Kíváncsi a világ leglátogatottabb úticéljaira?

London visszacsúszott a második helyre, New York még mindig népszerű. A pálmát viszont idén Bangkok viszi.

A MasterCard listát készített a világ legkedveltebb úti céljairól, mely szerint 2013-ban várhatóan Bangkok lesz a legkedveltebb város az utazók körében – írja a Turizmusonline.hu. Mögötte mindössze huszonötezer látogatóval lemaradva második a tavalyi listát vezető brit főváros, London. Ezt követően sorrendben Párizs, Szingapúr és New York következik.

 

Prága megelőzi Budapestet.
Galéria: A világ leglátogatottabb öt úticélja
Fotó: Mark Milstein / Northfoto

A felmérés szerint Budapest 2012-ben 2,3 millió látogatót fogadott, akik összesen 1,3 milliárd dollárt hagytak a hazai üzletekben, éttermekben és szállásadóknál. A magyar főváros ezzel az eredménnyel a 18. helyet foglalja el Európa leglátogatottabb városai rangsorában, ennél Közép-Európában csak Bécs és Prága kapott magasabb pontszámot.

Az idei év egyik kiemelkedő trendje az ázsiai-csendes-óceáni régió növekvő népszerűsége: a rangsorolt 132 városból 32 ebben a térségben található. Bangkokot Szingapúr, Kuala Lumpur, Hong Kong, Szöul, Sanghaj és Tokió követi a régiós listán.

„Bangkok nagy lendületet kapott a tavalyi évhez képest, így szerezte meg az első helyet a listán, amely nem csak Ázsia számára nagy eredmény, de azt is jelzi, hogy a világ déli városai is nagyobb jelentőséget kapnak. A trendnek köszönhetően Afrika nagy része, Ázsia és Dél-Amerika is mindinkább előtérbe kerül" – mondta Dr. Yuwa Hedrick-Wong, a MasterCard gazdasági elemzője és a felmérés készítője.

Az erőviszonyok kiegyenlítődését az ázsiai-csendes-óceáni térség előretörése tükrözi. Bangkok a legtöbb pontszámot elért ázsiai város, emellett a régiót még 32 város képviseli a listán. A légi közlekedésben leggyorsabb fejlődést mutató majd mind a 12 város - Moszkva kivételével - Isztambultól keletre és délre található.

 

És persze New York is megunhatatlan.
Galéria: A világ leglátogatottabb öt úticélja
Fotó: Mark Milstein / Northfoto

London idén is első helyezést ért el a beutazó külföldiek számát tekintve Európában, a várost Párizs, Isztambul, Barcelona és Milánó követi. Isztambul növekedési üteme olyan intenzív, hogy 2016-ra várhatóan megelőzi majd Párizst. A légi közlekedésben leggyorsabban fejlődő európai város a világszerte 17. helyen rangsorolt Berlin.

Dél-Amerikában a korábbi évekhez képest nem változott az első tíz helyezett, a régió legjobbja továbbra is Mexikóváros. Ám ez korántsem jelent stagnálást, hiszen az első öt város tekintetében jelentős növekedés figyelhető meg. A felmérés szerint Lima népszerűsége emelkedik a leggyorsabban Dél-Amerikában, közvetlenül Sao Paulo előtt. Ha az idei trend folytatódik, Sao Paulo 2017-re megelőzheti Mexikóvárost és Buenos Airest, Lima pedig 2018-ra ugyancsak megelőzheti az argentin fővárost.

Ha Isztambul Európa emelkedő csillaga, Dubaj a török nagyváros méltó párja a közel-keleti és afrikai régióban, amely hatalmas különbséggel tartja előnyét az idei évben is. A nemzetközi látogatószámban legnagyobb növekedést elérő város Abu-Dzabi, amely 2016-ra várhatóan megelőzi Lagost és felzárkózik Johannesburg mellé.

Észak-Amerikában New York továbbra is őrzi vezető helyét, Los Angeles és Miami előtt. Az összesítésben Toronto a 4. helyet foglalja el, a légi közlekedés tekintetében pedig ez utóbbi a leggyorsabban fejlődő észak-amerikai város.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek