Nem csak nézhetjük, meg is fogdoshatjuk

Jövő héten kitehetik Frankfurtra a megtelt táblát. Európa legrangosabb zenei vására április 12-én nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt. A Travelo tippjei hangszervásártól városnézésig.

Mint minden évben, idén tavasszal is megrendezik Frankfurtban a Musikmesse és Prolight + Sound kiállítást, mely a világ egyik legnagyobb és legrangosabb zenei vására. „Ilyenkor nemcsak profi zenészek, hangtechnikusok és stúdiósok, de mindenki elzarándokol, vagy el szeretne zarándokolni Frankfurtba, aki valamilyen hangszeren egyáltalán pöntyögött valamit életében" – mondja Ádám, aki tavaly vett részt először az eseményen, de idén sem fogja kihagyni.

 

Olyan, mintha egy Sting koncert után felsétálhatnánk a színpadra

 

„Képzeljünk el olyan hatalmas csarnokokat egymás mellett a vásár területén, ahol focipályányi placcon dobfelszerelések, mellette szintén egy focipályányi térségen gitárok, majd basszusgitárok, fúvós hangszerek és mindenféle zeneszerszámok láthatók, sőt ki is próbálhatók. Senki nem szól rád, ha végigfogdosod és megszólaltatod az összes méregdrága hangszert."

 

A vásáron minden hangszer kipróbálható
Galéria: frankfurti zenei vásár
Fotó: Messe Frankfurt Exhibition Gmbh/ / Messe Frankfurt Exhibition GmbH

A frankfurti zenei vásáron nemcsak lelkes amatőrök nyűvik a hangszereket, hanem a musikmessével párhuzamosan futó rendezvényen, a Prolight + soundon a szakma emberei, stúdiók, rádiósok, üzletemberek is elmélyülhetnek a profi stúdió berendezések világában.

A Németországban élő Viktor hangmérnökként dolgozik. Ő is minden évben legalább egy napra ellátogat Frankfurtba ezen a jeles ünnepen. „Ilyenkor fél Európa itt csorgatja a nyálát, mert olyan hangszereket és hangtechnikai eszközöket lehet látni, amiket amúgy csak a nagyon híres együttesek, vagy sztárok engedhetnek meg maguknak. A Prolight + soundon úgy érzem magam, mintha mondjuk egy Sting koncert után sétálhatnék fel a színpadra, hogy megnézzem azokat az erősítőket vagy keverőpultokat, amiket ő használt."

Persze a nagyközönséget leginkább a hangszerkiállítás és kipróbálás érdekli. „Igaz, sok mindent nem lehet hallani a hangszerből, mert minden négyzetméteren zenél valaki, a hangzavar pedig szinte elviselhetetlen" – meséli Ádám. „Mégis az egésznek van valami varázslatos a hangulatában. Képzelj el egy hatalmas tömeget, amelynek minden tagja szorongat valamilyen hangszert nagy boldogan."

 

Zenei programok minden mennyiségben

 

A kiállítás alatt folyamatos programok várják a résztvevőket. Egyrészt, a standokon helyi művészek szólaltatják meg a hangszereket, másrészt koncerteken, rendezvényeken lehet részt venni. Az első két nap szakmai, április 12-én pénteken délután kettőkor viszont a nagyközönség számára is megnyitják a kapukat. Szombaton koncertek, workshopok tarkítják a programot, amikor is tetőfokára hág a zsúfoltság, különösen mivel ilyenkor vesznek részt a nemzetközi és német sztárvendégek is a rendezvényen. Nekünk talán csak a show miatt lehet érdekes a PRG Live Entertainment Award, melyen ismert sztárok adják át a szakmai díjat azoknak, akik amúgy a koncertek háttérmunkáiban vesznek részt, illetve a Német instrumentális zenei díj kerül még átadásra, szintén rangos koncertek keretében.

 

A közeli városközpontba is kisétálhatunk
Galéria: frankfurti zenei vásár
Fotó: Tanja Schäfer / PIA Stadt Frankfurt am Main

A frankfurti Musikmesse tehát mindenkit vár, aki akár klasszikus hangszerekre, akár akusztikus, vagy elektromos gitárokra, basszus, réz- és fafúvós hangszerekre, ütősökre vagy billentyűsökre kíváncsi. De kottákkal és szakirodalommal, zenemarketinggel is ismerkedhetnek a látogatók, vagy zenei tanfolyamok közül is válogathatnak. A vásár nemcsak a világ legnagyobb hangszerkiállítása, de Európa legnagyobb koncerteseménye is. A több mint ezer koncertet workshopok tarkítják a kiállítási standokon.

Hasznos infók:

Péntek délutáni belépő: felnőtt 10 €, gyermek 5 €
Szombaton egész napra: előre megváltva 20 €, helyszínen 30 €, gyermek 8 €
A vásár könnyen megközelíthető:

♦ A főpályaudvarról 4-es metróval egy megálló, gyalogosan tíz perc

♦ A repülőtérről S-Bahn-nal (S8, S9) minden negyedórában megy vonat a főpályaudvarra. Onnan az S3, S4, S5 és S6-os vonat egyenesen a vásár bejáratához visz.

 

Ha besokallanánk a zenei vásár hangzavarától, vagy csak udvarias kísérők vagyunk, de megnéznénk kicsit Frankfurtot is, szerencsénk van. A vásár a város központjának szélén található, így akár gyalog is hamar besétálhatunk a belvárosba, egy esti vagy délutáni csavargásra.

 

Az Igazság kútja kedvelt turista látványosság
Galéria: frankfurti zenei vásár
Fotó: Tanja Schäfer / PIA Stadt Frankfurt am Main

 

Néhány tipp a városnézéshez

 

Kihagyhatatlan látványosság a Kaiserdom: tíz német császárt koronáztak meg a katedrálisban, melynek 96 méter magas tornyába 332 lépcső vezet fel. A templom előtti régészeti kertben találhatók Frankfurt legrégebbi emlékei. A dómba a belépés ingyenes. Ha már Frankfurtban járunk, a Römerberg sem maradhat ki a városnézésből. Ez a város központi része, a második világháborúig a legnagyobb középkori formáját megőrzött óváros volt. A Römerberg közepén áll az Igazság kútja, rajta a bekötött szemű Justitiával, mérleggel és karddal. Itt található a Wertheym-ház, ami Römerberg egyedül épen megmaradt gerendavázas épülete.

Szintén érdemes egy pillantást vetni az Alte Brückére: az Öreg híd a Majnán keresztülvivő történelmi kereskedelmi út fontos része volt. A híd előtti sziget madárvédelmi terület. Izgalmas látnivalót kínál a Goethe szülőháza és múzeum is. Bár az eredeti ház leégett, az épületet rekonstruálták és láthatók benne eredeti bútordarabok is. A múzeumban kéziratok mellett híres német festők, Caspar David Friedrich, vagy Johann Heinrich Füssli alkotásai tekinthetők meg. A belépő 7 eurót kóstál.

 

Ha már zene..

 

Bár nem mondhatni, hogy a zenefanok nagy kedvence lenne, de ha már Frankfurt az úti cél, érdemes megtekinteni Yoko Ono május közepéig tartó életmű-kiállítását, mely a művésznő 80. születésnapja alkalmából nyílt meg a Schirn Kunsthalle-ban, és a hatvanas évektől napjainkig követi nyomon munkásságát. Talán arra is választ kapunk, mivel ejtette rabul Yoko az egykori zenefejedelem szívét.

Szállásfoglalás minél előbb
Érdemes a szállást és a jegyeket hamar lefoglalni, mivel Frankfurt valóban megtelik ezekben a napokban.
Hostel 19/€/éjtől belvárosban itt, 8 ágyas szoba szoba 27 éves kortól 23,50 €/éjtől, 1 ágyas szoba zuhannyal és wc-vel 42 €/éjtől szintén a belvárosban itt.
További olcsó szállások erre találhatók.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek