelenetek, csendéletek és portrék bepillantást engedtek a polgárság mindennapjaiba.

 

Peter Paul Rubens: Nikolaus Rubens korall füzérrel, 1619 körül
Galéria: Albertina, Bécs
Fotó: albertina.at

A kiállítás központi témáját is ez az időszak, Hollandia „arany" 17. százada alkotja Rembrandttal és a körülötte létrejövő iskolával, valamint a kor híres flamand mestereivel, Peter Paul Rubens-szel, Anton van Dyck-kel és Jacob Jordaens-szel.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek