Kalandozzon Párizs környékén, ha unja a várost

Már megmászta az Eiffel-tornyot, kiállta a sort a Louvre-ban, vásárolt a Champs-Elysée-n, andalgott a Montmartre kis utcáin, és úgy érzi, hogy kihozta a maximumot a kevésbé ismert városrészekből is, de még van pár napja Párizsban? Akkor mi most három olyan laza tempójú, tömegközlekedéssel is könnyen teljesíthető egynapos túrát ajánlunk, ahol garantáltan kiszakadhat a városi nyüzsgésből. Kiránduljon velünk Párizs körül!

Számos utazási iroda kínál olyan buszos, egynapos túrákat Párizsból, amivel felfedezhetjük a Champagne régiót, egybekötve a híres pezsgőtermelő pincék látogatásával, vagy ahol végigszaladhatunk akár három Loire-menti kastélyon is. Persze azért, hogy minden program beleférjen abba az egy napba, ezek a túrák általában reggel hét körül indulnak. Mi viszont a nyaraláskor egyáltalán nem szeretünk hajnali óracsörgésre kelni, ezért ebbe a cikkbe olyan kirándulásokat választottunk, amiket bárki kényelmesen megvalósíthat akkor is, ha nem egy koránkelő típus.

Chateau de Fontainebleau: a legjobb hely egy piknikhez

Ott van például elsőként a fontainebleau-i kastély. A gyönyörű hely felkereséséhez még vonatjegyre sincs szükségünk, elég hozzá egy 1-5 zónákra érvényes napijegy (15,30 euró), amit bármelyik metrómegállóban megvehetünk. Ezt a jegyet egyébként a vasútállomásra kijutáshoz is használhatjuk, további jegyekre nincs is szükség.

Trónterem a fontainebleau-i kastélyban
Galéria: Párizs környéki kirándulások
Wikimedia Commons

 Fontainebleau-ba a Gare de Lyon pályaudvarról indulnak vonatok, de a Laroche-Migennes, a Montereau és a Montargis felé induló vonatok közül is bármelyik megáll a Fontainebleau-Avon nevű vasútállomáson. Innen pedig vagy egy kb. 40 perces sétával, vagy az állomásról induló 12A számú busszal juthatunk el a kastélyhoz. Már csak azért is megéri 5 zónára érvényes napijegyet vásárolni, mert még a shuttle buszra is érvényes.

A reneszánsz kor egyik csodájának számító fontainebleau-i kastély épületét I. Ferenc emeltette még a XVI. században, de a története szerint állítólag már a XII. században állt egy vár ezen a helyen. Ugyan a fontainebleau-i vadászkastély méreteiben, díszítettségében és a kertek látványában sem ér fel a leghíresebb francia királyi kastéllyal, pláne Versailles túlzó pompájával, de tény, hogy itt kevesebb turista között és sokkal emberibb léptékben kapunk egy átfogó képet a királyi udvar életéről. Ez pedig mindenképp Fontainebleau mellett szól, a hely szerintünk kitűnő alternatívája egy versailles-i kirándulásnak.

Travelo tipp
Piknikezzen a kastély előtti 1,2 km hosszú csatorna partján, amelynek kialakítását még IV. Henrik rendelte el, és amin ma akár horgászni is lehet.

Auvers-sur-Oise: amiért Van Gogh élt és halt

A másik kedvenc túracélpontunk Párizstól 30 km-re található. Auvers-sur-Oise egy igazi kisváros, amiről sosem hallana az átlag turista, ha Van Gogh nem itt töltötte volna élete utolsó 70 napját, és nem itt lőtte volna meg magát egy revolverrel, hogy aztán két nappal később a lakhelyéül szolgáló Ravoux fogadóban testvére, Theo karjaiban itt haljon bele a sérülésbe, és búcsúzzon állítólag azzal a mondattal, hogy 'a szenvedés sosem ér véget'. (Erről ugyanakkor a múzeumban találni egy olyan verziót is, amely szerint azt mondta, hogy 'akár azonnal vissza is jönnék!')

Ravoux fogadó
Galéria: Párizs környéki kirándulások
Wikimedia Commons

 A festőnek ez a hetven nap volt élete legtermékenyebb időszaka: több képet festett meg Auvers-sur-Oise-ban, mint ahány napot itt töltött. Erről a helyről származó ismertebb képei például az auvers-sur-oise-i katedrális, valamint az orvosa, Paul Gachet képe, akinek a gondjaira bízta testvére, Theo Van Gogh. Mindez pedig azután történt, hogy Arles-ban, egy Gaugin-nel folytatott vita után Vincent levágta az egyik fülét, és egyértelművé vált, hogy legalább egy alapos környezetváltozásra van szüksége. Legalább.

Auvers-sur-Oisekisvárosa azonban már korábban is népszerű volt a festők között, megfordult itt Pissarro, Cézanne és Daubigny is. És persze napjaink látogatójának is kedvében jár a város: mindenhol egyértelmű feliratok mutatják az irányt, és több tucat olyan táblát is kihelyeztek, ahol részletes információt találunk arról a képről, amit Van Gogh azon a helyen állva festett.
Érdemes meglátogatni a katedrálist, Van Gogh sírját, és az Auberge Ravoux-t (a fogadót), ahol szobát bérelt, és ahol annak a padlásszobának Van Gogh-ot követően többé nem volt más lakója.

Nyáron „Impressionistes" különvonattal átszállás nélkül juthatunk el a Gare du Nord pályaudvarról Auvers-sur-Oise-ba (a mindenkori menetrend az sncf.fr oldalon angol nyelven is megtalálható.) A főszezonon kívül pedig több átszállási lehetőség közül választhatunk. A legegyszerűbb a Gare du Nordról Valmondois-ig menni vonattal, majd átszállni Pontoise irányába egy további megállóra. Akármelyik megoldást is választjuk, a vonatjegy vásárlása helyett itt is akkor jövünk ki legjobban a pénzünkből, ha 1-5 zónákra érvényes napijeggyel indulunk útnak.

Travelo tipp
Mielőtt azonban elindul, nézze meg a Doctor Who című brit sorozat „Vincent and the Doctor" részét, aminek sztorija ugyan már nagyobb fikció nem is lehetne, de jobban megszereti tőle Van Gogh-ot, mint bármilyen művészeti albumból valaha.

Giverny: ahol felkelt az impresszionisták első napja

Ebbe a városba ugyanakkor már mindenképp szükségünk lesz vonatjegyre, mert a három javasolt kirándulás közül Giverny van a legtávolabb, mintegy 80 km-re Párizstól. Napszaktól függően óránként–kétóránként persze indul vonat Rouen-ba, vagy Rouen-on keresztül Le Havre-ba a párizsi Gare Saint-Lazare pályaudvarról, amit egyébként Monet és Manet is többször lefestett.

Az út Vernonba nagyjából 45 perc, innen vagy shuttle busszal, vagy kétkeréken a pályaudvaron biciklit bérelve juthatunk el Givernybe, de sétálhatunk egy kellemes hosszúságú távot is. (A busz 8 euró oda-vissza, 4 euró egy útra. A kerékpárbérlés azonban szerencse függvénye is, az üzemeltetők nyaralása alatt a kerékpárbérlés szünetel.)

Giverny
Galéria: Párizs környéki kirándulások
Wikimedia Commons

 Givernyben egyébként Claude Monet élt 1883-tól 43 éven keresztül egészen haláláig, akinek Impression: soleil levant (Impresszió: a felkelő nap) képének címéből származik az irányzat neve. Időközben megvásárolta a szomszéd telket és kialakította azt a kertet a japán híddal, a tóval és a tavirózsákkal, amit a képeiről ismerünk. A kert és Monet háza Vernontól a legtávolabb eső látnivaló.

A faluba beérve először érdemes Monet nyughelyét felkeresni, majd következhet a Musée des Impressionismes, és utoljára a Fondation de Claude Monet. Akinek viszont nagyon sietős a látogatása, annak javasoljuk, hogy a legutolsót mindenképp keresse fel! Nemcsak a kert páratlan szépségű, de Monet japán fanyomat-gyűjteményéből is több tucatot találunk majd ott kiállítva.

Travelo tipp
Ha viszont tényleg csak egyetlen napja van az impresszionistákra, és választania kell, hogy Párizsban a Musée d'Orsay-t nézze-e meg, vagy Normandiában Giverny-t, jelen sorok írója mindenképp az utóbbira biztatja, pedig élete első igazán meghatározó múzeumélménye volt a Musée d'Orsay. Utoljára több mint tíz éve járt ott, mielőtt most nyáron ismét felkereste, és csalódott, mert olyan tömeget engednek egyszerre be, hogy a legnépszerűbb, az impresszionisták képeit bemutató részen egymás lábát tapossák a látogatók, és szinte lehetetlen megnézni egy-egy festményt, annyian állnak előttük. Ezért látogasson el inkább Giverny-be! Itt megnézheti az impresszionizmus irányzatának névadójaként számontartott Monet házát és kertjét, és megtapasztalhat egy kicsit a normandiai vidék hangulatából is!
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek