Holdújév Kínában és Budapesten is

A kínai holdnaptár szerint február 10-én veszi kezdetét a kígyó éve. A holdújév Kína egyik legnagyobb ünnepe, százmilliók utaznak haza ilyenkor, hogy családjukkal ünnepelhessenek, a parkokat és utcákat lámpásokkal díszítik. Budapesten is köszöntik a holdújévet, ha valaki nem akarna kimaradni a buliból.

Az állatövek szerint jelölt 12 esztendő közül február 10-én kezdetét veszi a kígyó éve. A holdújév előtt százmilliók indulnak útnak, hogy a családjukkal együtt ünnepelhessenek, a többségük vándormunkás, aki évente csak egyszer utazik a szülőföldéjére. A negyven napos népvándorlás időszakában Kínában összesen 3,1 milliárd buszútra számítanak az idén.

Színes díszdoboz lámpa és hagyományos kínai érme formájú dekorációk a közelgő kínai holdújév alkalmából Pekingben 2013. január 21-én.
Galéria: Holdújév
Adrian Bradshaw / mti/epa

 Mivel az ünnep előtt hagyományosan a hivatalokban is elbúcsúztatják az óévet, a legfelsőbb kínai politikai vezetés a párt és a kormány különböző szintű vezetőit arra figyelmeztette, hogy ügyeljenek az ünneplés "tisztaságára", a párt politikai bizottságának korábbi határozata értelmében tartózkodjanak a luxuslakomáktól, a hivalkodó rendezvényektől - írja az MTI.

Az utcákon viszont igazán látványos lesz a közelgő ünnep: Peking parkjait és utcáit már fel is díszítették lámpásokkal, és hagyományos kínai érme formájú dekorációkkal, színes díszdobozokkal. A délnyugat-kínai Szecsuan tartományban fekvő Cekungban pedig Nemzetközi Lámpásfesztivált rendeztek a holdújév tiszteletére.

Helyiek a holdújév ünnepének alkalmából piros lámpásokkal feldíszített fák alatt egy pekingi parkban 2013. február 4-én. Galéria: HoldújévAdrian Bradshaw / mti/epa

 

Ha valaki inkább itthonról ünnepelne együtt a kínaiakkal, Budapesten, a Millenáris B csarnokában teheti meg február 10-én. Hagyományteremtől céllal megrendezésre kerül ugyanis a Holdújév Fesztivál a Magyarországon működő, Kínával és a Távol-Kelettel foglalkozó civil-, kulturális- és művészeti szervezetek, intézmények közreműködésével. Távol-keleti és magyar művészek, artisták, zenészek és sportolók az esemény keretében bemutatják az érdeklődőknek Kína színes kultúráját és emellett együtt köszöntik a kígyó évét. A programokról részletes információk az esemény Facebook-oldalán olvashatók.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek