Svájc toplistás síoktatókkal csábítja a magyarokat

Svájc hóbiztos tartományaiban idén a tél nagyköveteit is beveti: a síoktatók mindentudó consierge-ként avatják be a turistákat az alpesi ország titkaiba. Tippeket adnak, hogy hol találjuk a legfűszeresebb fondüt, a legmeredekebb lejtőt, a szinte még szűz szánkópályát, de ha kell, azt is elárulják, milyen szálláson lehet célravezetően romantikázni. Az idei télen mindenkinek saját Svájca lehet.

A svájci tél izgalmas. Itt van a legtöbb 4000 méter feletti hegycsúcs, a legtöbb 2800 méter feletti alpesi síterület, számos autómentes övezet; no és Wallis tartománya, ahol a pályák teljes hossza meghaladja a 2800 kilométert, így aztán bárki akár egész nap is síelhet anélkül, hogy kétszer ugyanazon a pályán siklana le. Aztán persze a svájci tömegközlekedés praktikus egyszerűsége sem utolsó szempont, a reptértől bárhova egyetlen Swiss Pass bérlettel utazhatunk a vonatokon, buszokon vagy a tavakon közlekedő csónakon, és a bérlet érvényes a múzeumokba is - kezdte a Svájc téli ajánlatait felvonultató sajtótájékoztatón Urs Weber a Svájci Idegenforgalmi Hivatal Ausztriáért és Magyarországért felelős vezetője.

Hozzátette, hogy bár korábban a válság érezhető volt a turisták számának megcsappanásán, Svájcba fokozatosan ismét egyre több vendég érkezik a novembertől áprilisig tartó téli időszakban, még hazánkból is. Tavaly télen például már 14,5 százalékkal több magyar vendég utazott Svájcba, mint az előző téli szezonban. És ezért Svájc mindent meg is tesz: a turistákat évről-évre egyre több különlegességgel próbálják az alpesi országba csábítani.

 

Galéria: Svájc toplistás síoktatókkal várja a magyarokatFotó: Remy Steinegger / Switzerland Tourism

 

A tél nagykövetei

 

A 2013-as téli kampányuk középpontjában azonban mégsem néhány turisztikailag kiemelt régió áll, hanem a svájci tél hivatalos nagykövetei, az üdülés specialistáinak nevezett hószakértő helyi "concierge-k", vagyis a síoktatók. Azok, akik több nyelvet beszélnek, akik jól ismerik saját régiójuk specialitásait, saját falujukat, a völgyüket és a hegyi élet kultúráját. Akik tudják, hol vannak a közelben a legmenőbb sípályák, a legmeredekebb lejtők, a legjobb kocsmák, a legfűszeresebb fondü, a legizgalmasabb családi programok, és tulajdonképpen minden más, amely egyébként semmilyen prospektusban nem szerepel.

Ebben a szezonban tehát hét régió tapasztalt hó-szakértő síoktatója mutatja az utat, hogyan juthat el mindenki a saját elképzeléséhez és pénztárcájához szabott téli programjához. A hét síoktatótól fejenként tíz-tíz tippet olvashatunk a MySwitzerland.com weboldalról is letölthető kisfüzetben, de az oldalon - amely sajnos magyar nyelven nem olvasható - nemcsak a síoktatók mutatják meg saját tipp-listájukat, hanem olyanok, akik megjárták valamely tartományt, minden kötelező elemével együtt. A hivatalos "myTop10" ranglisták tárházából így mindenki összeállíthatja a saját gyűjteményét, és, ha úgy tartja kedve, újabb tippeket tölthet fel, amiket aztán másokkal megoszthat.

SWISS, a síelők légitársasága
Bár egyre több magyar utazik Budapestről Svájcba, a Swiss légitársaság nem tervez járat bővítést, így a korábban közvetlenül elérhető Genfbe továbbra is zürichi átszállással juthatunk el, ahova naponta háromszor indulnak járatok. A légitársaság téli ajánlata azonban, hogy a síszezonra 1 pár sífelszerelést csomagként feladva ingyenesen szállítanak. Jövőre 2016-ig tartó nagyszabású flottabővítés keződik a légitársaságnál: húsz új, többek között Boeing 777-essel cserélik le Airbus 340-eseiket, így aztán gépenként 240 fő helyett már 330 fő utazhat.

 

Szállások fix áron

 

Gazdag brossúra-készletet kaptunk a sajtótájékoztatón, külön prospektusban izgatták a retinánkat Svájc gyönyörű fotókkal megtámogatott régióinak utazási-, program- és szálláslehetőségeiről. Külön prospektus jutott a megfizethetőbb, családi teleléshez alkalmas szállásokról, amelybe több mint kétszáz szálloda tartozik, és amelyeknek foglalását online is intézhetjük. Itt régiók szerint csoportosították a szálláslehetőségeket, ahol a vidéki fogadótól kezdve a kényelmes városi szállodáig egységes árakon találunk szobát négy különböző árkategóriában. Egy éjszaka reggelivel egy kétágyas szobában fejenként a kategória függvényében 42, 54, 67 illetve 75 euróért foglalható (50, 65, 80 illetve 90 svájci frank).

Persze, mint mindenhol, az igazi luxus Svájcban is csak pénz kérdése. Az 1934-ben létrejött Swiss Deluxe Hotels csoporthoz tartozó szállodák Svájcban a legnagyobb névvel és hagyománnyal rendelkeznek. A világ legismertebb luxus-szállói tartoznak ide, ilyen pl. a Four Seasons Hotel des Bergues Genfben, a Palace szálló Gstaadban és Luzernben, vagy a Baur au Lac Zürichben, amit a GEO Saison német utazási magazin 2011-ben Európa legjobb luxus-szállodájává választott. Ezekben a svájci ötcsillagos hotelekben nemcsak magasabb árakat, de exkluzív szolgáltatásokat, világszerte ismert séfek vezette konyhát, vendégszerető kiszolgáló személyzetet wellness-oázist és valóban luxus kényelmet kínálnak.

 

Fondüzés a riksában, síelés az ajtóból

 

Aki viszont egészen különleges szálláshelyekre vágyik, annak ott van Atzmannig települése, ahol a vendégek PODhouse-okban, vagyis eredeti, fából készült 2-6 személyes iglukban tölthetik az éjszakát, vagy Graubünden tartománya, amely a kandallós szálláshelyeivel csalogatja az arra járókat. Előbbi romantikafaktorát növeli, hogy az első napsugarakkal együtt szinte azonnal indulhatunk is a sípályákra a kunyhó ajtajából, ugyanis az iglufalvakat a síterület közepén állították fel.

 

Galéria: Svájc toplistás síoktatókkal várja a magyarokatFotó: Christian Perret

És bár a turisták többsége tényleg inkább a síterepek miatt utazik Svájcba, azonban a városok is tartogatnak jópofa szokásokat. A fővárost, Bernt például a háromkerekű riksában, az ún. „Fondükscha"-ban is felfedezhetjük, ahol a sofőr több nyelven beszélő idegenvezetőként kalauzol végig az óvárosban. És hogy lássuk a svájci vendégszeretet, a Medve-park, a Városháza és a Székesegyház-tér előtti tekergésünk közben, még egy finom, meleg fondüre is a sofőr vendégei lehetünk.

Svájc a zsebben
A hasznos tippekről telefonos alkalmazás is készült. A 'myTop10' applikáció elérhető a svájci turisztikai központ hivatalos honlapján, ahol a tippek között találhatunk sí- és snowboard-túrákat, családi- és gyermekprogramokat, fondü és raklett kóstoltatást, utazási tervet, szállás ajánlót, azaz csupa olyan információt, ami segíthet az utazás megtervezésében. Ha azonban még azt sem döntöttük el, melyik régióban töltenénk szívesen a svájci telet, segítségünkre lehet a Swiss Mag brosúra és applikáció, ahol kedvünkre szelektálhatunk a részletes kritériumok alapján.

 

Újabb cikkünk ebben a témában:

 

Svájci álom síterep kilátással a Toblerone-hegyre 
Hangulatos, több száz éves faházak, teljes nyugalom, autómentesség, valamint a Mont Blanc és a Matterhorn látványa várja Svájcban azokat, akik hajlandóak egy kisebb vagyont kiadni a családi síelésre.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek