Ismét látogatható az Eiffel-torony

Az év minden napján nyitva van, alkalmanként mégis bezár öngyilkossági kísérletek, vagy bombariadó miatt. Most két napig a dolgozók sztrájkoltak.

Szerdáról csütörtökre virradó éjjel sikerült megegyezniük a hatóságoknak az Eiffel-torony dolgozóival, hogy a két napos sztrájk után ismét felvegyék a munkát – írja a CNN.com. Így a hivatalos közlemény szerint június 27-én reggel kilenckor újra kinyitott Párizs legfőbb nevezetessége, melyet két napon keresztül hiába vett körbe csalódott turisták tömege.

A munkabeszüntetést kedden reggel hirdette meg a torony háromszáz dolgozója az őket képviselő CGT szakszervezet felhívására, az építmény egészen ma reggelig zárva maradt.

 

Galéria: Eiffel torony sztrájkFotó: Northfoto

A dolgozók tiltakoznak a romló munkakörülmények, a fizetések, de mindenekelőtt az elhúzódó felújítási munkálatok miatt. A Le Figaro című napilapnak a CGT képviselői elmondták, hogy 2008-ban született döntés a nyugati pillérben található lift modernizálásáról. A munkálatok elvileg 2 évig tartottak volna és 18 millió euróba kerültek volna, de 5 évvel később a lift még mindig nem működik, s a számla már 40 millió euróra rúg.

A szakszervezet szerint az Eiffel-torony látogatottsága azon múlik, hogyan lehet a tetejére feljutni. Márpedig a meglévő lifteket is rendszeresen le kell állítani karbantartási munkálatok miatt. Az ilyen problémák miatt a CGT szerint csökkent a látványosság látogatottsága, egyre hosszabb sorban várakoznak az egyre türelmetlenebb turisták.

 

Galéria: Eiffel torony sztrájkFotó: Northfoto

A párizsi turisztikai hivatal hétfőn tette közzé a turistalátványosságok látogatottsági adatait. Eszerint míg 2011-ben 7,1 millióan jártak az Eiffel-toronyban, addig tavaly csak 6,3 millióan. Ez 11,5 százalékos csökkenést jelent, miközben minden más nagy párizsi látványosság látogatottsága nőtt. A Louvre múzeumát például 9,7 millióan keresték fel, s az előző évhez képest 9,3 százalékos emelkedéssel 2012-ben a múzeum látogatottsági rekordot döntött.

A 124 éves Eiffel-torony az év minden napján nyitva van, alkalmanként mégis bezár öngyilkossági kísérletek, bombariadó miatt. Sztrájk utoljára 2010 decemberében volt ott – írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek