Tilos az álarc és a zöldségdobálás az olasz karneválokon

Polgármesteri tiltások korlátozzák az olasz városokban zajló féktelen farsangi ünneplést: tilos trombitálni, petárdázni, zöldséget és gyümölcsöt dobálni, sőt, van ahol az álarcokat is betiltották. Az olasz sajtó szerint ezzel elrontják a karneváli hangulatot.

Farsang alatt mindenből gúnyt lehet űzni – szól az olasz közmondás. A farsangi tréfák ideje azonban elmúlt, de nem a gazdasági válság, hanem a túl szigorú olasz polgármesterek miatt – írta a Corriere della Sera című napilap. Az Alpoktól a szicíliai Etnáig egymást követik a karneváli díszbe öltözött városok vezetőinek rendelkezései arról, hogy mit nem szabad az ünnepnapokon.

Álarcos résztvevő a velencei karneválon 2010-ben - a campaniai Boscorealéban idén már nem viselhetné ezt a jelmezt
Galéria: Karnevál
(Fotó: Vandeville Eric / Northfoto)

A Lazio tartománybeli Strangolagalli polgármestere betiltotta, hogy a farsangi jelmezesek a lakosságot "bármilyen módon zaklassák, zavarják, megsértsék". Nem lehet az utcán trombitát fújni, nem lehet az elterjedt olasz karneváli szokás szerint a másikat borotvahabbal befújni, nem szabad festékszórót sem használni.

A szicíliai, huszonötezer lakosú Brontéban tilos a botok, husángok, gumibotok, kalapácsok használata, még akkor is ha műanyagból vannak. A liguriai Diano Marinában a Zorró-jelmezbe öltözött gyerekek se léphetnek ki karddal az utcára. Tilos a petárdarobbantgatás és a tűzijáték is.

Csak óvatosan azokkal a zöldségekkel, büntetés lehet a dobálózás vége!
Galéria: Karnevál
(Fotó: David Buffington / Northfoto)

Máshol betiltották a zöldség, tojás és liszt dobálását. Púdert sem lehet szórni, pedig ősi karneváli hagyomány, hogy az ellenlábas városnegyedek lakói utcai harcot vívnak, és ilyenkor valamit mégiscsak dobálni kell – írta a Corriere az ivreai narancsháborúra emlékeztetve. A Torino közeli város lakosai naranccsal dobálják egymást farsangkor 1808 óta. Az újságok szerint a legabszurdabb tiltást a campaniai Boscorealéban vezették be, ahol közbiztonsági okokból az álarc nem takarhatja el az arcot.

Így a farsang eredeti szelleme veszik el, és a jelmezes felvonulás puszta turistalátványossággá válik. Pedig a farsang a felszabadult szórakozás ünnepe a szabályok megsértésével és a társadalmi korlátok túllépésével, amikor egykoron egyszer egy évben a szegény is tojással dobálhatta a gazdagot – jegyezte meg az olasz napilap.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek