A járványok is repülőn utaznak

Nem elég, ha bekapcsoljuk a biztonsági övet. Hosszú órákig másokkal egy légtérben utazni több veszélyt rejt, mint gondolnánk. Jelenleg Európa 18 országában tombol az influenzajárvány, közöttük Magyarországon is. A repülők a járványok melegágyai?

Úgy tűnik, a mindenre elszánt utazóknak nemcsak a klausztrofóbiával és a légiszonnyal, hanem a nemzetközi repülőjáratokon terjedő járványokkal is meg kell küzdeniük a repülés során. Könnyen rémálommá fordulhat ugyanis a nyaralás, ha néhány egyszerű óvintézkedést nem építünk be utazásunkba.

Galéria: JárványosFotó: . / Northfoto

 Egy évtizede már, hogy a világsajtót sokkolta a hír: Délkelet-Ázsiában egy vírus által okozott járvány, az atípusos tüdőgyulladás (SARS) szedi áldozatait. A gyorsan terjedő, és gyakran halálos vírus Kína déli részéről indult és néhány hét leforgása alatt harminchét különböző országban terjedt el. Kicsit kevésbé drámai, ám aktuális hír, hogy jelenleg Európa 18 országában tart az influenzajárvány, így Magyarországon is. Az ilyen fertőző betegségek egyik legnyilvánvalóbb terjedési lehetőségei a nemzetközi repülőjáratok, leginkább veszélyben levő célpontjaik a nemzetközi járatokon utazók.

A Zaragozai Egyetem CNN-nek nyilatkozó járványügyi szakértője szerint ebben sajnos nincs semmi meglepő. A repülőgépben az út során szűk helyre vagyunk beszorítva, ahol könnyen és viszonylag hosszú ideig is kapcsolatba kerülhetünk potenciálisan fertőző utasokkal. A legtöbb esetlegesen fertőzött emberrel pedig a rendszeresen utazók érintkeznek.

A köztudatban a repülőn utazás veszélyei annál is nyilvánvalóbbak, mivel az utastérben átforgatott levegőre sokan úgy tekintenek, mint a betegségek igazi melegágyára. Ez a hiedelem azonban nem egészen helytálló, hangsúlyozza az Airbus szóvivője. A repülőgép belsejében található levegőnek ugyanis csak egy részét cirkuláltatják, a többi a külső légtérből származik. A megforgatott levegő pedig átmegy egy HEPA szűrőn, amely eltávolítja a baktériumokat, a vírusokat és a port. Így valójában tisztább levegőt kapunk, mintha egy átlagos épületben tartózkodnánk. Ráadásul az átforgatás függőleges irányban, minden egyes üléssor körül történik, így az esetlegesen szennyezett levegő nem tud előre vagy hátra továbbterjedni. Ez persze csak annyi könnyebbséget jelent, hogy az öt sorral előttünk ülő beteg nátháját nem fogjuk elkapni, a kettővel mellettünk ülőét viszont simán.

Az Egészségügyi Világszervezet úgy véli, ma már szerencsére egy sor kockázat kizárható az utasok előzetes felkészítésével. Ha tisztában vagyunk a kockázatokkal, és megtesszük a szükséges óvintézkedéseket, minimalizálhatjuk a fertőzések terjedését.

Galéria: JárványosFotó: Monkey Business Images / Northfoto

Egyrészt már azzal sokat segítünk a helyzeten, ha előzetesen tájékozódunk arról a régióról, ahova utazni kívánunk. Phyllis Kozarsky, az USA Betegségmegelőzési és Járványügyi Központjának orvosszakértője szerint az utasoknak tudniuk kell arról, mit is jelent a SARS vagy a H1N1. Ráadásul a betegségek megelőzése alapvetően a levegőben sem más, mint a szárazföldön: „Egyszerűen végezzük el ugyanazokat az óvintézkedéseket, mint amiket otthon tennénk. Legfontosabb, hogy gyakran mossunk kezet, hiszen elsősorban azzal szedünk össze olyan betegségeket, amelyet egy egyszerű szemdörzsöléssel vagy az arcunk megérintésével máris továbbviszünk magunkkal. Ráadásul nem mindig azok a legveszélyesebb betegségek, melyek a leginkább a köztudatban vannak: néha, amikor az emberek egzotikus helyre utaznak, olyan különleges betegségekre fókuszálnak, mint mondjuk az ebola, amivel, sokkal kevésbé valószínű, hogy találkozni fognak, mint mondjuk az influenzával vagy a maláriával."

Galéria: JárványosFotó: Laura Embry / Northfoto

Andy Tatem, a Southamptoni Egyetem docense nemrég egy olyan oldalt hozott létre, amely a szúnyogok által terjesztett betegségek légiközlekedési útvonalak mentén történő szétterjedését követi nyomon. A legtöbb ilyen betegség megelőzhető – állítja. „Bizonyos esetekben csak megfelelő védőoltás kérdése a védekezés, vagy egyszerűen a célra alkalmas rovarirtót kell használni, esetleg ügyelni arra, hogy tiszta ágyneműben aludjunk." Persze azt ő sem vitatja, hogy a H1N1-t vagy a SARS fertőzést nehéz kivédeni. Különösen, mivel létezésükről gyakran csak utólag értesülünk. Mindenesetre a leggyakrabban előforduló hasmenéses betegségeket elkerülhetjük, ha odafigyelünk a vízivásra és arra, tényleg átfőtt-e az étel, amit fogyasztunk.

Sok betegséget mi magunk is ki tudunk kúrálni egyszerűen azzal, hogy magunkkal visszük a megfelelő gyógyszereket - lázcsillapítót, maláriagyógyszert, és a többit. Így nem akkor kell orvoshoz és patikába szaladgálni, amikor már kész a baj. Ezen felül érdemes egy utazási ügyekben szakértő orvossal is konzultálni, hogy milyen orvosságokra, vagy védőoltásra lehet szükségünk az út előtt vagy alatt.

Mit tehetünk mi?
A legtöbb, utazás során felmerülő betegségről a háziorvos is felvilágosítást tud adni, és rögtön meg is kaphatunk bizonyos oltásokat, például a hepatitis, meningitis, tífusz ellen. Erre az oldalra klikkelve megtalálja a hazai oltóközpontok listáját és országonként rákereshet a szükséges egészségügyi információkra.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek