Márciustól újra körülnézhetünk a bécsi kincseskamrában

Március 1-jén nyitja meg kapuit a teljeskörűen felújított bécsi Kunstkammer, amelyet tíz éve nem láthatott a nagyközönség. Húsz teremben több mint kétezer műkincs várja az érdeklődőket - köztük a 2003-ban elrabolt majd megkerült Salierával.

 Tíz évnyi szünet után alig egy hónap múlva ismét látogatható lesz a bécsi Kunsthistorisches Museum (KHM) Kunstkammerje, a világ legjelentősebb kincseskamrája – adta hírül a Compress, Bécs város képviseleti irodája. Ausztria egyik legfontosabb kulturális helyszíne az elmúlt években teljeskörű felújításon esett át. Az átépítés során tartózkodtak attól, hogy eredeti állapotába állítsák vissza vagy újabb kincsekkel gazdagítsák a gyűjeményt. „Nem tudtuk, és nem is akartuk eredeti állapotába visszaállítani a Kunstkammert, mivel nincsenek vizuális forrásaink arról, hogy miként nézett ki például II. Rudolf kincseskamrája" – magyarázza Franz Kirchweger kurátor.

Mi az a Kunstkammer?
A Kunstkammer története egészen a középkorig nyúlik vissza, amikor IV. Rudolf osztrák herceg egy Habsburg-házi kincstár létrehozását határozta el. Az arany és ezüst érmék, drágakövek, ékszerek, érdekes gépezetek mellett eleinte itt halmozták fel a Habsburg-ház számára fontos okiratokat, koronázási ékszereket és relikviákat is. Az évszázadok során egyre bővülő Kunstkammer állománya főleg a 16. és 17. században gyarapodott kiemelkedő mértékben, ezeknek a daraboknak köszönheti a mai gazdagságát.

A márciusban debütáló kiállítás anyagának összeállításakor arra törekedtek, hogy a mai kor igényeinek megfelelően mutassák be a műkincseket. Így a teljes gyűjtemény felsorakoztatása helyett a letisztult történetmesélésre koncentrálnak. A Habsburg-ház műgyűjtési kulturáját a középkortól a reneszánszig három szekció és három párhuzamos történeti fonal mentén tárják a látogatók elé húsz termen, és több mint kétezer kiállítási tárgyon át. A vitrinekben egyedülálló ötvösmunkák, mesteri szobrocskák, művészi kőedények, elefántcsontból készült filigrán és bizarr alkotások, értékes órák és bonyolult önműködő szerkezetek sorakoznak, köztük például Benvenuto Cellini Salierájával vagy a Krumlovi Madonnával.

A hamarosan megnyitó kiállítás látványterve
Galéria: Nyit a bécsi Kunstkammer
Fotó: hg merz architekten

Az egyedülálló gyűjteményt 2013. március 1-jétől láthatja ismét a nagyközönség. Mivel a KHM-nél nagy rohamra számítanak, a belépőjegy mellé időszaki jegyet is váltaniuk kell a látogatóknak. Ezek adott napon adott időszakban 20 percig érvényesek, ez idő alatt kell megkezdeni a kiállítás megtekintését. Az időszaki jegyek előre, interneten is megrendelhetők.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek