Nagymacska-szaporulat az athéni állatkertben

Úgy tűnik, idén tavasszal a nagymacskák kölykei a legnépszerűbbek a világ állatkertjeiben. Ezúttal az athéni állatkert büszkélkedhet két jövevénnyel: egy puma- és egy oroszlánkölyökkel.

 Nemcsak a budapesti állatkertben számítanak sztárnak a nagymacskák plüssállatoknak is beillő kölykei. Míg a Fővárosi Állat- és Növénykertben négy ázsiai kisoroszlántól olvad el mindenki, addig az athéni Attica állatkertben puma- és oroszlánkölyköket tekinthet meg a nagyérdemű. Az állatokat április 3-án mutatták be a nagyközönségnek. Valentina, a nőstény pumakölyök február 14-én látta meg a napvilágot, Akinta, a hím oroszlánkölyök pedig március 7-én született.

Ő Valentina, a pumakölyök Galéria: Kölyök az athéni állatkertbenFotó: Orestisz Panajotu / MTI

A puma Észak-, Közép- és Dél-Amerikában élő macskaféle ragadozó. A puma az egyetlen állatfaj, ami egész Amerikában vadászható, még akkor is, ha a kölykeit szoptatja. Nagysága ellenére nem tud bőgni, ám ehelyett dorombol, és ha fogságba ejtik, hátborzongató, emberszerű sikolyokat hallat. Jóval közelebbi rokonságban áll a házimacskával, mint az afrikai oroszlánnal. A puma egyike a legnagyobb számban előforduló, vadon élő macskafélének.

A pumák homokszínűek, fekete hegyű fülekkel és farokkal. A pumakölykök szabálytalanul sötétbarna pettyesek, mely néha még fiatal korban is megmarad, ám az állatok öregedésével eltűnik. Abnormális esetben halvány és akár fehér színűek is lehetnek. A puma több mint 50 kilométer per óra sebességgel is futhat, 6 méterre ugrik el álló helyzetből, függőlegesen 2,5 métert ugrik. Harapásuk jóval erősebb, mint bármely háziasított kutyának.

Az állatkert másik jövevénye: Akinta, az oroszlán Galéria: Kölyök az athéni állatkertbenFotó: Thanászisz Sztavrákisz / MTI

A puma karmai visszahúzhatók, és négy lábujja van. A felnőtt hímek több mint 2,5 méter hosszúak (orrtól farokig), és körülbelül 70 kilogrammot nyomnak, de kivételes esetekben elérthetik a 90 kilogrammot is. A felnőtt nőstények 2 méterre nőnek meg, és súlyuk körülbelül 35 kilogramm. Élettartamuk a vadonban 25 év, fogságban több – írja a Wikipedia vonatkozó szócikke.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek