Bizarr temetők: függő koporsóktól a csontházig

Mexikóban nagy buli a halottak napja, Kínában akár egy függőleges sziklafalra is függeszthetik az ember koporsóját, az idilli Ausztria egyik városkájában helyhiány miatt csak a lakosság koponyáit gyűjtik a temetőben, Oroszországban pedig még maffiatemető is van. A legbizarrabb temetkezési helyek nyomában.

Vannak turistalátványosságként számon tartott, népszerű, hírességek végső nyughelyéül szolgáló, csodaszép temetők, mint a párizsi Pére-Lachaise, vagy éppen a budapesti Fiumei úti Nemzeti Sírkert. És persze akadnak szép számmal olyan hangulatos kis temetők, ahová akkor is szívesen elkirándul az ember, ha nem nyugszanak ott szerettei, ilyen például Balatonudvari temetője érdekes, szív alakú sírjaival. Idén mindenszentek és halottak napja tiszteletére azonban nem ezekkel, hanem a világ legbizarrabb temetkezési helyeivel foglalkozunk. (Ha álmélkodás és borzongás helyett inkább mégiscsak szép helyeket böngészne, itt megteheti.) Most azonban jöjjenek a furcsaságok!

Mexikó tarka temetői

Míg itthon a temetőlátogatás egy csendes tevékenység, mécseseket, virágokat és koszorúkat rendezgetünk elhunyt szeretteink sírján, addig Mexikóban mindez egy hatalmas, zajos, tarka buli keretében történik. A mexikói temetők egy átlagos napon sem nagyon hasonlítanak a mi komor temetőinkre: színes fejfák és tarka díszek jellemzik őket.

Kattintson még több mexikói vidámságért!
Galéria: Mexikói tarka temetők
Fotó: flickr

Halottak napjakor pedig pláne színpompássá válnak a sírkertek: a családok együtt vonulnak ki szeretteik sírjához, papír díszeket, virágfüzéreket, fényképeket, és az elhunyt kedvenc ételeit, italait is magukkal viszik. Sőt, általában a tequila és a spéci, direkt erre az alkalomra sütött kenyér sem hiányozhat. De a jókedvű beszélgetések és a hangos zene is elmaradhatatlan tartozéka errefelé a halottak napjának – van ahol egészen reggelig tart a mulatság. Bár elsőre egészen elképesztően hangzik ez a szokás, ha belegondolunk, a mexikóiaknak van igazuk. Hiszen sokkal jobb a vidám pillanatokra emlékezni, mint arra, amikor szerettünk meghalt, nem?

Függő koporsók Kínában és a Fülöp-szigeteken

Ha a színes, bulis temetők kicsit furcsák, a folyók mentén, meredek sziklafalak oldalába függesztett fakoporsós temetés egyenesen bizarr. Ez a temetkezési stílus Kínában a leginkább elterjedt – több ezer függő koporsó található országszerte – de a Fülöp-szigeteken is találtak hasonlókat.

Kíváncsi még több sziklára rögzített koporsóra? Kattintson!
Galéria: Függő koporsók Kínában
Fotó: flickr

"A különleges temetkezési szokásban a sziklák spirituálisan a mennyország felé vezető utat jelölik, mely minél magasabban van, a lélek annál közelebb van Istenhez. A spiritualitáson túl praktikus okai is voltak ennek a fajta temetkezési módnak. A gyakori természeti katasztrófák földrengések, áradások és a vadállatok ellen is védelmet nyújtott a magas sziklafal" – írja a Világutazó blog.

A hallstatti csontház

Az idilli, hófödte hegycsúcsok ölelésében található tóparti osztrák városka, Hallstatt egyik legfontosabb látványossága a Mária mennybemenetele templom. Az itt található apró temetőből csodálatos kilátás nyílik a városra és a lenyűgöző természeti környezetre. A legérdekesebb dolog azonban nem a panoráma, vagy a templom szépen felújított, gótikus belső tere, hanem a temetőkertben található, 17. századi csontház.

Nézzen be a csontházba! Katt!
Galéria: Hallstatti csontház
Fotó: flickr

Itt a temetőben el nem férő elhunytak koponyái sorakoznak: szám szerint körülbelül 700 mívesen kifestett és 500 dísztelen. Látatlanban elég bizarrul hangzik ez, de amikor ott áll az ember, teljesen természetes és magától értetődő, hogy a helyhiány miatt így oldották meg a temetkezést. A koponyák – főleg amelyek ki vannak festve – pedig inkább szépek, mint rémisztőek.

Szaploncai vidám temető

A szaploncai temető Erdélyben, Máramaros megyében, Szaplonca faluban található. A temető különlegességei az 1935-1977 között Stan Ioan Pătraș fafaragó, később pedig tanítványa, Dumitru Pop-Tincu által készített vidám síremlékek. Az élénk színekkel, olajfestékkel megfestett fejfák száma meghaladja a nyolcszázat.

Nézze meg a többi fejfát is! Kattintás után előjönnek.
Galéria: Szaploncai vidám temető
Fotó: flickr

Archaizáló nyelvezetű, gyakran humoros sírfeliratok, és naiv festmények láthatók a sírokon arról, hogyan hunyt el az ott nyugvó. Az évtizedek folyamán sajnos a régebbi keresztek alja korhadni kezdett, színeiket a nap kiszívta, de még így is nagy élmény meglátogatni a szaploncai tarka, vidám temetőt. Egyébként a fafaragónak a faluban emlékmúzeuma is van.

Maffia-temető, Jekatyerinburg

Az eddig említett szokatlan nyughelyekkel szemben ez az orosz temető első pillantásra egészen szokványos: márványból készült sírok találhatók benne, erdei környezetben. Közelebbről megnézve viszont egészen hátborzongató: az embernagyságú, fekete márvány sírköveket az orosz maffia egykori tagjainak egész alakos gravírozott képei, illetve aranyozott becenevei díszítik.

Ismerkedjen meg a maffia többi tagjával is a kattintás után!
Galéria: Mafia temető Jekatyerinburg
Fotó: flickr

A kilencvenes években ugyanis Jekatyeringburg a bűnözés fellegvára volt, a maffia tagjai közül sokan éltek a városban. A bandaháborúk következtében sokan életüket vesztették – ezek az ő síremlékeik, melyek elkészítése akár több ezer dollárba is fájhatott.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek