Többszázezret is elkölthetünk a sarki fényre vadászva

A NASA adatai szerint idén ősszel különösen nagy eséllyel lesz látható bolygónk északi területeiről az aurora borealis, vagyis a sarki fény. Ruccanjon ki októberben pár napra Norvégiába, és legyen részese ennek a káprázatos természeti jelenségnek! Arra viszont készüljön fel, hogy a kaland egy vagyonba kerül, és a sikert semmi nem garantálja.

Évtizedek óta nem volt ilyen jó esélyünk arra, hogy teljes pompájában láthassuk a sarki fény jelenségét. Feltéve persze, ha a megfelelő helyre utazunk - egy Travelónak nyilatkozó sarkifény-megszállott például Norvégiára, azon belül is Tromsø-ra esküszik. A NASA előrejelzése szerint idén ráadásul két olyan csúcsidőszak is várható, amikor a sarki fény kiválóan megfigyelhető lesz.

Galéria: Aurora BorealisDr. Vécsei Csaba

 Bár eleinte csak idén április-májusban számoltak kiugró naptevékenységgel, később kiderült, hogy 2013. őszére is várható egy csúcspont. Dr. Johnson Mason csillagász szerint bárhol, az Északi-sarkkörön túl megfigyelhető lesz a jelenség. Leginkább Svédországot, Finnországot és Norvégiát ajánlja – írja a Daily Telegraph online kiadása.

Mi az a sarki fény?
A jelenség akkor keletkezik, amikor a Napból származó töltött részecskék a sarkpontoknál elérik a Föld légkörét. "A részecskék ütköznek a légkör atomjaival, ionizálják és gerjesztik az atomokat, a gerjesztett atomok pedig fénykisugárzással térnek vissza alapállapotukba. A kibocsátott fény az atomra vagy molekulára jellemző színű" – áll a Wikipedia vonatkozó szócikkében. Az oxigén zöld és vörös, a nitrogén kékesibolya fényeket eredményez. Az olykor sugaras szerkezetű, olykor szalagokra emlékeztető sarki fény tudományos elnevezése az aurora borealis, nevét a hajnal római istennőjéről, Auróráról kapta. A déli féltekén ugyanez a jelenség figyelhető meg, ott azonban aurora australisnak hívják.

Az aurora borealis egy ovális, leginkább egy úszógumira emlékeztető alakú területen figyelhető meg, melynek központja az Északi-sark. A legjobban ezen az úszógumin belülről látható, távol a mesterséges fényforrásoktól és a holdfénytől. Ez az ovális terület a Nappal együtt fordul, és órákon belül jelentős mértékben csökkenhet vagy nőhet is a területe. Svédország, Norvégia, Finnország északi részei mellett Alaszkából, Kanadából, Oroszországból és kicsit halványabban ugyan, de Skóciából is látható.

Menjünk ősszel, maradjunk egy hétig

Általában nehéz megmondani mikor a legérdemesebb nekiindulni a sarkifény-vadászatnak, de az északi féltekén az aurora borealis szezonja hagyományosan szeptembertől márciusig tart. Ebben az időszakban bármikor felbukkanhatnak a különleges fények, de októberben, novemberben, februárban és márciusban nagyobb az esélyünk, hogy sikerrel járunk. Garantálni sajnos azonban semmit nem lehet – még a jelenlegi naptevékenység ellenére sem. Ha az ég felhős, a varázslatos fények rejtve maradnak.

Galéria: Aurora BorealisKiddi Kristjans / Barcroft Media / Northfoto

 A lapunknak nyilatkozó sarkifény-megszállott, Mira korábbi többé-kevésbé sikeres túrái után úgy tervezi, idén ősszel újra nekivág a sarkkörnek, közelebbről a norvég Tromsø városának. Ilyen erős naptevékenység, mint a most ősszel várható ugyanis csak tizenegy évente fordul elő, így aki szeretné látni ezt a különleges jelenséget, most érdemes elkezdenie tervezgetni.

"Érdemes több napos utazásban gondolkodni, öt-hat napot, vagy akár egy egész hetet is erre szánni. A sarki fény ugyanis kiszámíthatatlan, ha esik a hó vagy felhős az ég, semmit nem lehet belőle látni. Így aztán jó több túrára is befizetni, hogy biztosra menjünk. Én például három kiránduláson is részt vettem egymás után, mire igazán szép fényeket láttam" – mondta el Mira.

A túrákat pedig foglaljuk le minél előbb, mert a legnépszerűbb túravezetők csoportjaiban a helyek akár egy szezonnal előbb elkelnek. A túralehetőségekkel kapcsolatban Mira a Visittromso.no oldalt ajánlja. Nézzük át a programajánlatukat, vagy vegyük fel velük angolul a kapcsolatot, készségesen segítenek megtalálni a számunkra legmegfelelőbb túrát. "Általánosságban elmondható, hogy egy túra akkor jó, ha a csoport vezetője tartja a kapcsolatot a többi csoporttal, és ha azt hallja, hogy másoknak sikerült olyan helyre menniük, ahonnan látszik a fény, a saját csoportjával is oda indul" – mesél tapasztalatairól Mira.

"Feleslegesen viszont nem kínozzák a résztvevőket: hajnali egy-két óra után már nincs sok esélye, hogy megpillantsuk a fényt – ekkor a túravezető hajlandó visszavonulót fújni. Ha viszont már indulna, de mégis feldereng a sarki fény, nem toloncolja haza a csapatot, hogy véget ért a program, hanem türelmesen kivárja, míg mindenki fotóz, és kiélvezi a pillanatot" – tette hozzá sarki fény rajongónk.

A kiscsoportos túra felér egy jeges hullámvasúttal

Mira a Creative Vacations nevű cég csapatából Vidar Dons Lindrupsent emelte ki, aki fotós workshopokat tart pár fős csoportok részére, sarkifény-vadászattal egybekötve. Persze az úttalan utakon kisbusszal vagy autókkal rodeózó kiscsoportos túrák mellett komfortos, nagy turistabuszos kirándulásokon is részt lehet venni.

Galéria: Aurora BorealisVidar Dons Lindrupsen / Creative Vacations

 Ezek előnye, hogy kicsit olcsóbbak, a buszban kellemes meleg van, és a kiscsoportos túrákkal ellentétben nem mennek olyan vad utakon, ahol a gyengébb gyomrúak egyből tengeribetegséget kapnának. Hátrányuk, hogy általában egy-két helyen állnak meg, ahol vagy látni a fényt, vagy nem. Ha mégis sikerül megpillantani a jelenséget, szinte képtelenség olyan szöget találni, ahol nem lóg bele a fotónkba minimum öt turista és két busz.

Fontos tudni, hogy a sarkkörön túl itthonról elképzelhetetlen klimaktikus viszonyok uralkodnak, így aztán hiába is próbáljuk összeállítani a tökéletes menetfelszerelést egy ilyen túrához, valószínűleg csődöt mondunk. "Megpróbáltam a lehető legprofibb gyapjú aláöltözőket beszerezni, de ezek helyben nagyon kevésnek bizonyultak. Éppen ezért érdemes olyan túrát választani, ahol adnak speciális védőruhát is az indulás előtt" – figyelmeztet Mira. A már említett 6-10 fővel nekiinduló túrákon alapvető, hogy jár a spéci ruha, a nagyobb buszosoknál előre kell érdeklődni.

Sarkifényvadászat este hattól hajnalig

A kiscsoportos túrák másik előnye a mobilitás, és hogy általában egy vacsora – meleg leves, vagy tűz mellett virslisütés – is benne van a programban. Ha az általunk választott túra nem tartalmaz vacsorát, érdemes indulás előtt enni egy jót, hiszen ezek a kirándulások este hat körül indulnak, és éjfél előtt nem nagyon érnek véget. Az étkezés Norvégiában egyébként hihetetlenül drága, így a melegnek gondolt ruhák kupacai helyett inkább szendvics-alapanyagokkal pakoljuk meg a bőröndünket, nehogy az éhség miatt ne élvezzük az életre szóló kalandot a sarkkörön túl.

Galéria: Aurora BorealisTommy Eliassen / Barcroft Media / Northfoto

 Sokakban felmerülhet, nem nagyobb buli-e a turistacsoportok helyett önállóan sarkifény-vadászatra indulni. Biztosan az, de a teljesen laikusokat Mira óva inti ettől az ötlettől. "Egyrészt, az autóbérlés ára igencsak magas, másrészt, míg a túravezetők pontosan tudják, hol gyakori a fény felbukkanása, mi csak autóznánk a hómezőkön keresztbe-kasul, anélkül, hogy bármi értékelhetőt látnánk" – mondta el a Travelónak.

Hogyan, és mennyiért juthatunk a sarki fény közelébe Budapestről?
A sarkifény-túrák kínálata hatalmas, áraik 720 NOK (mintegy harmincezer forint) környékén indulnak – ez egy négy órás út –, de van 3990 NOK-ért is. Ez utóbbi 24 órán át tart, az árban ellátás, védőruha, transzfer repülővel, és még egy jávorszarvas-szafari is benne van. De lehetőség van több napos sarki fény expedícióra is befizetni: a három napig tartó túra 6600 NOK-ba kerül.
A repjegyre átlagosan 130-150 ezer forintot kell szánnunk, Mira szerint Tromsø-t érdemes célba venni. A Norwegiannal oslói átszállással, vagy a Lufthansa / SAS járataival müncheni/frankfurti és oslói átszállással juthatunk el ide. Az érkezés napjára semmiképp ne tervezzünk programot, az időjárás viszontagságai miatt gyakoriak a késések.
A helyi szállások sem olcsók, átlagban 800 – 1000 NOK/éjszaka/szoba már igen jó árnak számít. Az egyedül utazóknak igen borsos lehet az ára a kint tartózkodásnak, ezért érdemes párban menni.
Bár Budapestről fapadosokkal a finn Turkuig (Wizz Air) vagy Tamperéig (Ryanair) is eljuthatunk a fenti ár töredékéért, innen még rengeteget kell utaznunk, hogy elérjük azokat a területeket, ahonnan látszik a sarki fény. Így amit esetleg nyerünk az olcsóbb repjeggyel, azt el is veszítjük a hosszas utazással és az egyéb közlekedési eszközök menetjegyeinek, vagy az autóbérlés árával.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek