Kecske az óvárosban, adventi vásár a hegytetőn

Alpesi faházikók, díszkivilágítás, forró italok, karácsonyi dallamok... Hamarosan beköszönt az adventi vásárok szezonja Európa-szerte, Ausztriától kezdve Franciaországon át Svájcig. Összegyűjtöttük a legjobb, leghangulatosabb, legérdekesebb adventi helyszíneket!

Imádunk a budapesti Vörösmarty téren, vagy éppen a fényárban úszó Győrben forralt borozni, de az adventi hétvégék egyikén szeretünk egy külföldi vásárba is elnézni. Lehet, hogy hasonló az étel- és italkínálat, és még a standokon kínált díszek és ajándékok is kísértetiesen emlékeztetnek egymásra, a hangulat mégis mindenhol más és más. Hol romantikus, hol mesebeli, hol bazári, hol pedig kifejezetten elegáns.

Közelsége miatt a magyarok körében Bécs vásárai a legismertebbek és ezáltal a legnépszerűbbek, de bőven tartogatnak Ausztria más tájai is bájos adventi kirakodóvásárokat. És persze ne feledkezzünk meg Németország legendás karácsonyi rendezvényeiről, de az évnek ebben a szakában nagyon hangulatos Franciaország, Svájc és Csehország is. Most a legjobb vásárok közül csemegézünk.

Ausztria

Bécs belvárosában egymást érik a vásárok, így még akkor is garantáltan belebotlunk egy-kettőbe, ha csak céltalanul lődörgünk az osztrák fővárosban. Az itteni vásárokban egyébként az a jó, hogy mindegyiknek van határozott karaktere. Így aki trendi italozóhelyre vágyik menő dj-szettekkel és curlinggel, az MQ karácsonyi vásárán fogja elemében érezni magát, a klasszikus téli mesevilágot – punccsal, nassolnivalókkal, kisvasúttal, kézművesedéssel és világító hóemberekkel – keresők a városháza előtti téren, valamint a közeli két nagy múzeum (Naturhistorisches és Kunsthistorisches) között fognak erre rálelni. A régi időket idéző, kézműves termékekkel gazdagon ellátott vásárt a Freyungon keressék, behavazott kastélyparkban elkövetett forralt borozás reményében pedig a Belvederénél vagy a Schönbrunni kastélynál tartott vásárba menjünk el.

Mozart szülővárosán, Salzburgon is eluralkodott már a karácsonyi hangulat. Mi a vásárok közül a Hellbrunni kastély kertjében találhatót szeretjük a legjobban. A november 21-december 24. között látogatható vásár különlegessége, hogy a barokk palota ablakai óriási adventi naptárrá alalkulnak az ünnepekre, a gyerekek pónin lovagolhatnak, a felnőttek minőségi kézműves termékek közt válogathatnak. A karácsonyi hangulatot az itt található rengeteg fenyő is fokozza – a kastélyt ugyanis egy erdő veszi körül.

Salzburg
Galéria: Európai advent
Fotó: btwlgw / Flickr.com

Bár a gyönyörű, alpesi hegycsúcsok ölelésében található Innsbruck meglehetősen messze fekszik hazánktól, vonattal mégis könnyen eljuthatunk akár ide is. Aki kedvet kapott, már csomagolhat és indulhat: november 15-én ugyanis megnyílt a karácsonyi vásár. Január hatodikáig andaloghatunk puncsos bögrével a kezünkben a színes házikókkal és bájos cégérekkel jól ellátott mesebeli városkában, amit a fölé magasodó hatalmas havas hegyek még különlegesebbé tesznek. Az Arany Tető előtt állítják fel a hatalmas karácsonyfát, az óváros utcáin forralt bort, gyertyákat, díszeket árulnak.

Németország

Németországban olyan nagy hagyománya van az adventi készülődésnek, és annyi csilivili vásárral büszkélkedhet, hogy ezeknek egy komplett cikket szántunk már idén a Travelón. Így most csak a legvarázslatosabb és a legrégebbi vásárt említjük meg, a további részleteket olvassák el ide kattintva.

Stuttgart városközpontjában sétálni egyébként is olyan, mintha a középkor kulisszái mögött bóklásznánk, de advent idején egészen varázslatos hangulatot áraszt a régi kastély előtti tér. A Markt-, Schiller- és Schlossplatz 280 karácsonyi bódéjának tetejét gazdagon díszítik fenyőgirlanddal és mesefigurákkal, a gyerekeket jégpályával várják, a pavilonok között pedig magyar kürtöskalácsos és lángosos standokkal is találkozhatunk. Igaz, utóbbit inkább eszik mogyorókrémmel és almaszósszal, mint fokhagymával és tejföllel.

Nürnberg
Galéria: Európai advent
Fotó: theboybg / Flickr.com

A drezdai karácsonyi vásár a legrégebbi, legnagyobb vásárnak számít Németországban, és maga a karácsonyi vásározás szokása is tulajdonképpen innen ered. Az idén már 579. alkalommal rendezik meg, nevét pedig arról a kalácsszerű süteményről kapta, amit a németek főleg karácsonykor készítenek, és amit az ország nagy részén stollen néven ismernek. A Christstollen formája a pólyában fekvő Jézusra utal, és mivel kandírozott citrus-félék héját, mazsolát és marcipánt is tartalmaz, inkább a gyümölcskenyérhez hasonlítható. Legelőször itt sütötték meg az 1500-as évek közepén, de máig őrzik legendáját és különleges receptjét a drezdai tradicionális pékségek. Az adventi stollenfesztivál keretében a Zwinger palotától a vásár területéig egy hatalmas példányát hordozzák végig a süteménynek, hogy aztán a vásározók között szétoszthassák.

Kedvet kapott az utazáshoz?
Kattintson bátran a Travelo németországi adventi útjaiért! Felfedezheti a nürnbergi, a berlini vagy éppen a drezdai vásárt is.

 Franciaország

Az adventkor Franciaországba látogatók akkor sem fognak csalódni, ha lenyűgöző díszkivilágításra és nagyvárosi eleganciára vágynak, és akkor sem, ha bájos kis utcácskákon bolyongva, családias hangulatban képzelik el az ünnepekre hangolódást. Előbbiért Párizs az ideális úti cél a látványosan kivilágított Champs-Elysées-vel és az egymást érő karácsonyi vásárokkal, utóbbiért Elzász városai közül érdemes választani egyet.

Colmar
Galéria: Európai advent
Fotó: viweme68 / Flickr.com

A romantikus Colmarban például november 22-én nyitják meg kapuikat a karácsonyi vásárok, és egészen december 31-ig lehet gyönyörködni bennük. A képeslap-jellegű, mesebeli óváros öt különböző adventi vásárnak ad helyet. Az Ancienne Douane, vagyis a régi vámház épületénél a felnőtteket ragadja majd magával az antik csecsebecsék és kézműves termékek kínálata, a gyerekeket pedig a Petite Venise-nél található Mikulás levelesládája fogja elbűvölni.

Svájc

A franciaországi Colmartól csak egy ugrás a svájci Bázel. Az óvárosban tett séta, a bájosan feldíszített házak és ünnepi ruhába öltözött kirakatok látványa biztosan mindenkit ünnepi hangulatba hoznak. A karácsonyi díszben pompázó történelmi óvárosban található Barfüsserplatzon és Münsterplatzon idén is idilli hangulatú karácsonyi vásárt tartanak. Mindkét helyszínen számos kereskedő és kézműves kínálja változatosnál változatosabb portékáit. Az ínyencségekre vágyók kóstolják meg a fűszeres forralt bort, a különböző ostyákat, a Basler Läckerli süteményt vagy a közkedvelt grillkolbászkákat!

Bázel
Galéria: Európai advent
Fotó: anna pickard / Flickr.com

Luzern óvárosának központjában, a Franziskanerplatzon megrendezett, meghitt hangulatot árasztó karácsonyi vásár 70 standjának árusai egyedi ajándékokkal várják a látogatókat. A téren a kirakodóvásár és a karácsonyi körhinta mellett rézfúvósok és kórusok előadásai, valamint a puncs és a forralt bor fűszeres illata teremt karácsonyi hangulatot. A közeli Pilatus hegyen, 2132 tengerszint feletti magasságban is rendeznek vásárt, aminek egészen különleges hangulatot ad, hogy a csodálatos hegyvidék szolgál hátteréül.

Csehország

Prágában több karácsonyi vásárt is tartanak, a két legnépszerűbb a Vencel téren, és az Óvárosi téren található. Utóbbi a legnagyobb, a macskaköves teret övező barokk épületek, és a karácsony környékén általában nagy pelyhekben hulló hó pedig idilli környezetet teremtenek.

Prága
Galéria: Európai advent
Fotó: maxunterwegs / Flickr.com

Az idén november 30-án kezdődő, és csak január 14-én záró vásárokon kézműves termékeket, játékokat, gyertyákat lehet vásárolni. A gyerekek pedig imádni fogják az állatsimogatót pónikkal, kecskékkel az óváros kellős közepén.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek